Stavitel

Odolnost nátěrů prověřilo i britské počasí

Vysoká odolnost je jednou z nejsledovanějších vlastností nátěrové hmoty. A pokud jde o tak náročné podmínky, v jakých se nachází Landal Marina Lipno, musí být odolnost nátěru mimořádná.

Značka Johnstone´s, synonymum pro nátěrové hmoty profesionální kvality, pochází z Anglie, země s proměnlivým počasím a častými srážkami. Výrobky této značky jsou tedy testovány na stálost i v klimaticky tak náročných podmínkách, jaké panují i v okolí přehrady v Lipně nad Vltavou. Na dřevěných prvcích Landal Marina Lipno místní klimatické podmínky prověřily odolnost nátěru Johnstone´s Woodworks Satin Woodstain už před čtyřmi lety. Nátěr splnil očekávání, a tak bylo při pravidelných obnovách nátěrů do této chvíle použito více než 4000 litrů této silnovrstvé lazury.


Venkovní dřevěné konstrukce 42 domů, což znamená především obložení a další prvky, činí celkem 31 000 m2. Tyto plochy je třeba udržovat a obnovovat. Natěračské práce zde již sedmým rokem zajišťuje firma Kelner & Adamíček z Českého Krumlova. A už čtvrtou sezonu je partnerem natěračů Satin Woodstain, lazura z řady Johnstone´s Woodworks v odstínu Antique Pine. Tento materiál patří mezi nejprodávanější lazury na našem trhu, osvědčil se na řadě prestižních realizací. Landal Marina Lipno, však byla jednou z prvních.

A stL TM ed foto 3

Jakmile roztaje sníh a objeví se jarní sluníčko, začíná se natírat šestice vybraných domů. Na jejich obnovu má firma jen tři měsíce, protože během letních měsíců si musí dát přestávku. Další šestice domů tak přijde na řadu až na podzim. A jak se zdánlivě obyčejná firma dostala k tak lukrativní zakázce? „Nejprve jsme tu prováděli drobné opravy maleb a vytopených částí apartmánů. Později jsme byli osloveni ohledně zajištění kompletní obnovy nátěrů a maleb jednoho pavilonu,“ říká Miroslav Kelner. Při výběrovém řízení na další pavilony pak bylo pro firmu výhodou, že provádí práci kvalitně a dodržuje technologické postupy.

„Po dvou letech spolupráce nás napadlo, proč nevyužít k těmto pracím produkty od firmy Johnstone´s, které nově přišly na trh do České republiky,“ vzpomíná Miroslav Kelner a dodává: „Půlroční testování barev a jednání s převážně holandskými zástupci skupiny přineslo ovoce a nám se podařilo produkty Johnstone´s prosadit.“

Johnstone´s Woodworks Satin Woodstain je silnovrstvá syntetická lazura s vysokou odolností i při náročných povětrnostních podmínkách. Nátěr vytváří pevný, vysoce přilnavý, hladký a pružný mikroporézní film se saténovým odleskem a zároveň zvýrazňuje krásu a strukturu dřeva. Lazura je odolná i vůči UV záření, praskání a olupování. Hodí se na měkké i tvrdé dřevo jako dveře, okna, podbití, obložení, plot nebo zahradní nábytek. Předpokládaná životnost a ochrana je minimálně pět let.

A stL TM ed foto 4

Landal Marina Lipno je jedním z největších ubytovacích resortů v České republice. Hosté tu najdou přes 300 apartmánů. Uprostřed je kotviště pro plachetnice, kolem parku vede in-line stezka. Cyklisty potěší desítky kilometrů tras, milovníkům adrenalinu je k dispozici bikepark a bobová dráha. V zimě návštěvníci ocení blízkost skiareálu. Komplex Landal Marina Lipno patří k holandské skupině Landal GreenParks, která má po Evropě na 75 dalších podobných rekreačních parků.

 

Silvia Dyrcová