Ekonomika

V roce 2014 se bude dařit především realitním investorům, výrobcům a logistice

Až k hranici 150 miliard eur by měl v roce 2014 vystoupat objem investic do nemovitostí v Evropě. Znamenalo by to nejlepší výsledek od roku 2009.

Dle prognóz mezinárodní poradenské společnosti DTZ budou mít značný podíl na této aktivitě investice směřující na velké trhy, jako jsou Londýn či Paříž. K cílům pro investory však mají patřit rovněž Praha či Brusel – menší trhy s relativně kvalitní nabídkou nemovitostí na prodej, dostupným financováním i atraktivními výnosy. Očekávanému objemu investic pomůže i stabilizace v oblasti bankovních úvěrů, které budou pro investory dostupnější podmínkami i úročením.


Český trh komerčních nemovitostí v letošním roce i v roce 2014 s největší pravděpodobností překročí hranici jedné miliardy eur. Za nový trend je podle DTZ možné označit rostoucí zastoupení nových hráčů, zpravidla z řad domácích privátních investorů nebo firem mimo realitní trh, ale také zahraničních institucionálních investorů. „Tyto subjekty vybírají ze stále poměrně bohaté nabídky kancelářských nemovitostí. I pro rok 2014 však bude stoupat atraktivita v segmentu industriálních a retailových objektů, ovšem jen s omezeným výběrem,“ říká Lenka Šindelářová, vedoucí oddělení poradenství a průzkumu trhu DTZ.

Zejména haly a areály pro logistiku a výrobu budou v hledáčku díky své dlouhodobé obsazenosti atraktivními nájemci. „Rok 2013 byl z pohledu nové výstavby a objemu pronajatých prostor rekordní. Podle našeho názoru a indikací, které máme od developerů i uživatelů, se oboru průmyslových nemovitostí bude dařit i v roce příštím,“ potvrzuje Martin Šumera, vedoucí oddělení průmyslových nemovitostí v DTZ.

Nabídka nových administrativních ploch v Praze se letos rozrostla o 80 000 m2. V roce nacházejícím to může být až dvojnásobek – 165 000 m2. Vzhledem k tomu, že většina dokončovaných staveb nemá zajištěné nájemce, očekává DTZ postupné zvyšování neobsazenosti nad 13 %. Zároveň ještě zesílí tlak na kompresi nejvyšších dosahovaných nájmů. „V případě energeticky šetrných budov budou nadále klesat i provozní poplatky. Tím se do ještě větší konkurenční nevýhody dostanou starší kancelářské objekty s vysokými režijními náklady,“ tvrdí Pavel Domalewski, vedoucí týmu Zastupování pronajímatelů DTZ.

Podle predikce Oxford Economics by česká ekonomika měla v roce 2014 růst o 2,2 %. „Předpokládáme, že větší pohyb mezi nájemci nastane až v druhé polovině příštího roku, spíše však v roce 2015, kdy se ekonomický růst a pozitivní očekávání projeví ve vyšším náboru nových zaměstnanců a tedy i potřebě expanze,“ vysvětluje Lenka Šindelářová. A dodává, že v západní Evropě zesílí poptávka po komerčních prostorách už v roce 2014. A tím by na rozdíl od České republiky měly nájmy postupně růst.

Ze zlepšující se ekonomiky a zvýšení spotřebních výdajů domácností budou těžit rovněž obchodníci. V roce 2014 si coby nájemci budou moci vybírat z nových projektů o celkové ploše 150 000 – 170 000 m2, což je srovnatelné s letošním přírůstkem nového retailu. Developeři se s novými projekty soustředí na města okolo 50-70 tisíc obyvatel, jako jsou Teplice, Děčín, Kladno, Frýdek Místek. Intenzivně se nadále rozvíjí také výstavba retail parků, která směřuje i do měst kolem 20 000 obyvatel. Nejvyšší dosahované nájemné by mělo zůstat v nákupních centrech stabilní.

Předpokládané oživení maloobchodu je se sílícím exportem tuzemských výrobců a producentů dobrou zprávou i pro trh logistických prostor. Ten se nachází ve vynikající kondici: konečná bilance realizované poptávky po skladových prostorech by mohla letos překročit magickou a historicky nejvyšší hranici jeden milion m2 plochy. Výstavba probíhá na základě předpronájmů – i proto je neobsazenost setrvale nízká. Nájemné by mělo zůstat i v roce 2014 stabilní.

„V roce 2014 dojde k dalšímu zesílení poptávky, neboť především výrobní firmy budou profitovat z vyšší konkurenceschopnosti díky slabé koruně. Hlavním tahounem poptávky zůstanou výrobní společnosti. Lze očekávat i posílení logistických firem a distribuce obchodníků, s tím jak dojde k postupnému oživení domácí spotřeby, vyšším výdajům na maloobchod a pokračujícímu boomu internetových prodejů,“ uzavírá Lenka Šindelářová.

Jiří Hlinka