Informace výrobců

Aspira Business Centre – LEED Gold a BREEAM Excellent i díky zdivu Ytong

Ambiciózní a moderní stavbu si nechala postavit česká společnosti Livesport podle návrhu Studia acht na rušné pražské křižovatce u metra Nové Butovice. Na první pohled zaujme díky svému pravidelnému půdorysu a rastrové fasádě ze skla a přírodního kamene. Jako první administrativní budova v Praze obdržela Aspira vysoké certifikace environmentální nenáročnosti LEED Gold a BREEAM Excellent. Jedním z těch, které přispěly k získání certifikací a a umožnil realizaci tohoto projektu, je stavební systém Ytong.

I vzhledem ke sportovnímu zaměření investora jsou v budově samozřejmostí úschovny kol se sprchami a odvětrávanou šatnou a posilovny s relaxačními místnostmi. Na střechu budovy se vešla nejen prostorná zelená terasa, ale i dieselový agregát, který jistí polovinu všech zásuvek před „blackoutem“. Ohled na ekologii a kvalitu se promítl také do volby stavebního materiálu.

U objektu Aspira Business Centre upoutá předstupující rizalit severního křídla, který uvozuje uliční prostor Bucharovy ulice. Tento roh budovy je záměrně plánován jako budoucí důležitý akcent podél budoucí Radlické radiály. Ve svém středu ukrývá Aspira velkorysé prosklené atrium, jež zaujme odlehčeným a konstrukčně neotřelým zavěšeným světlíkem a výjimečnou akustikou, díky které se zde mohou konat koncerty. Kolem atria se rozprostírají jednoduše přizpůsobitelné kanceláře a v parteru jsou multifunkční prostory vhodné pro restauraci, kavárnu či drobný retail. Výrazným interiérovým prvkem je světelný objekt Aspira, inspirovaný podmořským světem. I když skleněné prvky visí na jednom místě, doprovázejí návštěvníka celou budovou. Kromě tohoto funkčního a estetického hlediska zde pamatovali také na otázku životního prostředí v mnoha detailech, v okolí a na pozemku se nacházejí drobnosti typu hotelu pro brouky, boudiček pro netopýry či skalek pro ještěrky. 

Certifikace LEED a BREAM
Jako první administrativní budova v Praze obdržela Aspira vysoké certifikace environmentální nenáročnosti LEED Gold a BREEAM Excellent. Jejich získání poskytuje v mnoha směrech konkurenční výhodu. Dosažené hodnoty stvrzují nízké provozní náklady, což zvyšuje hodnotu budovy – certifikace BREEAM a LEED míří na zahraniční investory a developery, kteří na ně jsou zvyklí. Certifikace jsou také zárukou, že v budově jsou použity ověřené principy environmentální šetrnosti a dbá se na zdravé a příjemné pracovní prostředí. Certifikace dává záruku kvality včetně udržitelných prvků, zakomponovaných do projektu a jejich standard výrazně překračuje minimální požadavky dané  předpisy. V neposlední řadě má pozitivní dopad také na firemní image – udržitelnost a ekologie je zde vyjádřena prokazatelně a ve formě nezávislého certifikátu. K získání vysokých známěk LEED a BREAM významně přispěl i stavební systém Ytong, který byl v budově Aspira použit jako zdicí materiál pro stěny, instalační přizdívky pro rozvody, příčky apod.

Důležitým impulsem pro volbu pórobetonu Ytong byla i vysoká environmentální hodnota tohoto staviva. V celém jeho životním cyklu, tedy od těžby a zpracování surovin přes výrobu zdicích prvků, rychlou a snadnou výstavbu s minimální energetickou náročností až po likvidaci stavby zaznamenává Ytong více zisků pro životní prostředí než ztrát. Samozřejmě, že při volbě stavebního materiálu hrály roli i další praktické vlastnosti, jako jsou snadná zpracovatelnost a díky minimální množství stavebního odpadu, přesnost zdění a vysoká požární odolnost.
podle podkladů firmy Xella CZ

Aspira Business Centre – LEED Gold a BREEAM Excellent i díky zdivu YtongAspira Business Centre – LEED Gold a BREEAM Excellent i díky zdivu YtongAspira Business Centre – LEED Gold a BREEAM Excellent i díky zdivu YtongAspira Business Centre – LEED Gold a BREEAM Excellent i díky zdivu Ytong