Stavitel

Největší černá stavba v Praze

Neschopnost pražských úředníků volá až do nebe. Po pětiletech zjistili, že smlouva na výstavbu tunelů Blanka je neplatná, a že za tuto „černou stavbu“ již zaplatili desítky miliard korun z obecních peněz. Kolotoč kolem Blanky se teprve rozbíhá.

Vše odstartovalo vyjádření Metrostavu, že investor dluží za práce na tunelech takřka dvě miliardy, a proto v nemohou v pracech pokračovat. V jakých pracech, podivil se magistrát, vždyť smlouvy jsou neplatné. A je to tady. Teď již pouze chybí rozhodnutí, že takřka hotové tunely se budou muset vlastně odstranit!


Metrostav chtěl 7. prosince přerušit výstavbu tunelu Blanka. Důvodem je, že magistrát stavební firmě dluží už více než 2,1 miliardy korun. Mluvčí stavební firmy František Polák navíc řekl, že kvůli neschválení změn v projektu nemají nyní v podstatě co dělat. Pražský primátor Tomáš Hudeček potvrdil, že město firmě skutečně neplatí, protože projekt vyšetřuje policie.

Podle Poláka jsou tubusy tunelů dávno hotové, stavební firma nyní čeká na schválení změn v projektové dokumentaci. Vedení Prahy dosud navržené změny nepodepsalo. „Není nyní co dělat, vše je v režimu těch změn,“ řekl Polák s tím, že jde o změny například ve vedení chodníků, umístění dopravního značení a podobně. „Město jako investor ten projekt nyní prakticky neřídí,“ dodal Polák.

A co na magistrát? Smlouva mezi Prahou a firmou Metrostav na stavbu tunelového komplexu Blanka je podle vedení města od začátku neplatná. Praha stavbu nemůže dostavět ani převzít, tvrdí kontrolní odbor magistrátu. S materiálem se dnes na mimořádném jednání seznámili pražští radní. Primátor Tomáš Hudeček řekl, že smlouvu nikdy neprojednala ani rada, ani zastupitelstvo. Praha dosud za stavbu zaplatila 25 miliard korun. Tunelový komplex by měl stát dohromady 36 miliard korun.

„Město bez legitimního důvodu vyplatilo desítky miliard korun a v tomto protiprávním jednání nemůže pokračovat,“ řekl Hudeček. Budou padat hlavy?

Podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka existuje usnesení rady, kde byla smlouva projednána. „My se všichni podle té smlouvy pět let chováme. Po komunikacích vybudovaných podle této smlouvy jezdí Pražané autem a teď se budeme tvářit, že ta stavba neexistuje? Mně to připadá jako nějaký omyl, ale nejsem právník, tak to nemohu komentovat,“ řekl.

V archivu usnesení pražských radních je skutečně k nalezení například materiál z 26. září 2006, kterým rada schválila vítěze soutěže na výstavbu tunelového komplexu, nebo usnesení rady z 10. dubna 2007, ve kterém rozhodla o přidělení zakázky Metrostavu. Město si nyní nechá vypracovat právní stanovisko k závěru kontrolního odboru. To má závěry odboru potvrdit, či vyvrátit. Z něj pak vyvodí další kroky včetně možných trestních oznámení.

NEV306bcc blanka