Stavitel

Kanálové mříže z ojetých pneumatik

Staré ojeté pneumatiky znamenaly ještě donedávna velkou zátěž pro životní prostředí. Vršily se na nebezpečných skládkách a v podstatě nikdo nevěděl, co s nimi. To už je však nyní minulost. Společnost GELPO s.r.o., která patří do skupiny REC Group, v letošním roce představila zbrusu novou řadu svých produktů. Jedná se o kanálové mříže a poklopy z pryžového granulátu.

Recyklované pneumatiky používá k výrobě pryžového granulátu, ze kterého lze po smíchání s polyuretanovým pojivem vylisovat pod tlakem a určitou teplotou kanálové poklopy a mříže. Výsledné produkty jsou po všech stránkách odolné vůči mrazu, solím, zátěži a nárazům, nepůsobí hluk, tlumí průjezd těžké techniky a co je hlavní – jsou zcela neatraktivní pro samozvané sběrače kovů, kteří ročně připraví technické služby a správu silnic o miliony korun.


Pryžové poklopy jsou dnes stále žádanějším zbožím 
Společnosti GELPO se podařilo vyvinout kanálové poklopy a mříže, které jsou testovány pro minimální únosnost od 25 do 40 tun. Testování bylo prováděno v rámci certifikace výrobků u úřadu TZUS Ostrava. Během deseti let výroby pryžových kanálů a poklopů silniční provoz příslušné komponenty dostatečně prověřil. Začaly se rovněž používat ocelové výztuže do poklopů. Jejich únosnost a spolehlivost je ověřená a v současné době představují stále více žádaný artikl.

Nové modely je možné využít v jakémkoliv prostředí 
Společnost pracuje se špičkovými technologiemi. Při nedávné generální opravě výrobní linky byla za pomoci investic postavena nejmodernější výrobní linka v celé republice. Aktuálně činí kapacita výroby 2000 kusů od jednoho výrobku, ale křivka produkce neustále narůstá. Nejnovějším typem výrobku je nový typ pryžové mříže K2, která má únosnost 40 tun. Na rozdíl od dosavadní mříže K1 disponuje tento typ větším rámem o rozměrech 530 x 410 x 100. Působí také estetičtěji a je použitelný v jakémkoliv prostředí. Firma nabízí výrobky šité na míru zákazníkům.

Podobných výrobků má společnost GELPO v rejstříku daleko více: produkuje celkem 16 základních typů pryžových mříží a kanálových poklopů a kromě toho je schopna vyrobit dalších 15 modifikací šitých na míru potřebám svých zákazníku. To je vskutku nevídaná flexibilita a zároveň i snaha o výraznou pomoc správcům komunikací.

GELPO 03
GELPO 06