Stavitel

Pracovní aktivy ČKAIT

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) má téměř 30 tisíc členů s autorizací v některém z 11 oborů, případně dalších specializací.

 

 

K oborům na pomezí stavebnictví a strojírenství patří technika prostředí staveb a technologická zařízení staveb. Po oboru pozemní stavby (16 tisíc autorizací) se jedná o nejpočetnější obory: TPS 3400 a TZS 3 600 autorizovaných osob. Podmínky pro výkon profese, informační požadavky a potřeby členů ČKAIT mají společnou průřezovou část a část diferencovanou podle oborů a specializací.


Jednou z forem zabezpečení specifických oborových informací jsou pracovní aktivy, o jejichž vytváření rozhodlo představenstvo ČKAIT v roce 1998. Prvním byl společný aktiv oborů technika prostředí staveb a technologická zařízení staveb. Schází se dvakrát ročně a jeho jednání se zúčastňují členové různých orgánů Komory, zkušební komisaři, zástupci výborů oblastí Komory a přední odborníci v uvedených oborech autorizace. Organizačně připravuje a řídí činnost aktivu Ing. Jindřich Pater, místopředseda ČKAIT. V pořadí již 31. pracovní aktiv oborů TPS a TZS se uskutečnil 30. a 31. října 2013 v Rančířově u Jihlavy.

Předmětem jeho jednání jsou mj. připravované nové právní předpisy či novely platných předpisů, technické novinky a technický vývoj, podmínky výkonu profese, technická harmonizace, postupující informatizace oborů, veřejné zakázky, úroveň a obsah autorizačního procesu – a to v souvislostech, které se dotýkají oborů technika prostředí staveb a technologická zařízení staveb. K problematice patří průmyslové technologické stavby, technická zařízení (tlaková, plynová, elektrická a zvedací) a technická zařízení budov. Pravidelně jsou představovány stavby realizované českými stavebními firmami v zahraničí.

Na jednání jsou zváni pracovníci ústředních orgánů státní správy, zpracovatelé právních a technických norem, zástupci vysokých škol, státních zkušeben, výzkumných ústavů, vybraných firem uvádějících na trh nové produkty. Účastníci aktivu získávají informace o problémech řešených orgány Komory a přijatých závěrech, se kterými seznamují členskou základnu. Naopak, závěry a návrhy jednání aktivu jsou přenášeny do orgánů Komory.

Prvním nosným tématem 31. pracovního aktivu byl nový občanský zákoník, především jeho ustanovení dotýkající se staveb, jejich navrhování a provádění, vlastnictví a užívání. Bylo třeba se dotknout i vazeb na novou právní úpravu katastru nemovitostí. Pojmy v nových právních předpisech soukromého práva, jako jsou vklad a záznam, stavba jako součást pozemku, nájem, pacht, služebnost, výměnek, výprosa, závdavek a další, bude nutno co nejrychleji správně aplikovat v praxi výstavby.

Druhým tématem se stala požární bezpečnost staveb v souvislosti s přijatou novelou vyhlášky o dokumentaci staveb. Zástupci Profesní komory požární ochrany otevřeli pojmy jako zásady požární bezpečnosti staveb, požárně bezpečnostní řešení staveb, požárně bezpečnostní zařízení, instalace a kontrola požárně bezpečnostního zařízení (požární klapky ve vzduchotechnice, izolace vzduchotechnických potrubí, těsnění prostupů instalací přes požární dělicí konstrukce apod.).

Na tuto problematiku navázala přednáška Provozní uzavírání vysokotlakého potrubí bez nutnosti odstávky. O názornou prezentaci se postaral Ing. Vladimír Dubský ze společnosti Williamson ČR, Praha.

Kromě těchto témat se jednání aktivu dotklo zákona o elektronických komunikacích a jeho letošní novely. Diskutována byla vazba na stavební zákon a vyhlášku o dokumentaci staveb, kde aktiv opakovaně upozorňuje na nesrovnalosti – liniové stavby prakticky končí dokumentací pro územní řízení, stavebním řízením ve většině případů neprocházejí. Ing. Jiří Kliner, člen aktivu a zkušební komisař ČKAIT, připomenul i důležitý materiál schválený vládou ČR v březnu 2013 pod názvem Digitalizace Česka – verze 2.0.

K vysoké úrovni programu přispěly další přednášky: Potrubí vnitřních vodovodů a jeho vady (člen aktivu Ing. Zdeněk Žabička), praktická ukázka SW NovaVoice – převod mluveného slova do textu PC (konzultant společnosti NovaSowt, Jesenice).

Další témata se již připravují pro jednání pracovního aktivu v roce 2014. Patří k nim inteligentní domy, fasády jako zdroj energie, vnitřní optické rozvody v bytových domech, lanová dráha na Sněžku aj.

 

Marie Báčová, odborná poradkyně předsedy ČKAIT