Stavitel

Konference Stavby z přírodních materiálů

Toužíte zdravě bydlet, lákají vás domy postavené z přírodních materiálů, zajímá vás trvale udržitelný rozvoj, energetická úspornost, ekologické stavitelství, holistický přístup? Chystáte se stavět, přemýšlíte o vlastním bydlení, kupujete pozemek, plánujete rekonstrukci?

Právě pro vás je přichystána konference „Stavby z přírodních materiálů“ v Praze, kde se můžete blíže seznámit s přírodním stavitelstvím a načerpat inspiraci pro realizaci svých snů, pro stavbu vlastního domu. Konference se koná od pátku 28. února do neděle 2. března, v prosvětlených prostorách klubu Impact Hub na Smíchově. Konferenci pořádá o.s.Baobaby, jehož hlavním posláním a cílem je vytváření synergické spolupráce stavebních odborníků, profesionalizace, rozvoj a propagace staveb z přírodních materiálů. Cílem konference je přinést odborné i laické veřejnosti aktuální informace o nově vznikajícím oboru – stavby z přírodních materiálů, který se už i v České republice těší prudce narůstající oblíbenosti a realizované stavby přibývají geometrickou řadou.


Zimní období je ideální čas na přípravu projektů, čas na studování, vzdělávání se a sbírání informací. Stavba domu je určitě tvůrčí proces, a ať už jste v jakékoliv fázi, budou se vám hodit kontakty, dodavatelé, praktické informace, zkušenosti lidí, kteří se přírodnímu stavitelství věnují, informace o nejnovějších stavbách v Čechách, připravované semináře, workshopy, akce. Připravte se na stavění a celý proces co nejlépe, informujte se, co to obnáší. Seznamte se s lidmi, kteří už staví.

Jako důležitý rozměr konference vnímají pořadatelé i účastníky samotné. Věří, že může dojít ke vzácným setkáním, synergiím a nastartováním budoucí spolupráce mezi investory, architekty, projektanty, řemeslníky, technologickými vývojáři a firmami. Proto konference počítá s vytvořením setkávacích „chilloutových“ zón, kde se účastníci budou moci občerstvit a vzájemně poznat.

Součástí programu konference budou poradny, kde můžete zkonzultovat Vaše projekty – slaměné domy, přírodní zahrady, přírodní dětská hřiště, kořenové čistírny odpadních vod a zahradní jezírka.
Ekologické stavitelství nabízí objekty energeticky nenáročné, vytvářející zdravé vnitřní klima, respektující vazby ke krajině a okolí a právě proto je v současné době na vzestupu. Nejen ve vyspělých zemích, ale i u nás se pozornost zvolna přesouvá od energeticky náročných technologií k organické materiálové bázi, poskytované přírodními surovinami. Stavby z přírodních materiálů používají jako základní stavební materiály dřevo, slámu, hlínu, vápno, konopí. Tedy materiály s minimální toxicitou, které jsou dostupné, poměrně levné a plně recyklovatelné, takže minimalizují ekologickou stopu, zatížení peněženek stavebníků a vytvářejí zdravé vnitřní prostředí. Pojďme se s těmito materiály a ekologickými způsoby stavění lépe seznámit:

Program Konference „Stavby z přírodních materiálů 2014“

Pátek – 28.2.
19:30 Josef Chybík – O stavebním průmyslu a potenciálu přírodních staveb.
20:30 David Eyer – Baubiologie – citlivé navrhování staveb v souladu s krajinou a člověkem.
21:30 After party – prostor pro neformální diskuze, seznamování „s lidmi na cestě“, ale třeba i tanec.

Sobota – 1.3.
10:00 Jakub Wihan – Vlastnosti a specifika slaměných domů
11:00 Petr Skořepa – Riwen styl, panely ecococon
12:00 Jindra Sláma – Lehký dřevěný skelet, konstrukce z lepeného dřeva
13:00 Přestávka na oběd
14:00 Juraj Hazucha – Jak dosáhnout pasivního standardu?
15:00 Prezentace firem, které vyrábějí ekologicky šetrné materiály
16:00 Katka Šmardová – Dekorativní techniky v hliněných omítkách.
17:00 Stano Vaněk – Rostoucí domy

Neděle 2.3.
9:30 Petr Skořepa – Soběstačnost, vytváření komunit, ostrovní systémy
10:30 Michaela Pospíšilová – Earthships
11:30 Jarda Kršňák – Šetrné hospodaření s vodou
12:30 Lukáš Gavlovský – Tvůrčí využití přírodních materiálů v prostorové tvorbě.
od 14:00 Po ukončení přednáškového bloku se můžete zúčastnit exkurze na Zeměloďce.

Místo konání:
Akce se koná v příjemných prostorách klubu Impact Hub na Smíchově, Drtinova 557/10.
Více informací http://prague.impacthub.net/

SlamA nA dLZm v HostiL ovA c realizace BAobaby