Stavitel

Proměna jedné z pražských ikon

Budova Živnobanky v ulici Na Příkopě ožije uměním. Její vlastník, investiční skupina CPI Group, se rozhodl historicky cennou nemovitost otevřít veřejnosti a kultuře.

 

 

 

„Hlavním tématem několika expozic bude sklo, atrakcí zážitková instalace nazvaná Glass Experience by Lasvit, kterou vyvíjíme s českou firmou Lasvit. Půjde o unikátní instalaci, v níž bude hrát hlavní roli sklo, křišťál, design, nejnovější technologie a efekty, propojené se zvukem, světlem a proměnou prostoru,“ uvedla Marie Vítková, předsedkyně správní rady projektu Živnobanky. „Na projektu pracujeme již téměř dva roky, protože jsme chtěli dát dohromady tým skutečných profesionálů a vymyslet nejlepší a zároveň netradiční řešení na míru historicky cennému domu.“


Místo tu najdou výstavy a programy zaměřené na sklo a jeho využití, vlastnosti i umělecké ztvárnění. Praha tak na ploše 3500 m2 získá jednu z největších expozic tohoto druhu na světě.

„Projekt vítám jako příležitost pro Prahu zařadit se mezi moderní světové metropole z hlediska nabídky atraktivního mezinárodního programu spojujícího umění, kreativitu, technologie a design,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Veřejnosti se otevřou unikátní zážitkové expozice a interaktivní instalace od předních světových i českých tvůrců. „Náš projekt má ambici stát se hlavní adresou, výkladní skříní skla i kreativity a mezinárodně prestižní výstavní a odbornou institucí. České sklo je ve světě fenoménem, který si prestižní scénu v Praze zaslouží,“ sdělil k projektu jeho ředitel Ladislav Pflimpfl. Koncept počítá také s kavárnou a restaurací pro setkávání či obchodní schůzky, tematickými programy pro rodiny s dětmi, ale také s butiky, showroomy a kancelářemi. Obchod s designem a uměním bude vestavěn do unikátního prostoru bankovního trezoru. Zázemí pro veřejnost doplní prostory pro retail spojený se sklem, světlem a interiérem i široká programová nabídka akcí a vzdělávacích programů.

Na P A kop 20 04 resize

Investiční skupina CPI Group, která budovu vlastní a financuje zrod tohoto projektu, bude k rekonstrukci přistupovat s respektem k architektonické hodnotě budovy i jejímu okolí. Projekt předpokládá využití interiérů, které jsou jedinečné svojí výzdobou a uměleckými pracemi předních českých umělců, jakými jsou např. Mikoláš Aleš, Max Švabinský, Stanislav Sucharda, Celda Klouček, Bohuslav Schnirch a František Ženíšek. Úpravami naopak projdou novější části budovy směrem do ulice Nekázanka, které se promění v další galerie a expoziční prostory. Záměr je nyní ve fázi práce na architektonické studii pro renovaci a adaptaci budovy. Po projektové fázi v roce 2014 proběhnou stavební práce a úpravy během roku 2015. Zároveň se řeší příprava expozic a instalací ve spolupráci s domácími a zahraničními tvůrci a partnery. Jejich koncept bude představen v polovině příštího roku.

Pro vlastní provoz projektu vznikla obecně prospěšná společnost. Předsedkyní správní rady je Marie Vítková, v dozorčí radě usednou právnička Vladimíra Glatzová, ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Koenigsmarková a sklář Zdeněk Lhotský. Ředitelem společnosti a projektu je Ladislav Pflimpfl, dlouholetý ředitel londýnského Českého centra. Designér Maxim Velčovský působí v roli hlavního kurátora projektu se zodpovědností za koncept a vývoj výstavního programu, ve spolupráci s dalšími kurátory a odborníky. Pro konzultace a uměleckou garanci byla ustanovena umělecká rada, mezi jejíž členy se počítá mj. Eva Jiřičná, Eva Eisler, a další domácí i zahraniční jména.

privatni banka 1 Filip Slapal