Stavitel

Vodu z kohoutku není nutné dál upravovat

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) opakovaně apelují na zákazníky, aby nepodléhali nátlaku firem, které jim nutí kontrolu kvality pitné vody u nich v domácnostech a podávají lživé a zavádějící informace.

PVK odebírá vzorky vody podle programu kontroly kvality vody, který je schválen orgánem ochrany veřejného zdraví. Dle platné legislativy se kontroluje kvalita vody nejenom na úpravnách a vodojemech, ale v průběhu celé dopravy pitné vody ke spotřebitelům, tedy i na kohoutku u spotřebitelů.


Při kontrole kvality pitné vody v domácnostech se musí každý zaměstnanec PVK prokázat platným průkazem, kde je uvedeno jeho jméno, funkce a název společnosti. Pokud má zákazník z jakéhokoli důvodu pochybnosti, může si na telefonním čísle 840 111 112 ověřit, zda zaměstnanec u této společnosti skutečně pracuje a nejedná se o podvodníka. Zaměstnanci PVK provádějící odběry vzorků a v žádném případě nenabízí řešení na zlepšení kvality vody a ani nepřesvědčují odběratele vody k nákupu jakéhokoliv zařízení na úpravu vody.

PVK věnují kontrole kvality vody vysokou pozornost a v této oblasti spolupracují také s Hygienickou stanicí hl. města Prahy, popř. s hygienickými stanicemi středočeského kraje, pod které spadají úpravny vody Želivka a Káraný. Voda dodávaná spotřebitelům společností Pražské vodovody a kanalizace, a.s., podléhá pravidelné kontrole kvality vody v souladu s požadavky Vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví požadavky na pitnou vodu, četnost a rozsah její kontroly.

Pravidelně jsou odebírány vzorky pro kontrolu chemických a mikrobiologických parametrů, v souladu s vyhláškou pro pitnou vodu. Tato kontrola je prováděna v akreditované laboratoři PVK normalizovanými a verifikovanými metodami, které byly posouzeny v rámci akreditace Českým institutem pro akreditaci, o.p.s.

V případě, že používáte pro zásobování domácnosti vlastní zdroj vody, je možné provést analýzu vody v akreditované laboratoři PVK, kde je za zvýhodněnou cenu nabízen rozbor základních chemických a mikrobiologických parametrů, které poskytnou základní informace o vámi používané vodě a součástí protokolu s výsledky analýzy je případné nápravné opatření.

Rozsah a cena sledovaných ukazatelů pro kontrolu studny:
Fyzikálně chemický rozbor: amonné ionty, dusičnany, dusitany, elektrická konduktivita, chloridy, CHSKMn, pach, reakce vody – pH, suma vápníku a hořčíku (tvrdost vody), zákal, železo.

Mikrobiologický rozbor: koliformní bakterie, Escherichia coli, enterokoky, mezofilní mikroorganismy (počty kolonií při 36°C), psychrofilní mikroorganismy (počty kolonií při 22°C)
Cena rozboru vody – 1000 Kč (včetně DPH).