Stavitel

Nová řada tepelných čerpadel

Společnost Panasonic představuje řadu 16kw tepelných čerpadel voda-vzduch Aquarea T-CAP, která poskytne ještě více benefitů včetně vysoké účinnosti, snížení nákladů na provoz i údržbu a také uživatelský komfort při jejich ovládaní. Na českém trhu budou nové modely dostupné už v listopadu.

 

 

Nová řada Aquarea T-Cap přináší novinky včetně čerpadla v energetické třídě A, které je schopné udržet plnou kapacitu výkonu 16kW i při venkovních teplotách až do -15 °C bez potřeby záložního ohřívače. O uživatelský komfort se stará i nové de-ice ovládání zvyšující efektivitu čerpadla (záložní topení nespustí, dokud je teplota vratné vody vyšší než 10 °C) a nové dálkové ovládání.


 

Čerpadlo Aquarea T-CAP s výkonem 16kW je ideální i pro instalaci v rekonstruovaných budovách a díky svým vlastnostem může být použito v komerčních a bytových objektech. Díky spolehlivému a vysoce účinnému zásobování teplou vodou, vytápění a chlazení je 16kW Aquarea T-CAP schopna dodávat vodu o teplotě 55 °C. V případě potřeby také nabízí možnost aktivace chlazení vody až na 5 °C. Výkon čerpadla zajišťuje dostatečnou kapacitu k vytápění bez pomoci externího zdroje, a to i při extrémně nízkých teplotách. Spotřeba oběhového čerpadla 16kW systému je pouhých 45 Wattů, takže čerpadlo šetří vstupní energii.

Nové dálkové ovládání, které přichází společně s touto jednotkou, nabídne užitečnou funkci Automatický režim. Sám se postará o nastavení parametrů systému tak, aby dosáhnul optimálního klima v místnosti. Integrovaný Přehled spotřeby energie může napomoci k dalším úsporám a lepšímu hospodaření, protože bude zobrazena spotřeba vytápění/chlazení nebo teplé vody samostatně, a to jak okamžitá, tak i týdenní, měsíční a roční spotřeba.

Prázdninový režim umožní například v čase dovolených snížit teplotu vody na minimum. Současně stále zajišťuje, aby nedošlo k poškození zamrznutím. Pro přesnější regulaci systému nabízí ovládání volbu ze 7 rychlostí otáček oběhového čerpadla. V případě prací, které vyžadují schnutí betonu nebo omítky je k dispozici také režim sušení. Ten mohou využít technici již při instalaci samotného systému nebo se může hodit i během malování, kdy zkrátí potřební čas na schnutí barvy.

„Řada Aquarea si získala oblibu mezi zákazníky i instalačními firmami. Nyní, když zařazujeme do nabídky i 16kW verzi, můžeme nabídnout výkonové kapacity od 9 do 45 kW. Horní hranice kapacity dosahujeme kaskádovou konfigurací trojice 16kW T-Cap jednotek řízených softwarem Panasonic Heat Pump Manager. Připojit je možné i ovládací systémy BMS, Enocean nebo KNX, stejně jako ovládání internetové ovládání IntesisHome. Aquarea T-CAP je tedy díky své škálovatelnosti obzvláště vhodná i pro instalaci v komerčním prostředí,“ říká Jakub Šachl.

Rychle a jednoduše instalovatelná Aquarea s novým, snadno přístupným kontrolním portem terminálu kompresoru přináší úspory již při instalaci i následné údržbě – jak časové, tak finanční. Ale hlavním důvodem, proč je tato řada oblíbená, je její účinnost a úspornost při provozu se 100 % výkonem při -15 °C a vysokým COP 4,28 (7 °C venkovní teplota; topná voda 35 °C), Aquarea T-CAP vždy maximalizuje úspory, a to i při velmi nízkých teplotách. T-CAP se dobře začleňuje do stávajících instalací využívajících současný kotel jako zálohu i nových řešení instalací s podlahovým topením, nízkoteplotními radiátory nebo dokonce ventilátory vzduchu, jaké najdete i v nabídce Panasonic Aquarea. Lze ji připojit také k jiným ekologicky šetrným řešením, jako jsou solární panely, které ještě zvyšují jeho účinnost.

Aquarea T-CAP lze kombinovat s efektivními Panasonic zásobníky pro dodávku teplé užitkové vody. Tyto zásobníky mají velkou výměníkovou plochou a vysokou úroveň izolace, která minimalizuje tepelné ztráty.

Kristýna Řeháčková