Stavitel

Zájem o spolupráci s Ruskem

Zastupovat zájmy podniků s ruským kapitálem v České republice, ale také pomáhat českému byznysu na území Ruska jsou hlavní úkoly nevládní, neziskové organizace Rusko-české smíšené obchodní komory.

Komora byla založena 6. září 2012 iniciativou skupiny ruských a českých společností, které by chtěly zpevnit a rozvíjet podnikatelské a jiné vztahy mezi oběma zeměmi. Budování komory se zúčastnila Obchodní komora České republiky, Velvyslanectví a Obchodní zastupitelstvo Ruské Federace v České republice.


„České členské firmy plánující podnikat na území Ruska podporuje Komora především v zakládání a rozvoji obchodních vztahů a smluv. V posledních letech velmi vzrostl oboustranný zájem o spolupráci mezi Českem a Ruskem,“ uvedl Albert Giliaev, předseda dozorčí rady Rusko-české smíšené obchodní komory a prezident společnosti ČERVA EXPORT IMPORT a.s., která patří mezi iniciátory založení Komory. Ke zlepšení a rozvoji česko-ruských vzájemných vztahů byl zřízen Nadační fond, jehož posláním je podpora kultury a vzdělání a příprava sociálních a sportovních projektů.

Velkým tématem Rusko-české smíšené komory je také velmi problematická vízová politika. Komora připravila první podklady pro návrh zákona v záležitostech víz a povolení k dlouhodobému pobytu pro podnikatele a i nadále bude pokračovat v hledání dalších řešení této problematiky, obecně velmi důležité pro rozvoj mezinárodní spolupráce.

Jedním z jednatřiceti členů komory je česká společnost ČERVA EXPORT IMPORT a.s., která patří mezi největší evropské velkoobchodní dodavatele a distributory osobních ochranných pracovních pomůcek. V roce 2006 proběhla akvizice s ruskou společností Vostok Servis, která firmě Červa umožnila podpořit exportní aktivity do Ruské federace a dalších zemí v rámci SNS. „Začali jsme naše produkty nabízet na velkém trhu Ruska a zemí SNS a během dvou let jsme zaznamenali velký růst. Došlo tím k optimálnímu vyvážení portfolia exportních aktivit. Jako úspěch považujeme, že v rámci zvolené strategie jsme uspěli s našimi produkty na vysoce rostoucím a perspektivním trhu a prezentujeme naše produktové portfolio jako TOP značku, která se dodává i do tak významných firem, jakými jsou Lukoil, Gazprom a další,“ řekl Albert Giliaev, prezident společnosti ČERVA EXPORT IMPORT a.s.

ČERVA EXPORT IMPORT dosáhne obratu 3,2 miliardy Kč

Velkoobchodní dodavatel osobních ochranných pracovních pomůcek, společnost ČERVA EXPORT IMPORT a.s., úspěšně zvyšuje svůj konsolidovaný obrat. Po dvou letech, kdy obrat přesáhl 2 miliardy, letos počítá s jeho navýšením na 3,2 miliardy korun.

Společnost ČERVA od roku 2008, kdy stejně jako ostatní firmy zaregistrovala silný propad poptávky jako důsledek globální finanční krize, klade důraz jednak na intenzívní investice do marketingu, inovaci produktového portfolia se zaměřením na produkty s vyšší přidanou hodnotou a podporu exportních operací.

Především sázka na export se vyplatila. A to třeba formou přímé akvizice firmy na novém trhu (Dánsko, Bělorusko), založením vlastní firmy pod 100% kontrolou (Maďarsko, Polsko), spojením s místním partnerem (Belgie, Turecko) popřípadě distribuce zboží vybranému lokálnímu partneru, a to jak exkluzivně (Rusko, Ukrajina, Kazachstán) či několika partnerům (Pobaltí). Firma plánuje investice do posílení exportních aktivit i do budoucna a plánuje další expanze.

„Rozhodně jednou z nejperspektivnějších oblastí jsou země bývalého Sovětského svazu, kde mají Češi stále velmi dobré jméno a důvěru a jsou rádi přijímáni jako potencionální obchodní partneři. Je to jedno z nejotevřenějších exportních teritorií pro české firmy vůbec. Také se chceme pokusit proniknout na trhy původních zemí Evropské unie, jakými jsou Německo, Rakousko nebo Francie, a po Turecku chceme pokračovat i v rozvoji našich exportních aktivit do netradičních oblastí na trhy, jakými jsou severní Afrika, či země Perského zálivu,“ uvedl Albert Giliaev, prezident společnosti ČERVA EXPORT IMPORT a.s., a pokračoval: „Hodnotu společnosti zvýšíme zejména prostřednictvím vybudování široké distribuční sítě po celé Evropě. Naše plány počítají s ročním příjmem celé skupiny přesahujícím 150 milionů euro do konce roku 2015. Jako úspěch považujeme, že v rámci zvolené strategie jsme uspěli s našimi produkty na vysoce rostoucím a perspektivním trhu, jako je Ruská federace a prezentujeme naše produktové portfolio jako TOP značku, která se již dodává i do tak významných firem, jakými jsou Lukoil, Gazprom a další.“

ČERVA EXPORT IMPORT a.s. nabízí mimořádně široké portfolio produktů s vysokou skladovou dostupností, kterou může garantovat díky centralizovanému skladu, stabilnímu týmu kvalifikovaných zaměstnanců a široké partnerské distribuční síti. Společnost zároveň spolupracuje s mnoha obchodními řetězci a své produkty v nich podle potřeby flexibilně doplňuje a nepřetržitě rozšiřuje a zkvalitňuje sortiment, aby uspokojila i ty nejnáročnější zákaznické potřeby.

03010070 MALABAR jacket yellow IMAGE DSC9779
ALLYN IMAGE DSC1245