Stavitel

Využijte dotace na okna

V létě odstartovala Nová zelená úsporám a 1. září už bylo podáno téměř 5000 žádostí v hodnotě 470 milionů korun. Ministerstvo letos na NZÚ vyčlenilo miliardu korun, očekává se ale další navýšení. Žádost o dotaci lze podat do 29. listopadu 2013.

 

 

V době, kdy se rostoucí ceny energií stále výrazněji promítají do rodinných rozpočtů, je na čase začít uvažovat, jak tyto výdaje redukovat. Hlavním viníkem vysokých položek na účtech za energie jsou často stará a netěsnící okna.


Cílem programu Nová zelená úsporám 2013 je snížit emise skleníkových plynů, a to prostřednictvím opatření, která vedou ke snížení energetické náročnosti rodinných domů, podporují výstavbu nízkoenergetických rodinných domů a efektivní využití zdrojů energie. Státní podporu lze čerpat i na zpracování odborného posudku nebo na zajištění technického dozoru. Dotace jsou vypláceny na základě elektronicky podané žádosti, po takzvaných výzvách.

Do programu Nová zelená úsporám je zapojena i společnost OKNOPLAST, přední evropský výrobce výplní stavebních otvorů. Státní dotace se vztahují na všechny její produkty.

„Naše produkty jsou v programu Zelená úsporám od začátku a dotace se vztahují na veškerá okna z naší nabídky. Pro okna značky OKNOPLAST je typická nejvyšší kvalita provedení, inovační funkční řešení, bezpečnost a péče o úspory energií, říká Juraj Koudela, obchodní ředitel společnosti OKNOPLAST v České republice a na Slovensku.

V České republice má společnost 62 prodejních míst. Vyškolení pracovníci tu mohou s využitím výhod programu NZÚ zákazníkům pomoci.

Šárka Bláhová