Stavitel

Sklářský průmysl potřebuje inovace

„Sklářský průmysl potřebuje zavádět inovace, pokud nechce riskovat, že ztratí svůj podíl ve prospěch jiných materiálů,“ prohlásil na konferenci Glass Performance Days Scott Thomsen, prezident americké sklářské společnosti Guardian Industries.

 

 

GPD je klíčová světová akce sklářského průmyslu, která se každé dva roky koná ve finském Tampere.


Jednou z otázek pro toto odvětví je, jaké tržní místo si dokáže sklo v budoucnu najít. V tom by podle Thomsena měly hrát hlavní roli inovace. V tomto kontextu vidí šéf Guardianu možnost dalšího rozvoje sklářského průmyslu ve zvyšování funkcionality skla a hledání a vysvětlování nových možností jeho uplatnění.

Experti se shodují, že sklo je stále nedoceněným stavebním materiálem a skrývá v sobě velký potenciál. Podle Guardian je důležité, aby architekti a stavitelé měli k dispozici přesné informace o výhodách prosklených fasádních řešení pro konkrétní prostor a jeho funkčnost. Kvalitní zasklení má totiž vynikající izolační vlastnosti a může zároveň sloužit jako pasivní zdroj energie. Přitom využívá energii přímo ze slunce, která je zdarma, což pomůže snížit provozní náklady.

Thomsen upozornil, že sklářský průmysl se mění velmi pomalu. Inovační cyklus trvá 15 až 20 let, což je experty z odvětví považováno jako příliš dlouhá doba, zvláště v porovnání s jinými materiály. Například v oblasti vývoje a výroby polovodičů dochází k výrazným inovacím každý rok. O něco delší inovační cyklus zaznamenává automobilový či farmaceutický průmysl, kde výraznější změny přicházejí po vždy 5 až 7, respektive po 10 letech. Thomsen očekává, že tempo změn ve sklářském průmyslu poroste.

„Jednou z věcí, které se budou měnit nejrychleji, je energetická legislativa,“ říká. Podle něj je důležité, aby se inovace dostaly do všech úrovní a oblastí průmyslu. „Všechny články řetězce musí spolupracovat, abychom zdokonalili každý aspekt naší činnosti.“ Nositeli inovací by měli být všichni, kteří se účastní procesu – od výrobců skla, dodavatelů materiálu, zařízení, zpracovatelských a výrobních firem, až po dodavatele finálního výrobku a konečné uživatele.

 

Anna Hroudová