Stavitel

Nový člen Centra pasivního domu

Společnost Xella CZ, která vyrábí v České republice stavební materiály z bílého pórobetonu Ytong, se stala členem Centra pasivního domu.

Centrum sdružuje odborníky a firmy, které mají prokazatelné zkušenosti s pasivními domy. Xella je nyní jedním z Podporujících členů tohoto sdružení a řadí se tak oficiálně mezi nejvyšší špičku v oblasti výstavby úsporného bydlení.


„Členství v Centru pasivního domu je podmíněno přijetím Radou sdružení a znamená, že Podporující člen má prokazatelné zkušenosti s pasivními domy a umí je kvalitně navrhnout, realizovat nebo, jako v našem případě, jsou jeho výrobky vhodné pro výstavbu pasivních domů. Naše členství je důkazem toho, že všem zájemcům o pasivní domy můžeme nabídnout ten nejlepší servis,“ uvedl jednatel zástupce společnosti Xella (Ing. Igor Forberger, jednatel).

Materiály Ytong budou nyní oficiálně doporučovány pro výstavbu pasivních domů. Tvárnice z bílého pórobetonu mají díky jedinečné struktuře obsahující miliony vzduchových pórů skvělé tepelněizolační vlastnosti. Tím pádem chrání zdi obyvatele domu nejen před chladem, ale i před horkem, aniž by zdi potřebovaly dodatečné zateplení. Další kumulaci tepla zajistí také masivní strop Ytong Ekonom a střecha Ytong Komfort. Použitím stejného materiálu pro celou stavbu navíc stavitelé předejdou vzniku tepelných mostů, které jsou často důvodem úniku až 20% tepla. Pro jasnější představu: majitelé bytu o rozloze 70 m² v pasivním domě zaplatí ročně až desetkrát méně než za vytápění takového bytu v panelovém domě z 80. let. Tepelná ztráta pasivního domu je tak nízká, že nepotřebujete běžný systém vytápění. Tepelné zisky od slunce, lidí a elektrických spotřebičů pohodlně vytopí celý dům po většinu roku. 

Pasivní dům zajistí svým obyvatelům extrémně nízké náklady na vytápění, vyšší komfort života, stálý přívod čerstvého vzduchu, tepelnou pohodu v místnosti během léta i zimy, a to vše bez průvanu. Společnost Xella si zapsání do společnosti Centrum pasivního domu vysloužila mimo jiné i tím, že se podílela na výstavbě prvního certifikovaného pasivního domu v České republice.

Rozdělení domů podle energetické náročnosti

domy běžné ve 70.-80. letech

současná novostavba

nízkoenergetický dům

pasivní dům

nulový dům, dům s přebytkem tepla

charakteristika

zastaralá otopné soustava, zdroj tepla je velkým zdrojem emisí; větrá se pouhým otevřením oken, nezateplené, špatně izolující konstrukce, přetápí se

klasické vytápění pomocí plynového kotle o vysokém výkonu, větrání otevřením okna, konstrukce na úrovni požadavků normy

otopná soustava o nižním výkonu, využití obnovitelných zdrojů, dobře zateplené konstrukce, řízené větrání

řízené větrání s rekuperací tepla, vynikající parametry tepelné izolace, velmi těsné konstrukce

parametry min. na úrovni pasivního domu, velká plocha fotavoltaických panelů

potřeba tepla na vytápění [kWh/(m2a)]

většinou nad 200

80 – 140

méně než 50

méně než 15

méně než 5