Informace výrobců, Podlahy

Anhydritové a cementové lité potěry. Jak se liší a jaké mají využití?

Nosná vrstva podlahy sice není na první pohled vidět, při realizaci podlahy je ale stejně důležitá jako nášlapná vrstva. Stejně jako u nášlapné vrstvy pak vůbec nejvíce záleží na výběru správného materiálu. Zatímco dříve se za tímto účelem nejčastěji používal beton, dnes jej nahradily cementové a anhydritové lité potěry. Mezi těmi je ovšem celá řada rozdílů a každý je vhodný pro jiné využití.

Lité potěry mají několik společných vlastností, díky kterým se pro nosnou vrstvu hodí výrazně lépe než beton. Především mají větší pevnost v ohybu, takže jejich vrstva může být tenčí. Kromě toho si zvládnou poradit s většími rozdíly ve výšce základní desky a izolace, aniž by hrozilo riziko prasklin. Potěry se navíc při lití chovají jako voda, takže je není zapotřebí nijak vyrovnávat. To vše výrazně zjednodušuje samotnou realizaci a zlepšuje vlastnosti nosné vrstvy a tím i celé podlahy.

Anhydritový potěr – správná volba do domácnosti

Anhydritový potěr má skvělé vlastnosti pro realizaci podlah v domech a domácnostech. Příkladem je materiál CEMEX Anhylevel, který si výborně rozumí s většinou nášlapných vrstev. Ať již použijete parkety nebo vinyl. Předností anhydritových potěrů je i velmi vysoká pevnost v ohybu, díky které může být nosná vrstva vysoká jen 3,5 centimetru. Anhydritový potěr také rychleji vysychá a je možné jej intenzivně vysušovat, aniž by se podlaha pokroutila či popraskala.

Zdroj: CEMEXZdroj: CEMEX

Cementový potěr – řešení pro sklepy a garáže

Cementový potěr zase najde využití při realizaci podlahy v místech s větší vlhkostí. Do sklepů, garáží, okolo bazénů nebo na chaty a chalupy se skvěle hodí potěr CEMEX Cemlevel, kterému vlhkost nevadí, a dokonce je na něj možné pokládat krytinu ještě před vyschnutím. Je navíc možné jej čerpat hadicí až na vzdálenost 180 metrů a do výšky okolo 30 podlaží. Při realizaci navíc není potřeba přípojka vody ani elektřiny. To je zvláště užitečné při pokládání podlah na nepřístupných místech, mezi které patří například chalupy a sklepy.

Zdroj: CEMEXZdroj: CEMEX

Anhydritový potěr pro vyhřívanou podlahu

Samostatnou kategorií je výběr materiálu pro nosnou vrstvu podlahy s podlahovým topením. Důležité je přitom myslet zejména na to, aby měl materiál dobrou tepelnou vodivost a aby dobře obklopoval trubky topení a neumožnil vznik vzduchových bublin, kvůli kterým by se část tepla ztratila. Kromě toho by měl být materiál co nejpevnější, aby mohla být jeho vrstva co nejtenčí a prohřátí podlahy co nejrychlejší.

To vše předurčuje jako ideální materiál pro vyhřívané podlahy anhydritový potěr. Společnost CEMEX navíc vyvinula speciální potěr Anhylevel Thermio, který je určený speciálně pro použití s podlahovým topením. Tento materiál má až dvaapůlkrát větší tepelnou vodivost než beton, brání vzniku bublin okolo rozvodů topení a díky vysoké pevnosti v ohybu může být jeho vrstva ještě tenčí než u běžných anhydritových potěrů. Při jeho využití se proto místnost s vyhřívanou podlahou prohřeje již za 30 až 40 minut.

Volba správného litého potěru pro nosnou vrstvu podlahy je nesmírně důležitou součástí realizace každé stavby i rekonstrukce. Pokud ale zvolíte anhydritový potěr do domácnosti, cementový potěr do garáže či sklepa a anhydritový potěr Anhylevel Thermio pro vyhřívané podlahy, nemůžete udělat chybu.

podle podkladů společnosti CEMEX