Ekonomika

Trendy v oblasti levného bydlení

Central Group zařadil do prodeje další etapu bytového projektu Javorová čtvrť v Praze Horních Měcholupech. Za měsíc od zahájení prodeje je zde již prodáno 105 bytů a ateliérů. Dalších téměř 30 jednotek je v jednání se zájemci.

 

 

Stejně jako v předchozí etapě, i nyní musel Central Group pracovat s pořadníky. Městská část Horní Měcholupy je v současnosti díky široké nabídce nových bytů za velmi příznivé ceny označována jako superlevná lokalita.


Analytici společnosti pojmenovali trendy v oblasti levného bydlení: V současné době je nejpočetněji v rámci všech prodejů zastoupena dispozice 1+kk. Garsonky činí 44 % z celkového počtu prodaných bytů a ateliérů. Důvodem však není nezájem o jiné dispozice, ale především fakt, že u menších a tedy i levnějších bytů se klienti nepotřebují tak dlouho rozhodovat. Prodejci společnosti Central Group se setkali i s tím, že zájemce si malý byt koupil i bez toho, aniž by předtím o koupi bytu uvažoval. Mnozí klienti si rychle spočítali, že koupě malého bytu je vhodná investice a své rozhodnutí realizovali prakticky přes noc.

„U větších bytů, které si většinou klienti pořizují pro vlastní bydlení, je rozhodování složitější. Nejprve vyhodnocují všechna kritéria, zvažují svoji finanční situaci a teprve poté projeví zájem,“ říká Jiří Vajner, obchodní ředitel Central Group.

Specifické je pro superlevnou lokalitu také to, že nejlevnější byty se ve značné části případů neprodají prvnímu zájemci, ale často druhému, třetímu, či dokonce čtvrtému. Rezervace levného bytu za výhodnou cenu je častokrát impulzivní záležitostí. „Klienti si nejprve byt rychle rezervují a teprve pak řeší, zda na něj mají prostředky, zda jim nabídka vyhovuje a podobně“, dodává Vajner. U velkých bytů tato situace obvykle nenastává, lidé již přicházejí rozmyšlení.

Typický je také tlak klienta na co nejrychlejší podpis smlouvy. V rámci běžné lokality je proces jejího podpisu většinou v režimu nezávazné ústní rezervace, která trvá tři dny, a závazné ústní rezervace, která trvá 7 dnů. Teprve na konci této lhůty většinou dochází k definitivnímu uzavření smlouvy. U bytů v Horních Měcholupech je situace jiná – zde klienti ve většině případů nepožadují tak dlouhou dobu na rozmyšlení, ale spíše oceňují co možná nejkratší termín.

Zajímavý pohled na superlevnou lokalitu poskytuje srovnání z hlediska financování. Z dosud 105 prodaných jednotek jich klienti celkem 40 % budou financovat prostřednictvím úvěru. Úvěrová sazba je v současnosti na velmi nízké úrovni, hypotéka se proto v tuto chvíli vyplatí. Ve druhé etapě projektu Javorová čtvrť si berou hypotéku průměrně 1 630 000 korun. Průměrný věk klientů je 39 let. Tento údaj je srovnatelný s ostatními lokalitami společnosti.