Stavitel

Nové možnosti čelních vozíků

Toyota představila nový dieselový hydrostatický vozík Tonero nebo nový 80V elektrický vozík Traigo 80. Za zmínku jistě stoji i fakt, že Toyota brzy uvede do provozu svůj první vozík s CNG pohonem v ČR. Pozornost poutají i nové li-onové baterie.

Rozšíření modelové řady v oblasti elektrických vozíků, nabídka hydrostatického vozíku vedle tradiční hydrodynamiky i schopnost realizovat řešení s CNG pohonem znamená i širší možnosti, které společnosti Toyota Material Handling umožňují zákazníkům zajistit ideální variantu řešení jejich potřeb manipulace.


Traigo 80
Historicky nejefektivnější a nejúspornější čelní elektrický vozík Toyota přináší celou řadu vylepšení ve srovnání se svými předchůdci i s ostatními srovnatelnými vozíky na trhu. Cílem všech inovací je dosažení co nejvyšší produktivity a co nejúspornějšího provozu. Vozíky s nosností 2 – 3,5 tuny tvoří spolu s modely Traigo 24, Traigo 48 a Traigo HT nepřekonatelnou sestavu kompaktních, silných a výkonných elektrických vozíků. Jsou více než plnohodnotnou alternativou pro aplikace, které byly dosud doménou vozíků se spalovacími motory a navíc přináší vlastnosti a výhody, které dieselové nebo plynové vozíky nemají.

Nová 80V modelová řada Toyota Traigo 80 propojuje špičkové technologie a design zaměřený na řidiče v bezvadný funkční celek. Přináší velmi vysokou úsporu energie na úrovni 20 % ve srovnání se staršími modely a o 8 % ve srovnání se současnými modely konkurence. Důkladné průzkumy a testy také ukázaly, že nová řada nabízí o 15 % více manipulačních cyklů než konkurenční modely (doloženo VDI testy). Díky nízké spotřebě energie uspokojí až 85% aplikací bez výměny baterie. A to i provozně náročných nebo vícesměnných aplikací.

Hydrostat nebo hydrodynamika?
Toyota nyní nabídne obě varianty, takže zákazníci si budou moci jednoduše vybrat preferovanou technologii. Hydrostat je obecně považován za vhodnější do provozu s častou změnou směru pojezdu a s častými přejezdy na krátké vzdálenosti, hydrodynamický měnič bývá efektivnější při delších vzdálenostech. Kombinací obou systémů bude Toyota schopna zvolit optimální pokrytí potřeb každé individuální aplikace a maximalizovat produktivitu.

Model Toyota Tonero HST nabídne všechny osvědčené technologie uplatněné u hydrodynamického vozíku, včetně kompletního systému aktivní stability Toyota SAS, který snižuje provozní náklady. Hydrostatický model nabídne o něco širší možnosti v oblasti specifikace konkrétního modelu podle požadavků zákazníka (automatická provozní brzda, volba typu funkce provozní brzdy, nastavení výkonových úrovní a další).

První vozíky Toyota na CNG v ČR
V západní Evropě nepatří CNG k preferovaným palivům, protože výše vstupní investice do související infrastruktury a vysoká spotřební daň znehodnocují jeho nižší cenu. V ČR je CNG palivo zatím levnější, ale co když se výše zdanění přiblíží evropským standardům? Podrobná analýza konkrétních provozních podmínek a odhad budoucího vývoje proto není od věci.

Toyota Material Handling provede analýzu jakéhokoli provozu a odborné posoudí výhodnost případného přechodu na nové palivo. Od konce letošního roku bude mít navíc zkušenosti s reálným provozem v tuzemských podmínkách. Přechod na CNG vyžaduje totiž značné investice – kompletní obměnu vozíků, protože stávající techniku nelze na CNG (nebo zpět z CNG) přestavět, vybudování čerpací stanice, projekty a příslušné kolečko po úřadech v rámci stavebního povolení.

V ČR sice vychází CNG o 30-50 % levněji, srovnáváme-li náklady s cenou LPG nebo nafty, ale nejlevnější stále zůstává elektrický pohon. Navíc například elektrické vozíky Toyota již dnes dosahují takových výkonových parametrů, které jim dovolují spalovací vozíky v mnoha aplikacích plnohodnotně nahradit – viz pasáž o novém modelu Toyota Traigo 80 – a přitom nabídnout i další výhody, které spalovací vozíky nabídnout nemohou: kromě jiného například nižší hlučnost, rekuperaci energie a po všech stránkách ekologičtější provoz.

Impuls pro uživatele elektrických vozíků
Toyota Material Handling Europe pokročila s testováním vozíků s li-ionovým pohonem a na přelomu roku 2013/2014 zahájí sériovou výrobu. Li-ionové baterie jsou k dispozici pro ručně vedené nízkozdvižné a vychystávací vozíky BT Levio a BT Optio s voltáží 24V, které jsou ve větších flotilách zastoupeny často i v desítkách jednotek. V takových provozech, ale nejen v nich, přinese přechod na novou technologii výrazné úspory provozních nákladů a výrazné snížení uhlíkové stopy.

BT Levio 240 tifDíky dosaženým úspěchům v reálných provozech se nová li-ionová technologie integrovaná do manipulační techniky dostává do hledáčku velkých logistických provozů s intenzivním nasazením větších flotil ručně vedených nízkozdvižných nebo vychystávacích vozíků. Testování také postupně opouští běžné provozní podmínky a stěhuje se do náročnějších aplikací, například do chladírenských skladů.

„K největším výhodám nových vozíků řady Toyota Li-ion patří omezení prostojů a s tím spojených nákladů a nižší energetická náročnost. S li-ionovou technologií, která umožňuje bezproblémové mezidobíjení například během přestávek, může jakýkoli provoz pracovat bez omezení 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, a to i bez náhradních baterií. Výrazně se zkrátila doba nabíjení – z 6 – 12 hodin na hodinu jedinou při úplném vybití baterie s průměrnou kapacitou. Nové baterie jsou menší, ale přesto umožňují uložení více energie. Eliminují přebíjení, které je další významnou příčinou energetických ztrát. Stupeň jejich účinnosti, tedy poměr mezi doplněnou a využitou energií, je zřetelně vyšší. Li-ionové baterie nevyžadují údržbu a testy prokázaly i o zhruba 50 % delší životnost – přibližně 5 tisíc nabíjecích cyklů ve srovnání se 2,5 tisíci cykly u olověných baterií,“ říká Jan Kohák, produktový manažer společnosti Toyota Material Handling CZ.