Stavitel

Pozor na ověřovací lhůty vodoměrů

Provozovatelé někdy podceňují periodické ověřování vodoměrů. Ukazují to zkušenosti společnosti ENBRA, která se zabývá měřením a rozúčtováním spotřeby tepla a vody.

 

 

Spotřebu naměřenou neověřeným vodoměrem domácnosti nejsou povinny zaplatit. Vodoměry instalované pro účely poměrového rozúčtování spotřeby je nutné ověřovat periodicky každých pět let.


Vodoměry patří k měřicím přístrojům, které je nutné ze zákona periodicky ověřovat v autorizované zkušebně. Jenom ověřený vodoměr totiž může poskytnout provozovateli údaje, na jejichž základě lze vystavit spotřebiteli fakturu. Vodoměr na studenou vodu je přitom podle vyhlášky 345/2002 Sb. nutné ověřit jednou za šest let a měřič spotřeby teplé vody jednou za čtyři roky. Ověřovací lhůta vodoměrů, které se používají pro rozúčtování spotřeby vody v domácnostech, je pak pět let.

„Společenstva vlastníků a další majitelé vodoměrů často nechávají jejich ověření v autorizované zkušebně až na poslední chvíli. Provozem neověřených vodoměrů jim přitom mohou vzniknout problémy a finanční škoda,“ říká Karel Vlach, obchodní ředitel společnosti ENBRA, která se mimo jiné zabývá měřením a rozúčtováním spotřeby vody a tepla a provozuje síť autorizovaných měřicích středisek.

„Pokud spotřebitel zjistí, že jeho vodoměr již překročil ověřovací lhůtu, nemusí platit fakturu za spotřebovanou vodu a majiteli domu pak vzniká škoda. Rok ověření lze přitom dobře poznat ze značky umístěné na přední straně vodoměru.“ dodává Vlach.

Ověření a kalibrace vodoměru je pro majitele nájemních domů a společenstva vlastníků důležitá. Autorizovaná zkušebna dokáže odhalit nejen vadné a nepřesně vodoměry, ale i ty, u nichž došlo k pokusům o mechanické ovlivnění. Podle statistik společnosti ENBRA přitom počet pokusů o ovlivnění měření vodoměrů mírně roste. Pokusy o neoprávněné ovlivnění měření spotřeby vody jsou přitom jedním z hlavních důvodů zavádění nových moderních technologií měření spotřeby vody.

„Nabízíme možnost osobní návštěvy autorizované zkušebny a přeměření vodoměrů i mimo ověřovací lhůtu. V případě pochybností o spravedlivém rozúčtování je tak možné rychle získat jistotu o bezchybném měření spotřeby vody,“ popisuje jednu ze služeb autorizované zkušebny Karel Vlach, obchodní ředitel společnosti ENBRA. „Vodoměry navíc můžeme snadno doplnit o další moderní prvky sledování spotřeby vody, jako jsou moduly pro dálkový odečet naměřených hodnot, nebo je rovnou vyměnit za moderní ultrazvuková měřicí zařízení,“ doplnil Vlach.

Lhůty ověřování vodoměrů podle vyhlášky 345/2002 Sb:

• Fakturační vodoměr na studenou vodu: 6 let
• Fakturační vodoměr na teplou vodu: 4 roky
• Vodoměr, který se používá pro poměrové rozúčtování spotřeby v bytech: 5 let

 

Liliana Geisselreiterová