Ekonomika

Zateplením nemovitosti lze ročně ušetřit desítky tisíc korun

Před blížící se zimou začíná být aktuální otázka úspor za energie. Řešením, které se navíc vyplatí i z dlouhodobého hlediska, je zateplení nemovitosti.

Samotné zateplení rodinného domu trvá v průměru 20 až 30 dnů. Kvalitní izolace společně s výměnou oken dokáže ušetřit až 50 – 80 % výdajů za energie. Návratnost investice kolísá mezi 5 až 10 lety, ovlivňuje ji zejména platná cena za energie. Navíc u starších domů postavených v 60., ale i v 90. letech, je zateplení spíše otázkou „kdy?“, nikoliv „zda?“, protože takové domy mívají mnohem větší únik tepla než novostavby.


„Investovat do zateplení se vyplatí především kvůli tomu, že v České republice tvoří energie spotřebovaná na vytápění obytných budov celých 60 % veškeré spotřebované energie domácností,“ říká Ing. Pavel Zemene, Ph.D., předseda Sdružení EPS ČR a dodává: „Kvůli stále rostoucím cenám energií se návratnost do zateplení neustále zkracuje. To by měli mít na paměti všichni, kteří mají doposud zábrany do zateplení investovat.“ Zateplení zároveň přispívá ke snížení možnosti vzniku plísní na vnitřním povrchu obvodových stěn. Zahraniční studie dokazují, že pomocí zateplení lze předcházet také respiračním onemocněním a majitelé zateplených objektů oceňují také ochranu proti vnějšímu hluku. V neposlední řadě zvyšuje zateplení hodnotu nemovitosti, prodlužuje životnost stavebních konstrukcí a díky němu lze zlepšit také estetický vzhled budovy.

Cena za topení ruinuje obyvatele sídlišť
Ceny ústředního tepla již několik let rostou. Pokud jsme v roce 2006 za jeden gigajoul (GJ) zaplatili okolo 400 korun, v roce 2013 to bylo již 560 korun. Byt 3+1 v nezatepleném panelovém domě průměrně spotřebuje asi 44 GJ ústředního tepla za rok. Účty za takové vytápění se tak vyšplhají na částku přesahující 26 000 korun. „Výdaje na vytápění představují pro velkou většinu domácností přibližně 10 a více procent z rodinného rozpočtu. Téměř pětina domácností ale vydává za vytápění více než 20 procent z finančních prostředků, které má,“ upozorňuje Ing. Pavel Zemene. Útraty za teplo ovlivňuje několik faktorů. Kromě velikosti vytápěné plochy, dodavatele a zdroje tepla je to také konstrukční vybavení bytu či domu. Nejlépe lze náklady na topení snížit kvalitním a komplexním zateplením, protože zateplený objekt vykazuje mnohem nižší tepelné ztráty než objekt nezateplený.

„Dodatečným zateplením lze snížit náklady na vytápění až o 50 – 80 %,“ říká Ing. Pavel Zemene a dodává: „Nejdražší vytápění je elektřinou, které při využití v rodinném domě může ročně vyjít i na 50 tisíc korun.“

Kolik lze ušetřit za vytápění?
• Panelové domy postavené v 60. – 80. letech – zateplením vnějších stěn až 40 %. Při komplexním zateplení včetně výměny okenních a dveřních konstrukcí kolem 65 %.

• Panelové domy postavené v 80. – 90. letech – zateplením vnějších stěn až 20 %. Při komplexním zateplení včetně výměny okenních a dveřních konstrukcí přibližně 60 %.

• Rodinné domy postavené v 1. polovině 20. století
– zateplením vnějších stěn až 50 %. V případě komplexního zateplení včetně výměny okenních a dveřních konstrukcí až 75 %.

• Rodinné domy postavené v poválečném období do 80. let – zateplením vnějších stěn kolem 40%. Při komplexním zateplení včetně výměny okenních a dveřních konstrukcí lze ušetřit 80 %.

• Rodinné domy postavené v 80. – 90. letech – zateplením vnějších stěn až 35 %. Při komplexním zateplení včetně výměny okenních a dveřních konstrukcí až kolem 70 %.

Nejdůležitější je kvalita izolačního materiálu
Z nedávného průzkumu Sdružení EPS ČR na téma Výhody a návratnost zateplení vyplývá, že pokud se Češi rozhodnou pro zateplení, 75 % z nich řadí na první místo kvalitu izolačního materiálu, až potom celkovou cenu. Nejoblíbenějším izolantem je dlouhodobě pěnový polystyren, mezi jehož výhody patří snadná manipulace, nízká cena a odolnost proti stlačení, vlhkosti a teplotním výkyvům. Všechny polystyrénové zateplovací systémy na českém trhu a jejich aplikace jsou navíc pravidelně kontrolovány. Sdružení EPS ČR uděluje Značku kvality, podle které lze snadno a rychle rozpoznat polystyrenové desky od prověřených výrobců.