Stavitel

Každý druhý Čech se vystavuje riziku krácení pojistného plnění

Téměř čtyři pětiny obyvatel vykradených bytů a domů se musí smířit s tím, že svůj majetek již nikdy neuvidí.

Policii se totiž nepodaří objasnit 79 % případů vloupání. Lidé pak automaticky spoléhají na pojišťovny, od kterých očekávají kompenzaci majetkových škod. Každý druhý Čech ale nemá aktualizovanou pojistnou smlouvu, mnozí navíc zapomínají zabezpečit byt podle požadavků pojišťoven. Klienti se tak zbytečně vystavují riziku, že jim pojišťovna nezajistí odpovídající kompenzaci jejich skutečné škody. 


Jaké zabezpečení domácnosti pojišťovna vyžaduje 
Pojišťovny si nárokují při sjednávání pojištění domácnosti předepsanou úroveň zabezpečení, kterou odvozují od hodnoty pojištěného majetku. „Obyčejný zámek na běžných dveřích vám bude obvykle stačit pouze pro vyplacení pojistného plnění ze smluv s nejnižšími pojistnými částkami, které se pohybují kolem 300 tisíc korun. U vyšších pojistných částek mohou být pro pojišťovnu podmínkou certifikované bezpečnostní dveře, elektronický zabezpečovací systém, kamery, mříže a další ochranné prvky,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT. Čím je hodnota domácnosti vyšší, tím přísnější podmínky pojišťoven by mělo zabezpečení vašeho majetku splňovat, abyste vůbec na plnění dosáhli.

Většina smluv je stará. Hrozí krácení pojistného plnění
Každý druhý Čech chybuje i v přístupu k pojistným smlouvám. Lidé je totiž zapomínají aktualizovat, varuje Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven. „U většiny smluv nedošlo přitom ke změně 8 a více let. V případě škodní události je pak klient zklamán s pojistným plněním, potažmo i pojišťovnou, aniž by si uvědomil, že chyba je na jeho straně. Změnu v pojistné smlouvě by měl iniciovat klient sám vždy podle své potřeby.“

Pozor na smlouvy po rekonstrukci bytu nebo investici do vybavení
U majetkových pojistných smluv je důležité průběžně zkontrolovat a ověřit si, jestli sjednaná pojistná částka skutečně odpovídá současné hodnotě domu nebo domácnosti. Tak by měli postupovat všichni, kteří například rekonstruovali dům nebo jinak investovali do vybavení, které nemovitost či domácnost zhodnotilo. „Po větším výdaji do zařízení či po dokončení modernizace stačí pojišťovně oznámit rozsah investic a pojišťovna adekvátně navýší pojistnou částku. Pokud došlo k nestandardním úpravám, které navýšily pojistnou hodnotu podstatně, je vhodné mít i příslušnou fotodokumentaci,“ uzavírá Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven.

kamerovy bezpecnostni system foto zdroj NEXT
Dvere SD 102 zdroj foto Next 3 1
Jak vypada vykradeni zdroj foto Next 3 6