Fasádní pláště, Zajímavá stavba

Skleněná fasáda vytvořila symbol místa

Palackého náměstí v Novém Boru nese atmosféru rozmachu města a sklářského řemesla v 19. století. Dva historické domy nedávno doplnily dvě nové stavby tak, aby vznikl ucelený areál pro sídlo firmy. Plášť i střechu jedné z nich pokrývají skleněné tvarovky. Vznikl tak objekt, který svým výtvarným řešením odkazuje na tradici sklářství a zároveň vytváří novou identitu místa.

Architektonický návrh vycházel z tvaru a proporcí obou historických domů, novostavby se skleněnou fasádou abstrahují podstávkový sklářský dům se dvěma nadzemními podlažími a proporčně převýšenou střechou. Všechny domy propojují krčky, vnitřní dvůr se tak stal uzavřenou „rajskou“ zahradou pro relaxaci i práci. V zadní části pozemku stojí kolmo k ulici tmavý provozní dům, jeho střecha i plášť jsou z černých vláknocementových šablon. Velký otevřený prostor s výškou přes 13 m je určený k testování a prezentaci nově vyvinutých lustrů, lamp a jiných artefaktů.

Nárožní podstávkový dům je typickou ukázkou staveb Českolipska. Unikátní dřevěné konstrukce byly pomocí historických postupů opraveny, fasády očištěny od polystyrenového zateplení, původní krovy opatřeny nadkrokevní izolací a okna vyměněna za špaletováNovostavbu pokrývají na míru vyvinuté skleněné tvarovky, jež vycházejí z formátu a kladení břidlicových desek užívaných na štítech a střechách v regionu. Sklon a výška hřebene valbové střechy odpovídají typickému tvaru sousedních domůSkleněný dům slouží jako jednací a výstavní prostor, prodejna a vzorkovna. Tvarovky skleněného pláště vycházejí z tradičního formátu české šablony břidlice. Významnou součástí projektu byly detaily kotvení šablon k ocelové konstrukci, způsoby zakončení a návaznosti v rozích, u soklu a přechodu na střešní plášť

Původní stavby
Dva památkově chráněné objekty jsou pro tuto oblast typické, mají valbové střechy, kamenné klenby a trámové stropy. Nárožní podstávkový dům je se svou dřevěnou konstrukcí typickou ukázkou staveb Českolipska 18. a 19. století. Unikátní dřevěné konstrukce byly pomocí historických postupů opraveny, fasády očištěny od polystyrenového zateplení, původní krovy opatřeny nadkrokevní izolací a okna vyměněna za špaletová.

Druhá stavba je konstrukčně i vývojově složitější, menší roubený podstávkový dům se postupně zvětšoval. Roubené konstrukce tak zůstaly zachovány jen z malé části, postupně se změnily na zděné. Nad patrem je již novodobý plechobetonový strop, zajímavostí je otevření části přízemí i patra pomocí litinové konstrukce, která nahradila střední nosnou zeď. Oba historické domy byly očištěny od nevhodných zásahů z 80. let minulého století a adaptovány pro kancelářský provoz.

Autoři podpořili původní konstrukce, které pracovnímu prostředí vtiskly kouzlo historické stavby i jistého sentimentu. Všemi budovami se vine nit společných prostorů se zálivy a zákoutími, které zároveň slouží k odpočinku. Jednotlivá oddělení jsou uspořádána tak, aby podpořila spolupráci a ducha firmy. Celý interiér má charakter za sebou řazených komnatCelý interiér má charakter za sebou řazených komnat. Autoři tak podpořili původní konstrukce, které pracovnímu prostředí vtiskly kouzlo historické stavby i jistého sentimentuCelý interiér má charakter za sebou řazených komnat. Autoři tak podpořili původní konstrukce, které pracovnímu prostředí vtiskly kouzlo historické stavby i jistého sentimentuCelý interiér má charakter za sebou řazených komnat. Autoři tak podpořili původní konstrukce, které pracovnímu prostředí vtiskly kouzlo historické stavby i jistého sentimentu

Celý interiér má charakter za sebou řazených komnat. Autoři tak podpořili původní konstrukce, které pracovnímu prostředí vtiskly kouzlo historické stavby i jistého sentimentu. Všemi budovami se vine nit společných prostorů se zálivy a zákoutími, které zároveň slouží k odpočinku. Jednotlivá oddělení jsou uspořádána tak, aby podpořila spolupráci a duch firmy.

Skleněný dům slouží jako jednací a výstavní prostor, prodejna a vzorkovna. Černý dům jako sklářská dílna.

Skleněný dům
Nosné konstrukce této průsvitné stavby jsou ze železobetonu, skelet tvoří šestice sloupů v rozích dispozice a u krčků. Sloupy jsou vetknuté do základové konstrukce, v úrovni stropů jsou spojeny průvlaky. Nosnou konstrukci vnějšího obvodového pláště tvoří ocelové sloupy z uzavřených profilů. V úrovni základové desy a obou stropních desek jsou k nosnému zdivu připevněné kotvami s přerušeným tepelným mostem. V úrovni stropů byla konstrukce doplněna vodorovným ztužením ve tvaru příhradoviny. Strop nad 1. NP tvoří železobetonová roštová konstrukce skládající se ze stropní desky a žeber. Železobetonové desky pnuté mezi trámy mají dvě rozdílné tloušťky, po obvodě je deska nesena průvlaky uloženými na sloupech. Konstrukci střechy nad 2. NP tvoří železobetonová skořepina vyztužená kónickými žebry.

Pro fasádní a střešní plášť byly vyrobeny atypické skleněné šablony, které se pak osadily na ocelovou konstrukci. Vnitřní fasáda je systémová sloupovo-paždíková, kotvená k nosné dřevěné vnitřní konstrukci systémovým profilem zavěšených plášťů. Nosnou funkci fasádních paždíků a sloupků tvoří dřevěné lepené nosníky o rozměru 50/350 mm. Jejich kotvení je atypické: ve svislém směru dřevěné rámy podepírají podložky, jež mají rektifikační funkci, ve vodorovném atypické kotvy, které umožňují vertikální dilataci. Součástí konstrukce rámů jsou i vyjímatelné prvky, sloužící jako police. Součástí dodávky fasády bylo parotěsné a akustické napojení na okolní konstrukce a také veškeré kotvicí prvky.

Střecha má dvě vrstvy: horní odpovídá fasádě ze skleněných šablon, její nosnou konstrukci tvoří ocelová příhradová konstrukce. Spodní konstrukce byla realizována jako betonová skořepina, na níž je umístěno tepelně izolační a hydroizolační souvrstvíStřecha má dvě vrstvy: horní odpovídá fasádě ze skleněných šablon, její nosnou konstrukci tvoří ocelová příhradová konstrukce. Spodní konstrukce byla realizována jako betonová skořepina, na níž je umístěno tepelně izolační a hydroizolační souvrstvíSkleněný dům slouží jako jednací a výstavní prostor, prodejna a vzorkovna

Soklová podezdívka je železo be tonová monolitická, vnitřní opláštění železobetonového monolitického skeletu na pohledových plochách mezi prosklenými fasádami bylo řešeno jako kontaktní zateplovací systém. Fasáda obou spojovacích krčků je z uliční i dvorní strany rovněž opatřena systémovým kontaktním zateplovacím systémem.

Střecha má dvě vrstvy, které navazují na dvojité uspořádání fasády. Horní vrstva odpovídá fasádě ze skleněných šablon, její nosnou konstrukci tvoří ocelová příhradová konstrukce. Spodní konstrukce byla realizována jako betonová skořepina, na níž je umístěno tepelně izolační a hydroizolační souvrství.

Černý dům
Obvodové i vnitřní nosné stěny jsou zděné z tvárnic ztraceného bednění armovaných, prolitých betonem. Stropní konstrukce jsou železobetonové. Fasádu tvoří cementovláknitá střešní krytina, identická s obkladem fasády. Krov je dřevěný novodobý z lepených profilů, pohledově je přiznaný. Protože se nachází nad prostorem sklářských pecí, byl na jeho hřebeni osazen otevřený výdechový objekt, tzv. kafr.

V zadní části pozemku stojí kolmo k ulici tmavý provozní dům, jeho střecha i plášť jsou z černých vláknocementových šablonOtevřený prostor provozního domu s výškou přes 13 mŘez třemi propojenými objekty, prostřední z nich je novostavba

Sídlo firmy Lasvit

Investor: Lasvit, s.r.o.
Místo: Palackého náměstí, Nový Bor
Autor: ov – a, ov architekti s.r.o. – Jiří Opočenský, Štěpán Valouch, David Balajka, Anna Schneiderová
Koordinace projektu: m3m, s.r.o.
Generální dodavatel: BAK stavební společnost, a.s.
Historické tesařské konstrukce: Stavební firma Hlaváček
Betonové konstrukce: DNA Design – Břetislav Eichler
Ocelová konstrukce fasády: Excon, a.s.
Skleněné opláštění: TGK -technika, sklo a umění s.r.o.
Zastavěná plocha: celkem 779 m2; stávající domy 510 m2; novostavby 269 m2
Užitná plocha: 1780 m2
Realizace: 2017–2019

Stavba je zařazena mezi nominované projekty v soutěži Česká cena za architekturu 2020

Text: Hana Vinšová
Foto: Tomáš Souček