Stavitel

Výkonnost zimních nákladních pneumatik se zvyšuje

Nejen zimní pneumatika UltraGrip ze sortimentu pneumatik Goodyear pro užitková vozidla je vhodná do zimních podmínek.

Znak hory se třemi vrcholky a symbolem sněhové vločky na nejnovějších nákladních pneumatikách znamená, že vozové parky mohou pokračovat v jízdě i tam, kde jiní musí zastavit. Nejen zimní pneumatika UltraGrip ze sortimentu pneumatik Goodyear pro užitková vozidla je vhodná do zimních podmínek.

Také pneumatiky na hnací nápravu pro městský provoz, regionální pneumatiky o rozměru 17,5” a 19,5” nebo nedávno představené pneumatiky Goodyear KMAX D a pneumatiky Goodyear FUELMAX D, které budou dostupné od ledna na většině evropských trhů, splňují podmínky pro označení zimní pneumatiky. 


Pneumatiky však nejsou pouze označeny symbolem M+S, ale rovněž splňují výkonnostní kritéria pro jízdu na sněhu opravňující je používat znak hory se třemi vrcholky a symbolem sněhové vločky (3PMSF – three-peak-mountain snowflake). Pneumatiky je proto možné používat opravdu během celé sezony, jelikož zcela splňují přísné podmínky předepsané pro zimní pneumatiky.

V současné době neexistuje v Evropské unii žádná společná legislativa týkající se používání zimních pneumatik. Povinné používání zimních pneumatik je určováno a regulováno zákony jednotlivých států. Existuje, nicméně, oficiální definice „zimní pneumatiky“. Dle nařízení EU 661/2009 pneumatika do sněhu („zimní pneumatika“’) je definována jako „pneumatika, jejíž dezén, složení běhounové směsi nebo struktura jsou primárně navrženy tak, aby dosáhly v zimních podmínkách lepšího výkonu než normální pneumatiky, pokud jde o jejich schopnost uvést vozidlo do pohybu nebo ho v pohybu udržet”.

Cédric Pedretti, majitel společnosti Transports Pedretti, jednoho z vozových parků, které se účastnily testovací fáze nové řady KMAX a FUELMAX, řekl: „Pociťovali jsme impozantní jízdní stabilitu a vynikající záběr, takže naše kamiony fungovaly na zimních vozovkách bez nutnosti nasazování sněhových řetězů. Velmi nám to pomohlo v extrémně náročných podmínkách, se kterými jsme se mnoho let setkávali při zásobování lyžařských středisek – tedy během noci a se spoustou ledu a sněhu. Obě nové řady pneumatik také ukázaly ve svém segmentu vyvážený poměr mezi hospodárností a kilometrovým výkonem. FUELMAX je první volbou pokud jde o sníženou spotřebu paliva a KMAX v kilometrovém výkonu.”

Značení zimních pneumatik
Značení používané v současnosti na bočnicích pneumatik k odlišení zimních pneumatik od standardních tvoří symbol M+S (také M.S nebo M&S), jak je stanoveno legislativou EU. 1. listopadu 2012 zavedlo nařízení UNECE 117-02 nové oficiální označení v EU – „alpský“ symbol, piktogram hory se třemi vrcholky a symbolem sněhové vločky (3PMSF). Na rozdíl od označení M+S, 3PMSF může být legálně používáno, pokud pneumatiky splní minimální výkonnostní kritéria pro jízdu na sněhu, takzvaný „index přilnavosti na sněhu“.

V současné době symbol M+S zůstává dovoleným označením, ale není právně spojen s minimálním garantovaným výkonem v zimních podmínkách. Pneumatiky M+S mají na sněhu lepší záběr než standardní pneumatiky, ale ne vždy splňují kritéria pro přilnavost na sněhu, která jsou právně vyžadována pro splnění podmínek pro označení novým symbolem hory se třemi vrcholky a symbolem sněhové vločky.

Výhody zimních pneumatik
Používání zimních pneumatik zajišťuje, že výkon vozidla je během zimní sezóny optimalizován, obzvláště když jsou vozovky pokryté sněhem a ledem. Pneumatiky reagují rozdílně podle teploty, takže specifické složení běhounové směsi a dezén jsou pro takovéto podmínky nezbytné. Dobrá přilnavost je samozřejmě nutností pro brzdění a zatáčení, stejně jako pro záběr. Agresivnější dezén v kombinaci s běhounovou směsí mající správné vlastnosti je nezbytný nejen pro skvělou přilnavost na sněhu, ale také na ledu a pro účinné odvádění povrchové vody.

Výhody zimních nákladních pneumatik jsou obzvláště důležité pro mobilitu v náročných zimních podmínkách. Vyvarování se nežádoucím nuceným zastávkám přináší významné ekonomické výhody, jako je předcházení pozdním dodávkám, zkažení zboží atd. Z tohoto důvodu je osazení zimních pneumatik na hnací nápravu povinné v několika evropských zemích.

Jaké pneumatiky by měly být používány v extrémně drsných zimních podmínkách?
Ze zákona je dovoleno používání pneumatik na hnací nápravu označených symboly M+S a/ nebo 3PMSF ve všech evropských zemích v extrémně drsných zimních podmínkách. Nicméně pokud se s těmito podmínkami setkáváte pravidelně jako v severských zemích, Rusku a v horských regionech, Goodyear doporučuje provozovatelům používání specializovaných zimních pneumatik jako UltraGrip WTS, WTD a WTT. Tyto specializované zimní pneumatiky přesahují zimní vlastnosti ostatních pneumatik, jako jsou KMAX D a FUELMAX D. Pneumatiky UltraGrip jsou navržené a optimalizované pro používání hlavně v zimních podmínkách – což znamená na zledovatělých a sněhem pokrytých vozovkách.