Informace výrobců, Výplně otvorů

Atraktivní kombinace střešních oken VELUX

Střešní okna sama o sobě nabízejí řadu výhod pro osvětlení podkrovních prostor. Avšak ještě většího efektu je možné dosáhnout díky jejich kombinacím, ať už v ploše střechy, nebo ve spojení s prosklením navazujících vertikálních částí konstrukce (podezdívek). Architekti tak mají volné ruce pro vytváření atraktivních a prosvětlených interiérů, které mohou elegantně propojit s exteriérem. Společnost VELUX nabízí pro tyto účely osvědčené výrobky i spoustu zkušeností a inspirativních nápadů.

Šikmé a vertikální kombinace
Kombinací střešních oken VELUX je možné získat skvělý panoramatický výhled, vpustit do interiéru více světla a dodat mu osobitost. Podle dispozice místností se nabízí vertikální nebo horizontální rozšíření střešních oken. Ovládání jednotlivých prvků je možné nakonfigurovat podle potřeb jako horní nebo spodní, manuální nebo elektrické.

Pokud sklon střechy pokračuje až k podlaze, je možné střešní okno VELUX rozšířit montáží spodního okenního prvku GIL (v provedení přírodního dřeva) nebo GIU (bezúdržbové okno). Tato okna mají neotvíravé křídlo. Kombinace střešního okna s prvky GIL/GIU poskytne prostoru více přirozeného světla. Bezúdržbová okna (GIU) se nemusí čistit ani přetírat – lze je v případě potřeby otírat měkkým vlhkým hadříkem.

Prosklení lze rozšířit i na svislé stěny. Díky vertikálnímu prvku, který navazuje na střešní okno, je možné získat nové atraktivní výhledy z interiéru. Když okno sahá až k podlaze, leží vám celý svět u nohou. Pro navazující svislé stěny je možné využít vertikálních okenních prvků, které jsou konstruovány tak, aby bylo možné je snadno namontovat přímo pod střešní okna VELUX. Na výběr je buď vertikální okenní prvek VFE (provedení přírodního dřeva), který se otevírá dovnitř pomocí kliky na horním křídle, nebo prvek VIU (bezúdržbové okno), který je neotvíravý. 

Obdobnou variantou jsou fasádní vertikální prvky VFA (panty umístěny na levé straně) či VFB (panty umístěny na pravé straně).

Zdvojená střešní okna a neotvíravé prvky GIUStřešní okno v kombinaci s vertikálním neotvíravým prvkem VIU

Střešní balkón VELUX Cabrio®
Specifickým prvkem, který rozšiřuje možnosti spojení interiéru s exteriérem, je VELUX Cabrio®. Střešní okno se během pár vteřin promění v balkón a snadno otevře pokoj okolnímu světu. Horní polovina se otevírá jako tradiční střešní okno – je výklopně-kyvná a otevírá se směrem nahoru a ven. Spodní část se zábradlím otevřete přitlačením od sebe. Špičkový systém izolace VELUX ThermoTechnology ochrání okno před vlivy počasí. I tento výrobek nabízí při zavřeném okně větrání pomocí integrované ventilační klapky. Zabudovaný vzduchový filtr přitom ochrání interiér tím, že do něj nevpustí prach ani hmyz. Filtr se snadno čistí běžnými domácími prostředky a je možné jej používat opakovaně. 

Sada pro údržbu, kterou VELUX ke svým oknům nabízí, obsahuje vše potřebné pro péči o okna. 

Střešní okno a fasádní vertikální prvek VFAStřešní balkón VELUX Cabrio®

Pro projektanty a montážníky
VELUX na svém webu nabízí detailní technické informace jak o parametrech svých výrobků (technické listy), tak podrobné montážní návody. V současnosti je samozřejmá i podpora BIM projektování, užitečné pro navrhování jsou i volně dostupné nástroje VELUX Daylight Visualiser nebo Energy & Indoor Climate Visualiser.

podle podkladů firmy VELUX Česká republika, s. r. o.