Stavitel

První certifikovaný projekt na bytový dům

Pasivní budova F projektu KOTI Hyacint, který staví v pražských Modřanech developerská společnost YIT Stavo, získala osvědčení „Certifikovaný projekt pasivního domu“. Na základě komplexního posouzení podle přísných mezinárodně uznávaných kritérií, stanovených německým Passivhaus Institutem, jej udělilo Centrum pasivního domu.

Budova F stavěná v energeticky pasivním standardu splnila veškeré nezbytné podmínky a stala se tak prvním certifikovaným pasivním bytovým domem v České republice. Prozatím však pouze na úrovni projektu. Po dostavění musí proběhnout konečná certifikace. Developer připustil, že náklady na pasivní standard stavbu prodražují o zhruba 10 až 15 %. Prodejní cena se však oproti vedlejším domům v nízkoenergetickém standardu zvedá o 5 až 7 %. Rozdíl developer dotuje ze své marže. Prozatím jsou prodány dva z celkového počtu 27 bytů. Návratnost je spočítána na 11 až 15 let. Stavební firmou je společnost Průmstav, a.s.

 


V rámci celého komplexu a vůbec všech českých developerských projektů zaujímá tato budova mezi bytovými domy unikátní postavení. „Projekt budovy F jsme připravovali podle zásad a velmi přísných kritérií pro stavbu pasivního domu. Abychom úspěšně prošli certifikací, museli jsme splnit všechny povinné parametry. Kromě nich byly hodnoceny i další aspekty: například zda budova zaručuje dostatečnou ochranu proti letnímu přehřívání a tepelnou stabilitu či zda je zajištěna potřebná výměna vzduchu a minimální teplota přívodního vzduchu. Jsme rádi, že jsme tímto náročným procesem zdárně prošli a certifikát získali,“ říká Vladimír Dvořák, jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo. Osvědčení „Certifikovaný projekt pasivního domu“ udělilo sdružení Centrum pasivního domu, které funguje jako nezávislý poradenský a certifikační orgán. V rámci certifikační procedury analyzovalo, hodnotilo a připomínkovalo zpracovaný projekt, aby byly splněny všechny parametry definované renomovaným Passivhaus Institutem. Optimalizací tak prošly zejména tepelné izolace, konstrukční detaily, vytápění, stínění a větrání. „Díky spolupráci s Centrem pasivního domu jsme projekt pasivní budovy F dopracovali do podoby, která splňuje ta nejpřísnější kritéria, takže mohla být certifikována. V rámci výstavby nyní promyšlenou koncepci projektu s použitím moderních konstrukčních materiálů a technologií uvádíme do reality,“ dodává Vladimír Dvořák.

KOTI Hyacint: První tuzemský pasivní bytový dům s certifikátem
„YIT Stavo je prvním developerem, který se v České republice rozhodl podstoupit certifikaci projektu pasivního bytového domu. To na něj samozřejmě kladlo vysoké nároky, kterými má šanci projít jen ten, kdo projekt připraví opravdu kvalitně a zároveň je ochotný jej po konzultaci s odborníky dále optimalizovat. Dříve jsme evidovali žádosti především od majitelů rodinných domů a jedné administrativní budovy. Už samotné poskytnutí dokumentace pro kontrolu svědčí o zájmu developera postavit budovu té nejvyšší kvality,“ uvádí Jan Bárta, ředitel sdružení Centrum pasivního domu. Věří, že další podobné projekty nového bydlení budou následovat.
„Množství různých používaných výpočtových metodik pro hodnocení pasivních budov nemusí vždy vést k dobře postavenému domu. Současně se díky dotacím objevilo na trhu mnoho firem nabízejících stavbu pasivních domů od dodavatelů, kterým chybí dostatečné zkušenosti. Osvědčení Certifikovaný projekt pasivního domu a Certifikovaný pasivní dům slouží jako doklad ověření kvality stavby. Jednotlivé aspekty návrhu musí být prokázány pomocí nástroje Passive House Planning Package (PHPP), který byl vytvořen a optimalizován přímo pro pasivní domy. Využívá klimatická data pro 72 okresů v České republice a dává tak přesnou představu provozu pro daný pozemek,” dodává Jan Bárta.

Kvalitní stavby pro kvalitní život
Bydlení v pasivním domě přináší spoustu výhod. „Tato investice se opravdu vyplatí – jak z hlediska zdravotního, tak finančního. Nové bydlení v šetrných budovách navíc na trhu neztrácí svou hodnotu,” vysvětluje Vladimír Dvořák. V pasivním domě F projektu KOTI Hyacint majitelé bytu o rozloze 70 m2 zaplatí ročně za vytápění pouhých 2783 Kč a celkové roční náklady na bydlení v této novostavbě budou přibližně 1800 Kč. Průměrné náklady jen na vytápění takového bytu v panelovém domě z 80. let činí 27400 Kč ročně a ve standardních novostavbách kategorie C se pohybují okolo 18000 Kč. „Pasivní bydlení ale není jen o úsporách provozních nákladů. Znamená také komfort a zdravé prostředí. Do bytů je díky systému řízeného větrání stále přiváděn čerstvý vzduch bez průvanu, v místnostech je optimální vlhkost a netvoří se plísně, je zajištěna tepelná pohoda po celý rok, v létě není potřeba klimatizace,” popisuje Vladimír Dvořák z YIT Stavo. Jan Bárta z Centra pasivního domu to potvrzuje a dodává: ”Certifikace pomáhá také snižovat rizika, která se v nekvalitních pasivních domech brzy projeví. Například hlučnost systému větrání, letní přehřívání, nadměrné vysušování vzduchu, nedostatečné provětrávání prostor a podobně. Certifikát je zárukou, že toto majitelům bytů v domě s osvědčením nehrozí.”

Nové bydlení v Praze – Modřanech
Budova F nabídne celkem 27 bytových jednotek v dispozicích 1+kk až 4+kk a o velikosti až 108 m2. K bytům v přízemí náleží předzahrádky, ve vyšších patrech si noví majitelé mohou užívat relaxace na terasách a balkonech. Celkem v projektu KOTI Hyacint bude ve třech fázích výstavby postaveno více než 200 nových bytů v šesti bytových domech (A – F). Ty budou seskupeny do dvou samostatně fungujících bloků (vždy po třech budovách) s vlastními vstupy. Prostor mezi jednotlivými bloky bude řešen jako klidová zóna s parkem a dětským hřištěm. V projektu se počítá s více než 2000 m² pro obchody a služby – vždy po několika jednotkách v přízemních patrech budov A a D s přístupem z ulice. Parkování, společné vždy pro jeden blok se třemi bytovými domy, je situováno do podzemí. V každém bloku budou také sklepní kóje, kočárkárny a malé dílny pro kutily. V současné době probíhá výstavba bloku budov D, E a F; prodáno je 30 % bytů. Prodej nových bytů zajišťuje developer prostřednictvím vlastního obchodního oddělení YIT Point. První etapa bude dokončena ve 3. čtvrtletí příštího roku a celý projekt pak v posledním čtvrtletí roku 2015. V rámci výstavby YIT Stavo také zrekonstruuje veřejná prostranství a vytvoří 131 nových parkovacích míst.

YIT vizualizace exteriA c r KOTI Hyacint
YIT vizualizace KOTI Hyacint interier budova D terasa
YIT vizualizace KOTI Hyacint interier budova D obyvaci pokoj