Stavitel

Tele2 Arena ve Stockholmu

Jeden z nejmodernějších evropských stadionů slouží již čtyři měsíce fotbalu a kulturním akcím. Pro jeho opláštění dodala společnost Lindab 142 tun trapézových plechů ze švédské oceli, 4500 m tenkostěnných pozinkovaných profilů a sendvičové panely.

 

 

Tele2 Arena ve Stockholmu slouží od 20. července nejen pro fotbalové zápasy týmů Hammarby IF a Djurgårdens IF, ale s kapacitou až 40 000 diváků se může stát dějištěm nejrůznějších koncertů, výstav a dalších velkých společenských a sportovních akcí. V roce 2015 bude hostit světový šampionát v americkém fotbalu.


Pro opláštění tohoto kolosu hledal generální dodavatel, švédská stavební společnost PEAB, elegantní a jednoduché řešení. Našel jej v sendvičových panelech Linda, které se navíc ukázaly i jako cenově výhodnější než původní projektový návrh. Sendvičové panely Lindab slouží jako designově atraktivní vnější vrstva opláštění a chrání konstrukci před tepelnými mosty tam, kde podpůrné nosníky a stropní konstrukce areny vyčnívají z nakloněné fasády. Díky tomu stadion splňuje požadavky na energeticky úsporné budovy.

Systém Lindabu pro Tele2 Arenu se skládá z opláštění stěn, střešní krytiny, sekundární konstrukce z tenkostěnných profilů a veškerých lemovacích prvků. Pro sekundární konstrukci byl využit lehký ocelový skelet LindabConstruline. Falcovaná střešní krytina a veškeré doplňky jsou ze systému LindabSeamline. Ten dal projektantům naprostou volnost – je totiž natolik flexibilní, že krytinu lze ohýbat a překládat, kopíruje všechny tvary a úhly střešních rovin. Vzhledem k poměrně agresivním povětrnostním podmínkám ve Stockholmu rozhodlo v její prospěch i to, že je trvanlivá, lehká a vyžaduje minimální údržbu. Samotné opláštění stěn a nosná konstrukce střešního pláště jsou ze systému LindabCoverline.

Architektem projektu jsou White Arkitekter, jedno z nejvýznamnějších skandinávských architektonických studií, které na designu opláštění areny se společností Lindab úzce spolupracovalo. Stadion je v majetku města Stockholm.

Tele2 Arena 1013330

Opláštění objektů obdobným způsobem jako v případě Tele2 Areny provádí Lindab také v České republice. Pavel Růna, jednatel a ředitel divize Profil společnosti Lindab s. r. o., k tomu dodává: „Mezi naše reference, byť svým objemem ne tak rozsáhlé jako Tele2 Arena, lze uvést mimo jiné opláštění zimního stadionu v Rumburku, výrobní haly v Zábřehu či haly Metalcentra v Dobřanech. Naše opláštění používané pro ocelové haly lze aplikovat také na jiné skelety (například na železobetonové) či na zděné a ocelové konstrukce. Hodí se jak pro novostavby, tak i pro rekonstrukci objektů. Opláštění standardně doplňujeme systémem odvodnění LindabRainline, případně též systémem bezpečnostních prvků střech LindabSafety.”