Stavitel

Science centrum i přehlídka stavebních technologií

Stavba obřího science learning centra iQLANDIA v Liberci pomalu finišuje. Centrum, jehož výstavba přijde na téměř 400 milionů korun, ohromí své návštěvníky jak stavebními a technickými vymoženostmi, tak stovkami exponátů.

Vedle originální klouzačky, po níž se skluzem dostanete z jednoho patra do druhého, představí iQLANDIA i broušený asfalt v podlahových krytinách nebo rozkryté rozvody energií. Otevření centra je naplánováno na sobotu 29. března 2014.


Na dokončení iQLANDIE se intenzivně pracuje. „Centrum musí být přístupné naprosto všem. Stavbě proto dominuje prosklený monoblok s točitou rampou, která nahrazuje schody a mírně stoupá po obvodu stěn válce. Takže se do jednotlivých expozic dostanou komfortně i handicapovaní,“ uvádí Pavel Coufal, ředitel obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA, která bude iQLANDII provozovat.

iQLANIA – centrum šetří energii a nic nezakrývá

Science centrum o rozloze 10 000 m2, které se nachází v brownfieldu bývalé liberecké Desty, je koncipováno tak, aby mělo minimální náklady na energie. „Jako hlavní zdroj tepla a chladu jsme pro tuto budovu navrhli reverzibilní tepelná čerpadla umístěná na střeše iQLANDIE, přímo do nosné železobetonové konstrukce stropů. Tato moderní technologie umožňuje využít stropy jako velké topné a chladící těleso v příslušných ročních obdobích,“ říká Jiří Palas, architekt centra. Část energie je rovněž tepelnými čerpadly odebírána ze země pomocí tzv. energetických pilot. Navíc je v objektu použit také litý broušený asfalt. Ten vytváří unikátní vzhled tmavého broušeného teraca bez nutnosti přerušování celistvého povrchu dilatačními spárami.

Hlavním mottem autorů projektu je nic nezakrývat. Rozvody elektřiny či ventilace – to vše zůstane viditelné. Kromě toho budou moci návštěvníci toky veškerých energií v budově pozorovat prostřednictvím velkých obrazovek.

Jednotlivá patra propojí skluzavka

Na své si přijdou i milovníci adrenalinu. „Z expozice GEO bude vést devíti metrová skluzavka, po které se děti i dospělí dostanou o patro níž, do ´nitra´ planety, kde pokračuje expozice GeoLab,“ konstatuje Jana Pivoňková, marketingová manažerka iQLANDIE.

3D planetárium i Sexmise

Science centrum se navíc zapíše na mapu evropských planetárií a představí i světovou technickou špičku – digitální projekci na 9metrovou kulovou plochu ve 3D. Planetárium je symbolicky umístěno v posledním podlaží pod střešní kopulí s padesáti místy. Z pohodlí sklopených sedaček budou návštěvníci sledovat souhvězdí, oblohu, pořady o zrodu vesmíru, ale i další programy, nejen ty astronomické. V nabídce jsou třeba hodinové filmy o evoluci, rozpadu kontinentů či dinosaurech. Mimoto se všichni již teď mohou těšit na hvězdný skateboard, Sexmisi nebo na možnost si vyzkoušet laparoskopickou operaci.