Fasádní pláště, Informace výrobců

ACTIVCEM – omítka plněná výztužnými skelnými vlákny

Fasádní omítky nemají jen estetickou funkci, ale hlavně praktický význam. Každodenně jsou vystaveny povětrnostním vlivům a často musí čelit i extrémním teplotním výkyvům. Vichřice, větrem hnaný déšť, mráz, krupobití, ale i ostré sluneční světlo mohou na omítkách zanechávat nevratné stopy. Společnost LB Cemix však vyvinula novou fasádní omítku, která dům chrání jako dokonalé brnění. Novinku naleznete v sortimentu pod názvem ACTIVCEM.

Pastovitá omítka ACTIVCEM je plněná výztužnými skelnými vlákny, která významně propojují mikrostrukturu omítky uvnitř i na povrchu. Omítka tak bez potíží překonává nárazové mechanické namáhání a dlouhodobě lépe odolává běžným výkyvům teplot. Díky vláknům je fasáda chráněna proti vzniku vlasových trhlin a napomáhá překrytí případných mikroprasklin v podkladních vrstvách, např. při nedokonalém provedení stavebních detailů či výztužné vrstvy ze stěrky a tkaniny.

Novinka ACTIVCEM se díky svým vlastnostem hodí i na extrémně namáhané partie objektů, např. u škol a školek či v blízkosti dětských hřišť, kde může dojít k poškození omítek údery míče nebo jiných předmětů. Je také velmi vhodná na všechny fasády bezprostředně sousedící s komunikacemi a všude tam, kde hrozí poškození omítek v důsledku vandalismu.

Balení omítky Activcem 25 kgkelná vlákna se velmi dobře pojí s vnitřní mikrostrukturou omítky

Odolná proti znečištění
U běžných fasádních omítek dochází časem na jejich povrchu k množení lišejníků, plísní a řas, které kazí celkový estetický vzhled domu. I v tomto ohledu přináší omítka ACTIVCEM nesporné výhody. Znečištění povrchu omítky zabraňuje zcela nová generace ochranných látek proti plísním a řasám, které jsou vázány v mikrokapslích s postupně aktivovaným účinkem. Přínos mikrokapslí je hned dvojí. Jednak umožňují nižší dávkování biocidních látek a tím menší zátěž pro životní prostředí. Zároveň však poskytují dlouhodobější ochranu před nežádoucím biologickým napadením fasády (dlouhodobá účinnost ochrany je až o padesát procent vyšší než u běžných technologií ochrany).

Omítka ACTIVCEM navíc obsahuje speciální hydrofobizační přísadu, která vytváří na jejím povrchu vodoodpuzující povlak a snižuje její propustnost. Vlhkost tak nemá tendenci zůstávat ve struktuře omítky, ale stéká po ní a netvoří živnou půdu pro růst mikroorganismů.

Pastovitá omítka ACTIVCEM je ideálním řešením pro povrchovou úpravu klasických fasád, zejména pak zateplovacích systémů. Je dodávána v široké nabídce barevných odstínů, které najdete ve vzorníku Cemix Duhově krásný.

Omítka Activcem je dodávána v široké nabídce odstínů podle vzorníku Cemix Duhově krásný

Snadno zpracovatelná
Pro všechny fachmany mají výztužná vlákna ještě jeden praktický význam: díky svému povrchu se ideálně pojí s ostatními složkami omítky a ta se tak může pochlubit výbornou zpracovatelností. Omítka ACTIVCEM se díky použitému typu pojiva vyznačuje velmi jemnou a homogenní strukturou a na první pohled atraktivním povrchem.

Více najdete na www.dlouhovousa-omitka.cz.

Omítka Activcem s přísadou Decor slída přírodníUkázka realizace – rodinný dům na severní Moravě

podle podkladů společnosti LB Cemix