Stavitel

Klasickým vodoměrům letos odzvonilo

Vodoměry, které vyžadují osobní odečet, si letos koupilo už jen přibližně 50 procent zákazníků. V roce 2014 se je největší prodejci chystají ze své nabídky vyřadit a nahradit moderními radiovými vodoměry.

„Dálkový odečet pomocí radiového signálu vítězí nejen uživatelským komfortem a nižšími náklady na odečet, ale také možností sledovat spotřeby vody on-line a včas odhalit nefunkční měřidla,“ uvedl Jaromír Pohanka, výkonný sekretář Asociace rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu.


„Hitem příští sezóny budou bytové vodoměry s dálkovým odečtem, které umožňují obousměrnou komunikaci přístrojů. Tato komunikace je zárukou stoprocentní úspěšnosti odečtu a zároveň snižuje náklady na pořízení komunikačních uzlů, tzv. sběrnic dat,“ dodává Daniel Nový, obchodní ředitel společnosti ista, která se zabývá rozúčtováním vody a tepla.

Díky této technologii komunikují všechny radiové přístroje i mezi sebou a mnohonásobně zvyšují schopnosti přenosu dat i v konstrukčně složitějších nebo atypických objektech. Nehrozí tak, že by signál od vodoměrů mohly rušit třeba některé výtahy nebo upravené stoupačkové šachty.

I přes nástup bezdrátové technologie pak budou ještě několik let pokračovat i klasické odečty pomocí brigádníků, kteří ručně opisují čísla z vodoměrů. Tyto starší typy měřičů totiž mají životnost pět let a momentálně je má v ČR namontováno 90 % domácností.

Obyvatelé bytů se někdy bojí, že radiové vodoměry zvýší úroveň elektrosmogu, to je ale zbytečná obava. „Přírůstek ke stávající úrovni elektromagnetických polí od desítek rozhlasových a televizních vysilačů, mobilních telefonů, internetu, GPS apod. je zcela zanedbatelný,“ konstatoval Jaromír Pohanka. Radiový vodoměr, ale i indikátor na otopném tělese je u všech těchto přístrojů při odečtu vyzván sběrnicí, aby poslal signál, a poté zase usne, čímž se šetří baterie a eliminuje zbytečné vysílání signálu.