Stavitel

Zelenou elektroniku, roboty i jízdy elektromobilem nabídne For Elektron

Termín 19. až 21. listopadu patří v PVA Expo Praha veletrhu For Elektron. V rámci expozic i doprovodného programu se představí trendy v energetice, elektrotechnice a také elektromobilitě.

Návštěvníci si vyzkouší jízdu na elektrokole či v elektromobilu, spatří průmyslové roboty při práci a další zajímavosti. Na přednáškách je odborníci seznámí s legislativními normami pro revize elektrických zařízení, novinkami v oblasti přenosu elektrické energie včetně připojení obnovitelných zdrojů do sítě či s tzv. zelenou elektronikou.

V areálu souběžně proběhnou také veletrhy For Energo, For Automation, Voda, Klima, Vytápění, For Elektron Motion a Autoalternativa.


„Doprovodný program uvítají především profesionálové, zaměstnanci elektromontážních firem a zástupci společností působících v oborech elektrotechniky a energetiky,“ říká Vanda Yousifová, ředitelka obchodního týmu veletrhu. Na zajištění odborné kvality veletrhu For Elektron a souběžných akcí se podílí například Česká elektrotechnická společnost, Českomoravská elektrotechnická asociace a Elektrotechnický svaz český.

Problematice elektromobility se bude věnovat veletrh For Elektron Motion a jeho doprovodný program. Jakým směrem se bude tato ekologická varianta dopravy ubírat, přiblíží soubor přednášek Trendy elektromobility. „Očekáváme v ČR postupný růst a rozvoj elektromobility. Přispívá k tomu i fakt, že využívá prakticky nevyčerpatelný zdroj energie v porovnání např. s klasickým automobilovým průmyslem postaveném na ropě,“ říká Jaromír Marušinec z Asociace elektromobilového průmyslu, která workshop připravuje. Odborníci seznámí účastníky s novinkami v tomto oboru z pohledu aut i dobíjecích stanic. V rámci testovacích jízd připravených společnostmi PRE, ČEZ, OPEL, AKUMOTO a Citybikes budou moci zájemci usednout za volant elektromobilu či do sedla elektrokola.

Jak mohou roboti ulehčit lidem práci v průmyslu i jaká jsou možná rizika jejich využívání, vysvětlí zástupci Českomoravské společnosti pro automatizaci, společnosti ABB a Neovision. Na celodenním semináři s názvem Roboty, kam se podíváš představí historii i současnost robotiky, budou zde prezentovat robotické systémy se zpracováním obrazu a zamyslí se nad otázkou, zda umělá inteligence znamená pro naši společnost pomoc či hrozbu. Atraktivní bude také praktická ukázka průmyslových robotů.

Především pro pracovníky elektromontážních firem je určen seminář Proč provádět revize elektrických zařízení?. Zástupci Elektrotechnického svazu českého na něm vysvětlí legislativní předpisy a normy, které revize určují. „Je obecně známo, že se revize dělat mají, ale je třeba připomenout, proč jsou nutné,“ vysvětluje Jaroslav Ďoubalík z Elektrotechnického svazu českého, jenž je odborným garantem veletrhu. Podle Ďoubalíka se revize netýkají pouze spotřebičů, ale zahrnují také například revize elektroinstalace budov, hromosvodů a dalšího elektro zařízení nemovitostí. Informace ze semináře proto ocení také majitelé domů či zástupci realitních kanceláří.

Ekologickým aspektům využívání elektroniky se bude věnovat konference Zelená elektronika. Posluchači se dozví, jaké dopady mají tato zařízení na životní prostředí, jak lze snižovat spotřebu elektrické energie a produkci emisí. Seznámí se s vývojem nových a trvale udržitelných materiálů a technologií používaných v elektronice.

Doprovodný program veletrhu FOR ELEKTRON:

• 19. 11. (11.30 – 16.30 hod.) – seminář Roboty, kam se podíváš
• 19. 11. (9.00 – 12.00 hod.) – seminář Sociální dialog a kolektivní vyjednávání v oblasti elektrotechniky
• 19. 11. (14.00 – 17.00 hod.) – přednáška Trendy elektromobility
• 19. 11. (13.00 – 16.00 hod.) – přednáška Marketing v 21. století
• 20. 11. (11.00 – 17.00 hod.) – konference RFID a NFC Future
• 20. 11. (14.00 – 16.00 hod.) – přednáška Proč provádět revize elektrických zařízení?
• 20. 11. (9.00 – 10.30 hod.) – workshop Prostředky kompenzace a monitoringu elektrických sítí a jejich praktické aplikace
• 21. 11. (10.30 – 15.30 hod.) – konference Přenos a distribuce elektrické energie
• 21. 11. (11.00 – 17.00 hod.) – konference Zelená elektronika

Více na www.forelektron.cz

Darina Boumová