Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Architekti hledají nová řešení pro designové a akustické úpravy prostoru

Při slovech „kazetový podhled“ si většina z nás představí čtvercové desky vložené do konstrukce, které může vidět ve většině kanceláří, supermarketů, skladových hal, obchodů… Kazetové podhledy se objevily na našem trhu hned na počátku 90. let a v té době představovaly špičku technologií suché výstavby a společně se sádrokartonem se velmi rychle staly součástí moderních projektů. Ale již delší dobu se zdají být takříkajíc „out“.

Není celkem divu, že jak investoři, tak architekti začali po relativně dlouhé době zavádění této nové technologie hledat nové koncepty a nové přístupy jak z hlediska designu, tak i nákladů. Současně se, díky získaným zkušenostem na již realizovaných projektech, daleko více zaměřují na funkčnost nově navrhovaných konstrukcí: aktuálně se upřednostňují především řešení akustických podmínek v prostoru, která současně nabízejí i vyšší životnost.

Není možné říci, zda se preferuje více prostorová i materiálová strukturovanost, která umožňuje členit podhledové plochy do prvků, které interiér oživují, nebo naopak hladký povrch, který se nenápadně zapojuje do interiéru. Vznikly proto nové koncepty tzv. modulárních systémů, které v sobě zahrnují jak podhledové konstrukce, tak stěnové obklady a nabízejí řešení pro celou škálu požadavků. Knauf AMF GmbH & Co. KG z Grafenau v SRN je jedním z výrobců, který „drží prst na tepu vývoje“.

Velkou výhodou sortimentu Knauf AMF je, že technická řešení mohou v souladu s požadavky daného projektu využívat vhodné výrobky na odpovídající materiálové bázi:
● Minerální desky AMF Thermatex® jsou vyráběné technologií wet-felt z minerální vlny, jílu, perlitu a škrobu v řadě provedení povrchu včetně nejmodernějších variant s kašírovanou akustickou netkanou textilií. Tyto desky kromě celé škály akustických parametrů v oblasti zvukové pohltivosti i neprůzvučnosti umožňují realizovat i podhledové systémy s požární odolností až REI120, resp. EI30.

● Výrobky skupiny AMF TOPIQ® jsou desky typu softboard, tzn. lisované z minerální/čedičové vlny. Kromě vysokých hodnot zvukové pohltivosti při malé tloušťce desky je jejich velkou předností odolnost do 100 % relativní vzdušné vlhkosti.

● Z úplně jiné materiálové báze vycházejí produkty Heradesign® – dřevovláknité desky pojené magnezitem, odlišující se od standardně nabízených materiálů robustním povrchem s vláknitou nebo uzavřenou strukturou. Velkou předností je mechanická odolnost podpořená bohatou škálou hodnot akustických parametrů a možností deklarovat pro podhledy požární odolnost až EI30 zdola. Současně je k dispozici možnost barevného provedení podle standardně užívaných vzorníků. Důležitá jsou samozřejmě technická řešení, umožňující využití těchto materiálů v projektech. Dnes bychom se chtěli zmínit o netradičních aplikacích.

Architekti hledají nová řešení pro designové a akustické úpravy prostoruArchitekti hledají nová řešení pro designové a akustické úpravy prostoru

Podhledové ostrůvky
Trendem poslední doby jsou podhledové ostrůvky: jedná se o solitérní prvky vyráběné v nejrůznějších tvarech a formách, které jsou podvěšené pod stropní, střešní i podhledovou konstrukcí. Koncepce těchto oddělených prvků, které je možné různě uspořádat nejen v půdorysu, ale i výškově, umožňuje vnést do podhledu někdy až neočekávanou dynamiku. A mohou se stát nejen důležitou součástí designového řešení prostoru, ale i neoddělitelnou součástí řešení akustiky místnosti. Představují totiž stavební díly, které zvyšují množství zvukově pohltivých materiálů v místnosti a tím snižují úroveň hluku, který může negativně ovlivňovat pohodu a v neposlední řadě i celkový zdravotních stav lidí pobývajících v prostoru s vyšším hlukovým zatížením. Je již jednoznačně prokázáno, že snížení hluku na pracovištích, v komunikačních prostorech, ve školách apod. snižuje obecně únavu, zvyšuje soustředěnost a výkonnost.

Dalším důvodem pro použití ostrůvků může být nevhodnost či nemožnost zakrytí nosné konstrukce stropu nebo střechy celoplošným podhledem – z důvodů statických, nákladových nebo provozních, případně zajištění dodatečných akustických opatření omezených na část provozních ploch místnosti.

V nabídce Knauf AMF je k dispozici na výběr hned několik možností:
SONIC SKY – podhledové plochy vymezené samostatně zavěšeným hliníkovým profilem, vyplněné podhledem montovaným v systému dle volby zákazníka.
SONIC ARC – konvexně nebo konkávně prohnuté prvky z minerální desky Thermatex®, umožňující jednoduše vytvořit plastické „vlny“.
SONIC TOPIQ® Element – prvky z desky TOPIQ® tloušťky 40 mm o maximálním rozměru 2400×1200 mm ve tvaru kruhu, oválu, obdélníku, trojúhelníku, šestiúhelníku, čtverce, i podle vlastní volby; v barvách z vybrané palety AMF. Ostrůvky jsou zavěšené na subtilních nerezových lankách.
SONIC Modern – minerální deska Thermatex® Acoustic Range kombinovaná s elegantním hliníkovým rámem o maximálním rozměru 2400×1200 mm. Předností tohoto typu je možnost potisku technologií Varioline, tzn. přenesení libovolné předlohy digitálním tiskem na povrch desky ostrůvku.
Heradesign Insel – ostrůvky z desek Heradesign® 25 nebo 35 mm silných, montované na nosnou konstrukci z CD-profilů nebo dřevěných latí, v provedení s čílkem 125 mm vysokým nebo bez čílka, v široké škále barevných provedení.

Široká paleta provedení ostrůvků, jejich jednoduchá montáž, která spočívá většinou jen v zavěšení již zkompletovaného prvku (u ostrůvků SONIC SKY a Heradesign Insel se předpokládá použití ve větších souvislých plochách, proto je zde nutná finální kompletace na stavbě), činí z těchto dílů moderní a hospodárnou součást interiérů.

Architekti hledají nová řešení pro designové a akustické úpravy prostoruArchitekti hledají nová řešení pro designové a akustické úpravy prostoru

Stěnové obklady
Častým doplňkem interiérů se stávají i stěnové obklady – jednak jako součást celkového konceptu vzhledu místnosti, jednak i jako účinná část řešení akustiky. Především v místnostech, kde hrozí vznik tzv. třepotavé ozvěny, je použití stěnových obkladů žádoucí. Často se objevují v prostorech s větším objemem: tělocvičnách, plaveckých bazénech, kulturních a společenských sálech, posluchárnách či aulách. Najdeme je ale i v menších školních třídách, konferenčních místnostech, open space kancelářích. Návrh rozsahu stěnových obkladů pro řešení akustiky se provádí podle účelu místností – v případě, že akustické parametry místnosti jsou určeny normou, vychází minimálně z výpočtu doby odvozené z jeho velikosti, případně obsazenosti.

Pro investory i architekty jsou v sortimentu Knauf AMF připraveny stěnové obklady v několika variantách:
SONIC Line Modern tvoří minerální deska Thermatex® Acoustic Range vložená do subtilního hliníkového rámu; na povrch desky je možné technologií Varioline, obdobně jako u ostrůvků, přenést libovolný grafický motiv.

Heradesign® Systém B/WS využívá desek Heradesign® šroubovaných na nosnou konstrukci z CD-profilů nebo dřevěných latí. Tento obklad je díky své odolnosti nárazu často používán jakou součást akustického řešení v tělocvičnách.
Heradesign® Systém W je sofistikovaný systém stěnového obkladu s deskami Heradesign upevněnými hliníkovými profily na konstrukci podobné fasádním systémům. Díky tomu nejsou na líci obkladu viditelné šrouby a je možné realizovat konstrukce s větším odsazením od stěny.

Současné technologie umožňují velmi hospodárně, efektivně i designově vytříbeně navrhovat a realizovat interiéry podle nejvyšších nároků budoucích uživatelů. Praxe ukazuje, že je ale velmi důležité také přesně specifikovat požadavky, které mají konstrukce splňovat, aby bylo možné zvolit vhodné technické řešení a v konečném výsledku účelně využít všechny možnosti použitých materiálů a technických řešení. Proto Knauf AMF nabízí technickou podporu projektů prostřednictvím své technické kanceláře.

Knauf AMF, s. r. o., Chlumčanského 5, 180 00 Praha 8, www.amf-cz.cz, tel.: 226 790 130, 602 227 613.

podle podkladů společnosti Knauf AMF