Stavitel

Nová pracovní místa na Vysočině

Zapojení fondů EU pro energeticky úsporné renovace bytových domů a veřejných budov a pokračování Nové zelené úsporám, které schválila vláda v demisi Jiřího Rusnoka, to jsou nástroje, které mohou přinést Kraji Vysočina až 1700 nových pracovních míst.

Do roku 2020 lze ve stabilním programu, který by pomáhal domácnostem i institucím s energeticky úspornými renovacemi, efektivně využít 80 – 100 miliard korun, tedy až 12 miliard korun podpor ročně. Celorepublikově by tato částka dokázala vytvořit 35 tisíc pracovních míst ve všech regionech České republiky.


Pro Kraj Vysočina, kde žije 4,9 % obyvatel ČR, z toho téměř 24 tisíc nezaměstnaných, by taková výše podpory podle konzervativních odhadů znamenala 1715 nových pracovních míst ve stavebnictví a subdodavatelských odvětvích. Toto číslo dokonce ještě předčí závěry z již realizovaného programu Zelená úsporám nebo z množství projektů podpořených ze stávajícího Operačního programu Životní prostředí. Podle těchto údajů by odhady počtu nových pracovních míst v oblasti renovací budov mohly být ještě vyšší.

Více než tři čtvrtiny potřebné částky, celkem 75 miliard korun, nabízejí pro nadcházející programové období fondy Evropské unie. Vztahují se k energeticky úsporným renovacím veřejných budov a bytových domů. Jejich čerpání ale musí zajistit buď ještě Rusnokova vláda v demisi, nebo vláda nová.

Do programu Nová zelená úsporám, který je určen pro rodinné domy, by pak měly přitéct prostředky z prodeje emisních povolenek. A to až 27 miliard korun do roku 2020. Dofinancovat Novou zelenou úsporám se přitom vyplatí dokonce i penězi ze státní kasy. Během jednoho roku se do ní totiž vynaložené prostředky vrátí.

Kraj Vysočina by se měl u vlády zasadit o vytvoření dlouhodobého programu, kdy lze také ve spolupráci s Úřadem práce dohodnout příspěvek na vytvoření nového pracovního místa v tomto oboru přímo u stavebních firem. Důležité bude zohlednit možnost nových pracovních příležitostí v energeticky úsporném stavebnictví při přípravě rekvalifikačních kurzů.

„Dlouhodobá strategie v oblasti snižování energetické náročnosti budov by měla přinést tolik očekávané zakázky především malým a středním firmám. Jsem velmi rád, že vláda schválila program Nová zelená úsporám, který by měl poskytnout dotace ve výši 27 miliard. V možnostech tohoto programu a programu Panel 2013+ vidím velkou šanci pro Kraj Vysočina. Díky vysokému multiplikátoru pak bude zásadně ovlivněna zaměstnanost ve stavebnictví a vzrostou i přínosy do státního rozpočtu,” říká Pavel Ševčík, viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR.

Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy, k tomu dodává: „Program podporující energeticky úsporné renovace by v ideálním případě měl spadat jen pod jedno ministerstvo a mít jednotné stabilní podmínky bez zbytečné administrativy.“

 

Alena Čechová, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR