Informace výrobců, Podlahy

Antistatické podlahy

V dnešní době se stále častěji setkáváme s požadavky zákazníků na zvýšenou bezpečnost v souvislosti s možnými elektrickými výboji, které mohou ohrozit citlivou technologii i člověka. Elektrický výboj, který je pro nás mnohdy pouze nepříjemným „kopancem“, může mít v případě dotyku s citlivou elektronikou fatální důsledky. Proto firma Gerflor neustále inovuje a rozšiřuje portfolio produktů a řešení, které eliminují riziko spojené s elektrickým výbojem a pomáhá chránit uživatele i citlivé technologie.

V tomto článku představujeme unikátní a inovativní řešení antistatických a elektrostaticky vodivých podlah Gerflor a zároveň se pokusíme osvětlit problematiku dělení ESD podlah a s nimi spojenou terminologii, která bývá mnohdy i pro odbornou veřejnost nejasná. Vzpomeňme si na památnou větu ze slavného českého filmu: „Řekl jsem pět, ale myslel jsem deset.“

Určitý chaos v terminologii je způsoben především vysokým počtem norem, které souvisí s elektrickým výbojem, a to v národním i mezinárodním měřítku. Jeden pojem bývá mnohdy spojován s různými hodnotami, kde záleží na tom, podle jaké normy je tento pojem použitý. K nejčastějším nedorozuměním pak dochází především v pojmu antistatická podlaha.

Podlahové krytiny jsou v České republice rozděleny podle normy ČSN 34 1282 do následujících skupin, přičemž klíčovým parametrem rozdělení je úroveň vnitřního elektrického odporu:
– Elektricky vodivé s odporem méně než 5×104 ohmů,
– Elektrostaticky vodivé s odporem v rozmezí 5×104 až 5×106 ohmů,
– Antistatické s odporem 5×104 až 5×108 ohmů,
– Částečně vodivé s odporem v rozmezí 5×104 až 5×109 ohmů.

Pokud vyžadujeme, aby podlahová krytina odváděla elektrický náboj z těla ven, potřebujeme tedy minimálně antistatickou krytinu s odporem menším než 108 ohmů.

V portfoliu firmy Gerflor nalezneme krytiny jak antistatické – Mipolam Robust EL7 a Mipolam Accord EL7, tak i elektrostaticky vodivé – Mipolam Technic EL5, Mipolam Elegance EL5 a GTI EL5.

Klinika v Leverkusenu – ukázka realizace antistatické podlahyKlinika v Leverkusenu – ukázka realizace antistatické podlahy

● Mipolam Robust E7 – je antistatická krytina dostupná v rolích i ve čtvercích (608×608), která vyniká především příznivou cenou a je používána v především v serverovnách a ve výrobních halách.
● Mipolam Accord EL7 – je rovněž antistatická krytina, která má však oproti Mipolam Robust EL7 vyšší odolnost vůči opotřebení a zároveň vyšší chemickou odolnost díky unikátní povrchové úpravě Evercare, kterou je Mipolam Accord EL7 ošetřen již z výroby, a nevyžaduje proto aplikaci dodatečných ochranných emulzí. Díky těmto vlastnostem je Mipolam Accord vhodný zejména pro laboratoře a farmaceutický průmysl.
● Mipolam Technic EL5 – již spadá do kategorie elektrostaticky vodivých podlah a je dostupný pouze ve čtvercích. Díky formátu lepených čtverců se často používá ve výrobách, kde dochází k častým lokálním poškozením podlahy a je třeba řešit pravidelnou výměnu.
● Mipolam Elegance EL5 – patří mezi nejpoužívanější materiály Gerflor. Je dostupný v rolích umožňujících minimum spojů resp. svárů a zároveň je ošetřen povrchovou úpravou Evercare se zvýšenou vodivostí a chemickou odolností. Tyto vlastnosti oceňují především zdravotnické provozy, jako jsou operační sály, jednotky intenzivní péče, stomatologické ordinace atd.
● GTI EL5 – patří mezi novinku v sortimentu elektrostaticky vodivých krytin Gerflor a jedná se o tzv. modulární podlahu kladenou na stávající podklad (beton, litá podlaha, keramická dlažba apod.) bez nutnosti celoplošného lepení a náročné přípravy podkladu. Dílce GTI EL5 mají tloušťku 6mm a tato krytina je vhodná do všech typů provozu (zdravotnictví, laboratoře, výroba, IT), kde potřebujeme velmi rychle podlahu zrenovovat (celoplošně nebo jen lokálně) bez mokrých a prašných procesů, které by mohly významně omezit provoz.

podle podkladů společnosti Gerflor