Stavitel

Třetí dostavba zlínské Tescomy je hotova

Společnost Tescoma právě dokončila třetí dostavbu areálu Logistického centra v Přílukách ve Zlíně.

 

 

 

Ekonomické a demografické ukazatele pro Zlínský kraj jsou nekompromisní – podle posledních měření narůstá nezaměstnanost, tržby v průmyslu i počet stavebních ohlášení a povolení klesají. Jednou z méně negativních zpráv pro tento region je mírný nárůst regionálního HDP nebo například také rozšiřování areálu epicentra společnosti Tescoma. Tato dnes již světová společnost bez zahraničního kapitálu svým aktuálním působením totiž dokazuje, že v této oblasti je stále silný hospodářský potenciál.


Stavební tempo, které producent kuchyňského nářadí a náčiní nasadil v posledních letech, je obdivuhodné. „O výstavbě třetí skladové haly se rozhodlo prakticky okamžitě, po stránce projekční jsme měli jasno v roce 2012 a definitivní rozhodnutí padlo na základě výborných hospodářských výsledků téhož roku,“ říká provozní ředitel společnosti Tescoma, Ing. Petr Chytka.

Argumentů, proč rozšiřovat tento moderní komplex bylo několik – nárůst portfolia zákazníků, výrazné navýšení produkce firmy, posílení pozice na světovém trhu a s tím související změny logistických procesů a hlavně zvýšení kapacity pro uskladnění zboží. „Současně se tak vytvořily další prostory pro ostatní procesy interní logistiky, jako je například kompletace výrobků a speciální expediční příprava,” dodává ředitel logistiky Ivan Škalda.

V nové hale, která k 1. listopadu rozšířila stávající objekt zlínské Tescomy o 12 000 m2, se kromě skladové části nacházejí i kanceláře se sociálním zařízením a další pomocné prostory. Celková kapacita logistického centra se vyšplhala na 50 000 paletových míst, to lze pro lepší představu přirovnat k 1500 plně naloženým kamionům, které by vytvořily pomyslnou kolonu o délce téměř 30 km.

Tescoma jen 2013 jpg nahled

Autorem architektonického návrhu objektu se stal hlavní architekt společnosti, Ing. Petr Stibora. Generálním projektantem třetí etapy výstavby skladové haly Logistického centra TESCOMA World pak projekční kancelář ATELIER91, generálním dodavatelem stavby společnost ZLÍNSTAV, a.s. Po dokončení třetí etapy lze říci, že celkové investice do Logistického centra TESCOMA World dosáhly téměř jedné miliardy korun, totální zastavěná plocha areálu je k dnešnímu dni 60 000 m2.

Veronika Motyčková