Stavitel

Výsledky soutěže Obkladačské naděje

Studenti střední odborné školy stavební a zahradnická v Praze na Jarově vyhráli soutěž Obkladačské naděje 2013 v Horní Bříze na Plzeňsku.

Navázali tak na úspěšné září, které přineslo medaile z floristické Rosa Pragensis a slušná umístění zedníků, truhlářů a malířů na dalších soutěžích.


„Mám z toho radost, protože to dokazuje, že jdeme správným směrem. Plný úspěchů byl už minulý školní rok, v němž jsme získali na 25 medailí,“ říká ředitel SOŠ stavební a zahradnické Miloslav Janeček. „Tyto soutěže jsou pro nás velice přínosné, protože máme příležitost setkat se s kolegy, získat nové poznatky a konzultovat systém naší výuky s ostatními učiteli,“ vysvětluje učitel odborného výcviku oboru zedník Miloš Barek. 
„Soutěž Obkladačské naděje byla velice náročná. Mezi silnou konkurencí se nám podařilo uspět díky dobré přípravě, vybavení i zkušenostem našich učitelů,“ říká Ondřej Burián, žák třetího ročníku oboru zedník. „Soutěž v Kopidlně není čistě floristická, ale komplexně se zaměřuje na celý obor – řízkování, roubování a poznávání rostlin. Oceňuji přístup poroty, která nás ihned po vyhodnocení informovala o výsledcích a chybách, kterých jsme se v dopustili,“ popisuje Lukáš Spálenský, žák maturitního oboru zahradnictví, specializace floristika.
Střední odborná škola stavební a zahradnická je unikátní institucí v českém vzdělávacím systému. Sdružuje totiž dvě studijní zaměření, která se na první pohled mohou zdát naprosto odlišná – stavební a zahradnické. Ve skutečnosti mají ovšem naopak mnoho společného. Obě vyžadují šikovné ruce a obě vedou k tvorbě estetických i užitečných věcí pro každodenní život.