Stavitel

Vídeň a nejvyšší budova střední Evropy

Nevyšší budova Rakouska měří 250 metrů. DC Tower 1 pochází z ateliéru francouzského architekta Dominiquea Perraulta. Letos dokončená stavba patří k nejvyšším v Evropě.

 

V Donau City, oblasti mezi Dunajem a jeho starým ramenem se na ploše 18,5 hektaru rozkládá městská část se svébytným charakterem. Jsou tu výškové domy, moderní architektura obytných a administrativních budov, určených také pro konference a sídla mezinárodních organizací jako například OSN.


Stavba DC Tower 1 začala v roce 2010. Charakterizuje ji výška, ale i výrazně rozpukaná fasáda a tmavá barva. Sídlit v ní bude hotel, kanceláře, fitness centrum, společenský sál, restaurace a skybar. Od dominanty chrámu sv. Štěpána se k této stavbě dostanete metrem za deset minut. DC Tower 1 má 168 metrů vysokého partnera. Vyšší než tato budova je ve Vídni jen vyhlídková věž s kavárnou a restaurací Donauturm měřící 252 metrů. Věž katedrály sv. Štěpána sahá do výšky 137 metrů, z obřího kolotoče Wiener Riesenrad v Prátru je vidět Vídeň z téměř 65 metrů a věž vídeňské radnice se tyčí do 105 metrů.

03 DCT

Pražský City Toner má 109 (116) metrů a 27 podlaží, brněnský AZ Tower je vyšší, měří 111 metrů a má 30 podlaží.