Stavitel

Tipy na vytápění chalup a starších domů

Chalupaření s přicházejícím podzimem nekončí. Aby víkendovou relaxaci na chalupě nepokazily plesnivé rohy a vymrzlé místnosti, je dobré se včas zamyslet nad nejvhodnějším způsobem vytápění. Šetřit peníze lze i ve starších domech.

Během rozhodování o té nejlepší variantě narazíte jistě na mnoho otázek. Na ty nejdůležitější, které souvisejí s efektivním vytápěním rekreačních objektů, přináší odpovědi Jiří Hanus ze společnosti ACOND působící v oboru vytápění a klimatizace více než 40 let.


Vytápění chalupy má svá úskalí a specifika. Zpravidla se jedná o starší nezateplené budovy, často vlhké a s netěsnícími okny. Majitelé do nich většinou nechtějí investovat větší částky, provoz tepelné soustavy by pro ně tedy měl být co nejlevnější. Nicméně málokoho baví přijet v pátek na vymrzlou chalupu a narychlo zatápět (jak je zvykem, nejčastěji dřevem). Než se stačí vyhřát celá budova, je už zase neděle a čas odjet domů.

Chalupářům se proto doporučuje zaměřit se na takové možnosti vytápění, aby mohli budovu během své nepřítomnosti temperovat, tedy vytápět průběžně na teplotu kolem 10 °C.

Před svým příjezdem pak může majitel u moderních spotřebičů např. pomocí mobilního telefonu nastavit termostat na vyšší teplotu a bude ho čekat již příjemně vyhřátá chata. Výhod tzv. temperování je samozřejmě více než jen pohodlí obyvatel. „V temperované budově se nedrží vlhkost a plíseň. Nehrozí také, že během zimy zamrzne vodovodní potrubí
a roztrhne se. Nenastává ani problém s uskladněním potravin a chemikálií, třeba čisticích prostředků, které by neměly přemrznout,“ upřesňuje Jiří Hanus ze společnosti ACOND.

Funkcí temperace mohou být vybavena i tepelná čerpadla jako například model Praktik od společnosti ACOND. „Dané tepelné čerpadlo ovládáte přes internet nebo chytrý telefon, a můžete mu tedy dát den před vaším příjezdem na chatu pokyn k plnému vytápění. Podle potřeby je možné tepelné čerpadlo nechat topit celý víkend, nebo ho vypnete a zatopíte si například v krbu. V něm spotřebujete mnohem méně dřeva, protože objekt budete mít již příjemně vyhřátý a krb můžete využít spíše pro dokreslení atmosféry,“ doplňuje Hanus.

Tipy na efektivní vytápění chalup:

1. Zatěsnění objektu je klíčové pro minimalizaci tepelných ztrát. Důležité je utěsnit především trvalé spáry, tedy ty mezi rámem a zdí. Nesmíme zapomenout ani na okna a dveře – zde umísťujeme těsnění vždy na nejvnitřnější styčnou plochu. Na utěsnění můžeme použít například pěnový polyetylen či akrylátový tmel. „Přestože jste netěsnost dosud ve vaší chatě příliš nepociťovali, věřte, že utěsněním se pobyt uvnitř chalupy určitě zlepší – vyloučíte jím totiž období suchého vzduchu, který je nepříjemný a nezdravý. Za suchý vzduch v nejchladnějších měsících mohou právě škvíry, hlavně kolem oken a dveří. Se zatěsněním jde samozřejmě ruku v ruce správné větrání,“ říká Jiří Hanus ze společnosti ACOND.

2. Řada chalupářů má ve zvyku hned při příjezdu otevřít všechna okna a pořádně vyvětrat. Tento postup je ideální, protože ve studených místnostech se drží vlhko, které dostanete ven jen větráním nebo speciálními přístroji. A je výhodnější vyvětrat hned, než otevírat okna ve vytopené místnosti. Při větrání na chatě platí stejné pravidlo jako doma: rychle a vydatně. Raději na chvilku otevřete dokořán a udělejte průvan a brzy opět všechno pozavírejte. Nestačí tak více prochladnout zdi a zařízení a místnost se rychle vyhřeje.

3. Rovnoměrné rozložení tepla v jednotlivých místnostech chalupy patří k dalšímu důležitému faktoru. Tohoto stavu velmi těžko dosáhnete, pokud umístíte zdroj tepla (např. radiátory) pouze do hlavní místnosti, odkud očekáváte, že se bude teplo šířit do ostatních pokojů. Praktičtější i hospodárnější alternativou je zvážit celoplošné vytápění, například pomocí podlah, které teplo dokáže snadno a rychle rovnoměrně rozprostřít, nebo pomocí velkoplošných radiátorů. Čím nižší teplotou vody topíme, tím úspornější je provoz systému. „Díky zvýšenému ekologickému povědomí a zajímavým programům na podporu ekologického vytápění se v této souvislosti stále více využívají i tepelná čerpadla vzduch-voda nebo jednodušší a levnější vzduch-vzduch, která dokážou místnosti rovněž rovnoměrně vyhřát,“ uvádí Hanus.

4. Dalším možným řešením, jak pomoci chalupě, aby zbytečně neztrácela teplo, je její zateplení, například přímo fasády. Pokud nestojíte o tak velký zásah, zateplete alespoň stropy a střechu, kterou uniká nejvíce tepla (nezapomeňte také na dveře na půdu). Výměna oken zamezí také velkým únikům tepla. Zejména ve starých budovách je ale potřeba po výměně oken zajistit pravidelné větrání, zejména v neodvlhčených zdech se může objevit plíseň. Vrstva izolace se může přidat také do podlahy. „Pokud si k vytápění vaší chalupy vyberete tepelné čerpadlo, je důležité dbát na jeho správný výběr. Starší domy potřebují oproti novostavbám vyšší topný výkon instalovaného topení kvůli vyšším tepelným ztrátám. To je jeden z klíčových parametrů při výběru. Nicméně samotná instalace čerpadla je velmi jednoduchá a rychlá,” dodává Jiří Hanus.

S končícím létem se opět blíží chvíle, kdy bude vytápění bytu či domu aktuální otázkou. O tom, že vyhřátí vašeho domova může nemile zasáhnout rodinný rozpočet, se asi již přesvědčila řada z vás. Ve spolupráci s Jiřím Hanusem jsme připravili několik užitečných tipů, jak náklady na vytápění snížit.

Jak vytápět efektivně

1. Regulujte teplotu

Chodíte-li doma jen velmi zlehka oblečeni, nedivte se, že účet za topení stoupá do závratných výšin. Snížíte-li teplotu v místnosti o jeden stupeň, spotřebuje se až o 6 % méně energie. Pokud u vás doma nemůžete teplotu kontrolovat, zvažte do budoucna investici například do termostatických ventilů na radiátory. Ty automaticky vypnou topení, když se teplota v místnosti zvýší např. poté, co slunce zasvítí do oken. Další možností je mít v každé místnosti nastavitelný termostat, na kterém si můžete nastavit různé teploty pro různou denní dobu. Většinou je příjemné si ráno přitopit v koupelně a v kuchyni. Přes den, kdy jste v práci, můžete nechat teplotu všude sníženou a nastavit termostat tak, abyste měli byt příjemně vytopený, než se vrátíte domů. „Zcela jinak je tomu u tepelných čerpadel. Ta jsou provozně velmi úsporná a útlumy se nedoporučují. Po útlumovém režimu je totiž nutné zvýšit teplotu topné vody, a to snižuje úsporu dosaženou s tepelným čerpadlem,“ radí Jiří Hanus ze společnosti ACOND.

2. Nepřetápějte

Častou chybou, které se při vytápění většina z nás dopouští, je přetápění. Přetopené místnosti poznáme podle suchého vzduchu, který vysušuje sliznice, ztěžuje dýchání a může komplikovat život například astmatikům nebo lidem s onemocněními dýchacích cest. Příjemné teploučko domova se může podepsat i na větší náchylnosti organismu k onemocnění – na vině jsou zejména teplotní rozdíly při přechodu z přetopeného interiéru do chladného venkovního prostředí.

„V ložnici postačí 18 až 20 °C, stejně jako v kuchyni. V obývacím a dětském pokoji je ideální teplota 20 – 22 °C a v koupelně ještě o dva stupně víc. Na chodbách stačí pouze 15 až 19 °C. Jedete-li na pár dní pryč, nikdy nevypínejte topení úplně. Byt by mohl zvlhnout a mohla by se objevit plíseň, proto ponechte termostat na 17 °C,“ upřesňuje Jiří Hanus.

3. Utěsněte škvíry

Velkým nepřítelem tepla v interiéru jsou zejména netěsnosti oken a dveří. U dveří lze například přimontovat vespod kartáčovou lištu nebo zvýšit práh. Na starší okna je vhodné nalepit gumové nebo pěnové těsnění. Pomůže i to, když na noc zatáhnete rolety či žaluzie, které také únik tepla sníží.

4. Zvažte dlouhodobější řešení

Pokud plánujete větší investici do tepelných úspor, možnosti jsou zejména u rodinných domů takřka neomezené. Od zateplení střechy a fasády přes výměnu oken až po pořízení kvalitní tepelné soustavy. Řešením pro vás může být i instalace tepelného čerpadla. „Vzhledem k čerpání energie z okolního prostředí se majitel tepelného čerpadla stává téměř nezávislým na cenách energií od jejich výrobců. Jakékoliv zdražování se vás dotkne pouze minimálně. Finanční úspory tak mohou dosáhnout až 75 % v porovnání s ostatními způsoby vytápění. Důležitou roli hraje rovněž počáteční investice, která se týká pořízení tepelného čerpadla pro váš rodinný dům. U panelových domů nemusí zákazník, pokud nechce, dokonce investovat nic, firma ACOND zařízení instaluje na své náklady a jen dodává teplo levněji než současný dodavatel,“ dodává Jiří Hanus.

5. Věnujte pozornost radiátorům

Radiátory či přímotopy ničím nezakrývejte a nechte kolem nich prostor, aby mohl teplý vzduch dále do místnosti. Nespouštějte přes ně záclony a závěsy ani na nich nesušte prádlo. Pomůže i to, když na radiátoru pravidelně utřete prach. Odborníci také doporučují pravidelné odvzdušňování topné soustavy, které může zvýšit účinnost topení i o desítky procent. Pokud nemáte zateplené zdi, je vhodné za topení umístit reflexní fólii, která teplo odráží do místnosti, místo aby jej pohltila studená zeď.

6. Správně větrejte

Větrat je potřeba nejen kvůli přístupu čerstvého vzduchu, ale také pro zamezení vzniku plísní. Zejména v chladném období se doporučuje větrat vždy krátce a intenzivně, aby se neochladily stěny a nábytek v místnosti. Doporučuje se „prohnat“ čerstvý vzduch interiérem tak, že otevřeme okna či dveře v protilehlých místnostech.

Tip pro starší rodinné domy
Existuje spousta starších rodinných domků, jejichž majitelé dosud topí uhlím či dřevem. S tím je spousta práce. Pokud chcete zvolit výrazně jednodušší způsob vytápění, zvažte například tepelné čerpadlo. Při výběru mějte na paměti, že starší domy potřebují oproti novostavbám zpravidla vyšší topný výkon instalovaného tepelného čerpadla kvůli vyšším tepelným ztrátám. Na míru starším rodinným domům je přizpůsobeno nové tepelné čerpadlo ACOND Praktik, které nabízí vyšší výkon, a to 12, 14 a 16 kW. Více informací najdete na www.acond.cz.