Stavitel

Soutěž Život pod střechou ocení středoškoláky i pedagogy

Soutěž Život pod střechou vstupuje do nové dekády a přináší řadu novinek pro studenty, pro školy i vyučující. V jubilejním ročníku si odnese cenu také autor nejlepšího interiéru či škola s nejvyšším počtem přihlášených projektů.

Do soutěže mohou studenti přihlašovat projekty rodinných a bytových domů či jiných staveb. Letos poprvé bude možné přihlásit návrh interiéru k soutěžní stavbě, jejíž vítěz si odnese 10 000 korun. Život pod střechou ke svému jubileu bude udělovat i mimořádná ocenění – škola s nejvyšším počtem přihlášek dostane za podporu studentů a účast v soutěži sponzorský dar v hodnotě 15 000 Kč, který může použít na cokoliv – od výbavy až po zábavní aktivity pro studenty. Oceněni budou také dva vedoucí projektů, jejichž studenti budou nejúspěšnější v celostátním kole. Ti pojedou na dvoudenní exkurzi do aktivních domů v Kodani.


„Soutěží chceme podpořit nejen kreativitu, ale umožnit studentům přemýšlet, jak se bude v jimi navržených budovách žít. Hodnotíme nejen estetiku staveb, ale především jejich funkčnost a možnost využití v praxi. Hlavním kritériem je kvalitní prosvětlenost prostor pod střechou. V poslední době se stále častěji setkáváme s tím, že například u rodinných domů se dostatečné množství denního světla podceňuje. Naše soutěž dává studentům možnost vyzkoušet si návrh budov, které přinesou kvalitní a pohodlné užívání,“ říká Ing. arch. Klára Bukolská, architektka společnosti VELUX Česká republika, s.r.o.

Zájem o účast v soutěži ze strany studentů a škol každoročně vzrůstá. Do posledního ročníku se přihlásilo 172 studentů. Nebojí se odvážnějších konceptů, ale zároveň vytvářejí návrhy dobře realizovatelné v praxi. „Naším cílem je, aby se do soutěže zapojili a návrh denního osvětlení si vyzkoušeli všichni studenti, proto klademe důraz na hodnocení a odměny ve školních kolech,“ dodává Klára Bukolská.

Soutěž je díky své tradici a vysoké profesionalitě kladně hodnocena i pedagogy. „Naše škola se zúčastňuje soutěže od počátku a minimálně v pěti ročnících jsme byli nějakou formou oceněni. Soutěž je u nás populární, studenti se do ní přihlašují ze své iniciativy. Soutěž je profesionální, dobře organizovaná a má kvalitní porotu,“ uvádí Ing. Miroslav Maňas ze SPŠ stavební Valašské Meziříčí.

Soutěž má každoročně dvě kola: v prvním z nich porota složená ze zástupců přihlášených škol a společnosti VELUX vybere a ocení šest nejlepších návrhů. První tři návrhy z každé školy pak postoupí do celostátního kola. Ve druhém kole zasedne porota složená z nezávislých odborníků a jednoho zástupce společnosti VELUX. Vyhlásí tři vítěze, kteří si odnesou ceny v hodnotě 30 000 korun. Mimo hlavní ceny může porota udělit i zvláštní ocenění v celkové výši 12 000 korun.

Registrace do soutěže probíhá do 15. 1. 2014, a to prostřednictvím on-line formuláře
na webových stránkách www.velux.cz. Termín pro odevzdání projektů je 15. 5. 2014. Slavnostní vyhlášení vítězů jubilejního 10. ročníku soutěže Život pod střechou se uskuteční v červnu 2014 v pražské Písecké bráně za účasti poroty, vítězů i jejich profesorů a spolužáků.

 

O Životě pod střechou s vyučujícími SPŠS

Andrea Kábrtová, SPŠS v Mělníku: „Soutěž byla přínosem nejen pro mne, ale i pro studenty. Oceňuji důraz na denní světlo, které má pro mě zásadní význam. Mám ráda prosluněné a vzdušné prostory a kontakt s okolním prostředím.“

Libor Dubčák, SPŠ Zlín: „Studenti rádi prezentují, co umí. Aby uspěli, musí vědět a umět hodně nad rámec toho, co po nich škola požaduje. Výherci soutěže bývají nejlepšími studenty i na fakultách architektury.“

Jarmila Buryová, SŠPU Hodonín: „Pro nás se soutěž stala součástí výuky. Zájemcům ze strany studentů, kteří se jí chtějí účastnit, zajišťujeme speciální výuku v oblasti vizualizace.“

Více na www.velux.cz.

 

David Frodl