Stavitel

Lidé myslí častěji na investici než na vlastní bydlení

Zatímco v minulých letech se bytů na investici ročně prodalo jen zanedbatelné množství, letos se prudce zvýšil počet prodaných nemovitostí pro investiční účely.

Podle odhadů společnosti CENRAL GROUP kupuje byt na investici zhruba pětina klientů. Tento trend bude patrně ještě sílit. Z průzkumu CENTRAL GROUP vyplynulo, že 34 % zájemců, kteří zvažují nákup bytu, jej chce pronajímat, nikoliv v něm bydlet. Změna nálad kupujících vyplynula z průzkumu, ve kterém CENTRAL GROUP oslovila čtyři sta respondentů, kteří o nákupu nového bytu teprve přemýšlejí.


 

„Dříve jednoznačně převažovala potřeba zajistit si vlastní bydlení. Nyní, především díky nízkým pořizovacím cenám nových nemovitostí a také díky levným hypotékám, se zájemci začali zajímat také o možnost výhodné investice,“ sděluje Jiří Vajner, obchodní ředitel CENTRAL GROUP. Mezi nejprodávanější nemovitosti vhodné k investičním účelům patří byty s dispozicemi 1+kk a 2+kk. I z tohoto důvodů jsou tyto byty v developerských projektech zastoupeny nejvíce. „Příkladem lokality, která je pro koupi bytu na investici velmi vhodná, je Javorová čtvrť v Praze 10 – Horních Měcholupech. V tomto projektu se díky velmi nízkým cenám prodalo bytů na investici jednoznačně nejvíce z celé naší nabídky,“ říká Vajner.

Aktuální situace na trhu nového bydlení nahrává tomu, aby lidé neotáleli s rozhodnutím o koupi novostavby. Aktuální příznivé podmínky totiž nemusí vydržet dlouho, což si lidé uvědomují. V rámci klientského průzkumu CENTRAL GROUP zjistil, že o koupi nového bydlení už v horizontu jednoho roku uvažuje v současnosti 49 % respondentů.

Roste i ochota klientů se kvůli nákupu nemovitosti zadlužit. Celkem 72 % respondentů hodlá využít hypoteční úvěr. Téměř 80 % těch, co teprve zvažují pořízení nové nemovitosti, chce investovat částku maximálně 3,5 milionu korun a z nich 38 % za své maximum považuje 2 miliony korun. Maximální hranice 5 milionů korun je přípustná pro dalších 17 % respondentů.

V rámci rodinných domů se poptávka pohybuje na podstatně nižší úrovni než u bytů. Důvodem je jejich vyšší cena, ale také nedostatek vhodných pozemků. Lokality rodinných domů tak nacházíme především v okrajových částech Prahy. Obecně lze říct, že větší zájem je o řadové než o samostatně stojící rodinné domy. Díky tomu, že bývají dispozičně menší a mají i menší pozemek, je i jejich celková cena nižší. O solitérní velké domy poptávka samozřejmě existuje také, ale je velice specifická.

Nízký zájem o rodinné domy je v mnoha případech nepochopitelný. I v Praze totiž platí, že za cenu bytu lze najít rodinný dům se stejnou dispozicí a cenovou úrovní. Klienty zřejmě odrazuje starost o pozemek či případné vícenáklady na úpravu a údržbu rodinného domu.

Současné trendy, klientské zájmy a preference v oblasti rezidenčního bydlení sleduje CENTRAL GROUP již dlouhodobě. Respondenti výzkumu jsou především ti, kteří o pořízení nového bydlení teprve přemýšlejí a zvažují všechna pro a proti. Průzkumu společnosti CENTRAL GROUP se pravidelně účastní cca 350 – 400 respondentů.