Stavitel

Světlo pro naše města 2013

Odborná konference připomněla důležitost otázky profesionální práce s osvětlením ve veřejném prostoru.

 

 

V Praze proběhl čtvrtý ročník konference Světlo pro naše města, kterou uspořádal festival světla Signal ve spolupráci se společností Philips. Mezinárodní konference každý rok otevírá témata týkající se užití světla ve veřejném prostoru, osvětlení ve městech, světelného designu nebo nových technologií v osvětlování architektury.


Na letošní konferenci vystoupila řada předních osobností z designu i architektury v čele s významným designérem Tapio Roseniem. Čtvrtý ročník přinesl nové poznatky a impulzy – výrazně zazněla otázka potřeby profese světelného designéra, která v Česku dosud chybí.

Konference Světlo pro naše města má mezinárodní charakter a určena je architektům, urbanistům a světelným designérům, ale také veřejnosti. Letošní ročník konference přilákal přes 120 účastníků z řad zástupců měst, architektů a profesionálů věnujících se osvětlení.

„Konference zahrnovala devět přednášek, které se věnovaly především tématu využití světla pro tvorbu příjemného a bezpečného veřejného prostoru, urbanismu a architektonického osvětlení,“ říká Hynek Bartík ze společnosti Philips. Mluvilo se mimo jiné i o takových možnostech využití svítidel ve veřejném prostoru a architektuře, aby byl viditelný pouze jejich efekt a ne samotný zdroj světla.

Nejvýraznějším tématem byla potřeba profese profesionálního světelného designéra. U nás i ve střední Evropě totiž dosud jako samostatná profese neexistuje. Tento apel přednesl doc. akad. arch. Vladimír Soukenka a hovořil o potřebě expertů, kteří budou umět zástupcům měst a architektům pomoci s uměleckým a zároveň funkčním návrhem osvětlení veřejného prostoru či budovy.

Klíčovým momentem konference byla přednáška Tapio Rosenia a jeho spolupracovníka, designéra, urbanisty a sociologa Marca Bevola.

Tapio Rosenius je Fin, který žije v Madridu, ale působí po celém světě. Založil studio Lighting Design Collective, sdružující několik odborníků na světelný design a osvětlení. Na přednášce představil několik svých realizací – vyznačují se především tím, že jsou vždy jedinečné. Efekty, kterých studio LDC využívá, jsou vždy neopakovatelné, což zaručují složité výpočetní algoritmy. Příkladem může být realizace Silo 468 v Helsinkách nebo fotbalová aréna pro MS v Quataru, kde osvětlení fasády sleduje pohyb na hřišti.

Na konferenci dále vystoupil také polský architekt Michal Kaczmarzyk, který je autorem mnoha projektů osvětlení soch, významných míst i průmyslových objektů v Polsku. Svou přednášku měla i srbská designérka Jovana Cvetkovic, která vede kurzy světelného designu na univerzitě v Bělehradu, kde zkoumá možnosti aplikace moderních technologií na poli architektury. A mimo jiné se mikrofonu chopil i český výtvarník a hudebník Vladimir 518.

 

Romana Wišniewski