Stavitel

Zítra bude otevřen první pasivní dům pro seniory v ČR

Rok a půl trvala stavba pasivního domu v Modřicích u Brna. Už tento pátek proběhne jeho slavnostní otevření, kterého se zúčastní mimo jiné také hejtman Jihomoravského kraje a děkani Fakulty stavební a Fakulty architektury VUT v Brně.

Zájem, a to nejen místních seniorů, předčil očekávání. První z nich se do svého nového domova začnou stěhovat už ve druhé polovině února.

Pasivní bytový dům pro seniory v Modřicích je uzpůsobený potřebám starších lidí, kteří mohou mít omezenou možnost pohybu, nicméně jsou soběstační. Všechny komfortní byty, kterých je zde celkem 41, mají vlastní hygienické zázemí, kuchyňský kout, terasu, nebo balkon. V areálu domu bude je také společná zahrada a jezírko.

 


Budovy jsou vybaveny centrální rekuperační jednotkou, slunečními kolektory a kotlem na peletky s akumulačním zásobníkem. V maximální míře tu byly použity materiály a technologie s minimální ekologickou stopou svázaných emisí skleníkových plynů CO2 a SO2. Domy mají zelené střechy, které je budou v létě ochlazovat a přispívat k příjemnému
mikroklimatu, a také nádrže na dešťovou vodu, které umožní využití vody na splachování toalet či zalévání zahrady. Díky přepadu dešťové vody do jezírka bude také zahrada příjemným k posezení.

pasivnidumproseniory 01

Projekt pro stavební povolení: Ing. arch. Josef Smola ve spolupráci s akad. arch. Alešem Brotánkem
Dodavatel stavby: Sdružení INTER-STAV, spol. s r.o. + Komfort, a.s.
Technický dozor investora: DEA, spol. s r.o.
Rozpočet: 64,0 mil. Kč (bez DPH)

Iva Černá, Centrum pasivního domu