Ekonomika

Za posledních patnáct let se bydlení zmenšilo na polovinu

Bydlení Čechů se od roku 1998 v průměru zmenšilo až o padesát procent. Před patnácti lety si Češi stavěli domy, které dosahovaly v průměru 250 metrů čtverečních. V současnosti se průměrná obydlená plocha v rodinných domech pohybuje u 66 procent v rozmezí od 90 do 110 metrů čtvrtečních.

 

 

Tato data přinesla analýza realitních dat a průzkum společnosti Ekonomické stavby na reprezentativním vzorku české populace, který zpracovala výzkumná agentura Perfect Crowd. Jak průzkum ukázal, obytná plocha středně velikého rodinného domu současnosti se v 66 procentech pohybuje v rozmezí od 90 až 110 metrů čtverečních. V období před patnácti lety byla tato plocha více než dvojnásobná, a to mezi 200 až 300 metry čtverečními.


„Trendem je stavba menších domů, které jsou konkurenceschopné bytům v nových obytných komplexech, a to velikostí i cenou,“ říká ředitel společnosti Ekonomické stavby David Mencl a dodává: „Bydlení se bude nadále zefektivňovat, a to jak u stavebních materiálů či energetických úspor, tak ergonomiky interiéru.“

V domě o průměrné velikosti obytné plochy se 100 metry čtverečními se pohodlně vejde rodina se dvěma či více dětmi. Klade se důraz na ergonomii domu, čímž se zvyšuje jeho funkčnost. Dostatečné množství úložných prostorů, parkovací stání, ale také soukromí i prostor pro společně strávený čas jsou dnes nutností.

„Mezi nejoblíbenější variantu rodinného domu patří stavba o velikosti 4+1 či 5+kk. Za posledních patnáct let tento typ domu přibýval, právě na úkor domů s šesti a více pokoji. Průměrná cena domu o velikosti 100 metrů čtverečních se pohybuje okolo 2,5 milionů,“ popisuje situaci na trhu David Mencl.

Stavební firmy si umí ale poradit i s požadavky na stavbu větších domů. Princip tzv. rostoucího domu umožňuje majitelům postupně zvětšovat svůj dům podle zvyšujících se nároků na bydlení. „Pro každou etapu života je vhodný jiný typ domu. Stejně tak jak se postupně zvětšuje rodina i příjem mladého páru, může se zvětšovat i samotný dům,“ popisuje jednu z inovací své firmy David Mencl. Společnost tak svým klientům navrhuje speciální moduly domů, které jsou od počátku postavené tak, aby umožňovaly snadné zvětšení o další modul. Tím může být například dětský pokoj či garáž.

 

Eva Dóšová