Ekonomika

V Brně roste zájem o nové byty

Prodeje nových brněnských bytů byly ve třetím čtvrtletí rekordní, prodalo se jich 151, což je proti druhému čtvrtletí nárůst téměř o 50 %.

Na konci třetího čtvrtletí letošního roku mohli lidé v Brně vybírat z 853 volných bytů v novostavbách, proti předcházejícímu čtvrtletí je to téměř 10% nárůst. Za nárůstem volných bytů k prodeji ale není nízký zájem kupujících, ale především nově dokončené projekty, které začínají developeři prodávat. Například druhá etapa Zeleného města ve Slatině zvýšila ve třetím čtvrtletí nabídku dostupných bytů o více než stovku. Nejlevnější byty jsou za méně než 900 tisíc, nejdražší stojí více než 10 milionů.


Podle pravidelného monitoringu nabídky novostaveb v Brně, který provádí společnost Trikaya, se průměrná cena nových bytů v uplynulém čtvrtletí příliš nezměnila a činí 2,8 milionu korun (bez DPH). Průměrná cena za metr čtvereční je stále necelých 44 tisíc korun. Nejlevnější byt v brněnských novostavbách lze pořídit již za cca 830 tisíc, cena těch nejdražších šplhá až k částce 12,5 milionu – tolik aktuálně stojí ten nejdražší brněnský byt. Rozmanitost nabídky vidíme ale také ve velikostech či cenách za metr čtvereční. Největší byt v nabídce (přes 200 m2) by v sobě mohl obsáhnout až deset těch nejmenších.

Nejvíce volných nových bytů aktuálně nabízí lokality Královo pole, Brno střed, Slatina a Žabovřesky. Jak ukazuje tabulka, nejlevnější jsou ceny ve Slatině.

 

Královo pole

Brno střed

Slatina

Žabovřesky

47 222 Kč          

59 237 Kč

35 833 Kč

 42 029 Kč

 

Průměrná cena za metr čtvereční

(bez DPH):                 

 

Nejvíce prodaných bytů: Bystrc, Komín a Slatina
„Nejčastěji lidé kupují nové byty v Bystrci, Komíně a Slatině, pozadu nezůstává ani Brno střed, i přesto, že jsou tu byty nejdražší,“ vysvětluje Alexej Veselý, výkonný ředitel společnosti Trikaya. „Celkem se v Brně prodalo ve třetím čtvrtletí 151 bytů v novostavbách, to je proti předchozímu čtvrtletí nárůst o téměř 50 % a ukazuje se, že údaje z brněnského trhu tak odpovídají statistikám z Prahy, které letošní prodeje hodnotí jako dlouhodobě nadprůměrné. Vypadá to, že se letos v Brně prodá za celý rok 550 nových bytů, to by znamenalo jednoznačné oživení celého trhu.“

Nejžádanější byt v Brně: 2+kk
Tradičně nejžádanější dispozicí zůstávají byty 2+kk, které představují téměř polovinu všech prodaných bytů. Zatímco ještě před půl rokem se na trhu objevovalo zhruba stejné množství bytů 2+kk a 3+kk, dnes již nabídka developerů téměř přesně kopíruje poptávku a byty 2+kk tvoří nejenom většinu poptávaných, ale také většinu nabízených bytů. V jednotlivých lokalitách je ale některých dispozic téměř nedostatek. Například Brno střed nabízí nadbytek 3+kk na úkor bytů dvoupokojových. Z více než stovky volných bytů v Žabovřeskách jsou pouze 2 % garsoniér. Oproti tomu ve Slatině tvoří garsoniéry téměř 40 % nabídky.

Za oživením trhu stojí také levné hypotéky
„Ze statistik jednoznačně vyplývá, že trh se začíná probouzet, lidé kupují více a jednoznačně tomu pomáhají aktuální nízké úroky u hypoték. Dokonce ani o letních prázdninách se prodeje nepropadly, byť toto období realitní makléři nazývají okurkovou sezonou,“ doplňuje Alexej Veselý. „Co je ve statistikách zajímavé, je nedostatek garsoniér v Žabovřeskách. Developeři v této lokalitě vsadili na osvědčené 2+kk a jejich podíl v nabídce této městské čtvrti činí 65 %. Zbylá procenta tu tvoří byty třípokojové a čtyřpokojové. Jak se tento model na trhu uchytí, uvidíme až v nadcházejících měsících.“