Stavitel

Prefabrikované modulární systémy zimních zahrad

Moderní konstrukce nadčasového designu zaručují příjemné klima, bezpečnost, komfortnější bydlení a z toho plynoucí přidanou hodnotu pro nemovitost. Stačí si jen správně vybrat.

Z architektonického i uživatelského hlediska jsou bezesporu atraktivní hliníkové konstrukce, sestavené ideálně z tepelně izolovaných profilů štíhlých linií s možností výběru odstínu a funkčního provedení. Přesně s těmito charakteristikami se plně ztotožňuje systém zimních zahrad CMC 50 od firmy Schüco CZ.


Zimní zahrada jako vyrovnávací zóna
Zimní zahrada rozšiřuje obytný prostor a zajišťuje celoroční přísun přirozeného světla. Velkoformátový skleněný plášť však funguje i jako zásobník kumulující sluneční teplo, čímž snižuje spotřebu tepla dodávaného z konvenčního topného systému. Teplotní rozdíl mezi domem se zimní zahradou a venkovním prostředím je totiž znatelně menší než u domu bez zimní zahrady. Zahrada vytváří tzv. vyrovnávací zónu, neboli ochranný štít mezi venkovní a vnitřní teplotou. Popsaný energeticky úsporný účinek přitom působí ve dne i v noci (bez přímého slunečního záření).

Automatizovaně a úsporně
Zimní zahrady Schüco nejenže rozšiřují obytný prostor, do kterého vnášejí více denního světla, v chladných měsících zároveň snižují závislost na externích zdrojích vytápění. Samy prosklené stěny totiž fungují jako významná zásobárna energie ze slunce. Sluneční záření je uvnitř samovolně převáděno na teplo, respektive dochází ke známému skleníkovému efektu (paprsky dopadající např. na podlahovou krytinu ji ohřívají a teplý vzduch pak sálá do prostoru). Tento stručně popsaný proces pozitivně ovlivňuje potřebu tepla přiváděného z konvenčních topných systémů. Přičemž přehřívání prostoru v letních měsících lze jednoduše zamezit použitím vhodné stínicí nebo ventilační techniky, například markýz, žaluzií, tónovaných skel s vysokým reflexním stupněm či ventilačních systémů. Technologie Schüco jsou kompatibilní se systémy automatizace, zimní zahradu tak bez komplikací napojíte na centrální řízení rodinného domu.

Tepelně izolovaná hliníková konstrukce
Z hlediska konstrukce je v nabídce řada systémových prvků, rozmanitých z pohledu tvarů, barev i funkčnosti. Díky modulárnímu provedení není problém jednotlivé alternativy kombinovat dle představ zákazníka, dodavatelská firma zpracuje moderní koncept i řešení pro starou zástavbu, k dispozici jsou jedno i dvoupatrové konstrukce. Profily systému Schüco CMC 50 se vyznačují výbornými hodnotami tepelné izolace vnitřní nosné konstrukce i dílčích profilů, dle preferencí lze dosáhnout až hodnoty Uf HI-krokví < 1,0 W/m2K. Úzké pohledové šířky střešních profilů ručí za maximální dopad světla do interiéru zahrady.

Elektrické či manuální ovládání klasických dveří a oken i velkoformátových křídel
Konstrukce jsou kompatibilní s posuvnými i shrnovacími hliníkovými dveřmi firmy Schüco. Upozorněme na paralelně posuvný a sklopný systém PASK či elektrický posuv e-slide, oba systémy přispívají k pohodlnému a bezproblémovému otevírání i těžkých velkoformátových křídel. Nezbytné a komfort dodávající prvky představují střešní větrací okna či možnost instalace krokví s vestavěným osvětlením. Profily jsou odolné proti vloupání, doplněné adekvátními typy kování s možností vybavení bezpečnostním sklem.

Alternativa k zimním zahradám – terasová střecha Schüco PRC 50
Terasové střechy Schüco představují zajímavou systémovou i ekonomickou alternativu zimních zahrad. Poslouží pro efektivní zastřešení terasy či jako garážový přístřešek. V porovnání s dřevěnými pergolami garantují světlé, prosvícené prostory. Terasové střechy Schüco PRC 50 jsou transparentní a vzhledově homogenní. Konstrukční řešení přináší hned několik benefitů. Ploché kontury profilů vnitřní nosné konstrukce zajišťují vysoký stupeň samočištění na povrchu střechy. Alternativně je k dispozici boční závětří nebo neizolované posuvné a shrnovací systémy, vytvářející „studenou“ zimní zahradu. Pohledové šířky krokví jsou pouhých 50 mm.

Schuco terasova strecha Schuco PRC 50
Schuco Zimni zahrady FOTO 2
Schuco Zimni zahrady FOTO 11