Informace výrobců

Barevné obklady RAKO usnadňují orientaci v novém pavilonu třebíčské nemocnice

Výrazné barvy dominují novému Pavilonu chirurgických oborů Nemocnice Třebíč. Barevné keramické obklady působí optimisticky, navíc pacientům i personálu usnadňují orientaci, protože každé patro má svůj barevný odstín. Široké barevné spektrum keramických obkladů respektující vysoké požadavky na hygienu a čistitelnost povrchů nabízí značka objektové keramiky RAKO Object, určená především architektům a projektantům. Celkem se v třebíčském nemocničním pavilonu C uplatnilo na 4000 m² keramických obkladů a dlaždic této české značky.

První pacienti navštívili novostavbu chirurgického pavilonu Nemocnice Třebíč s označením C začátkem letošního roku. Moderní zázemí tu našla oddělení chirurgie, ortopedie, urologie, gynekologie, ORL, ARO a radiodiagnostiky. Pro pacienty je zde připraveno 114 lůžek. Spojujícími články nových interiérů jsou barvy, ale také kruhy. Motiv kruhu lze najít nejen na recepcích v jednotlivých patrech, ale například i v rámci osvětlení.

Každý obor a patro jsou barevně jedinečné
Orientaci v pavilonu zjednodušuje barevné řešení jednotlivých pater. „Pro mnoho lidí je informace, že má jet do oranžového nebo modrého patra, snadněji zapamatovatelná než udání čísla podlaží,“ říká k tomu Ing. arch. Jiří Pecha z projekční kanceláře Penta Jihlava, spol. s r. o., který kromě jiného navrhoval právě interiéry, a doplňuje: „Každé oddělení tu má své patro a také svoje barevné řešení, které je jedinečné.“

„Při navrhování barevnosti interiérů jsem nechtěl vytvořit obyčejnou jednobarevnou nemocnici, tak jak ji známe z minulosti,“ vysvětluje Ing. arch. Pecha. „V pavilonu C se nacházejí oddělení, u kterých je předpoklad spíš na kratší hospitalizaci. Výraznější barevnost i pestřejší skladba jednotlivých prvků se tedy nestihne okoukat. Cílem tak bylo hlavně vytvořit veselé, milé prostředí, kde se pacient bude cítit dobře a zapomene na své trápení,“ doplňuje s úsměvem Jiří Pecha.

Jemné přechody i kontrasty dle rukopisu architekta
V rámci projektu byly zvoleny obklady ColorONE značky RAKO Object. Toto rozsáhlé portfolio výrobků, splňujících vysoké technické požadavky, je určené především projektantům a architektům. Škála 24 kombinovatelných barevných odstínů umožňuje v realizacích jemně odstupňovaná barevná řešení, stejně jako kontrasty. Široká paleta barev je k dispozici v několika formátech a povrchových úpravách.

Barevné řešení keramických obkladů v pavilonu C je velmi nápadité – na hlavní stěně místnosti je vždy kombinace tří různých odstínů keramických obkládaček, přičemž jeden je vždy dominantní, odpovídá barevnosti patra a opakuje se v plné ploše na okolních stěnách. Architekt pro nový pavilon zvolil z velké většiny obkládačky formátu 20×20 cm, ale i formát 15×15 cm. Celkem se v nemocnici uplatnilo více jak 3000 m² obkladů.

„Keramické obklady jsme realizovali především na dvou lůžkových patrech, na každém se nachází 21 pokojů,“ přibližuje rozsah obkladačských prací Ing. Vít Polnický ze společnosti PKS stavby a pokračuje: „Každý pokoj má svou koupelnu, celkem tedy bylo potřeba obložit 42 koupelen ve dvou barevnostech – v oranžové a modré.“

Kromě koupelen jsou obložené také místnosti, kde se zajišťuje očista pacienta, provozní a technické místnosti, místnosti JIP (10 lůžek) a ARO (5 lůžek) v prvním patře a také kuchyňky. „Samotnou realizaci zajistilo 10 obkladačů,“ dodává Vít Polnický.

Podlahy pro vysoké namáhání
V místnostech, kde platí vyšší nároky na hygienu povrchu, velmi dobrou čistitelnost i chemickou odolnost povrchu, se uplatnily vysoce slinuté neglazované dlaždice série Taurus Granit značky RAKO Object ve formátech 30×30, 20×20 a 10×10 cm. Dle požadavků norem byly vhodné keramické dlaždice zvoleny pro přibližně 600 m² podlah, zejména v koupelnách, na toaletách a v místnostech, kde probíhá očista pacienta. Barevná paleta dlaždic Taurus koresponduje s odstíny obkládaček na stěnách použité série ColorONE a podporuje tak variabilní potenciál projektů a systémovost řešení.

Slavnostní otevření nového Pavilonu chirurgických oborů proběhlo 21. listopadu 2017 za účasti vedení Kraje Vysočina a stavebních firem. Novostavbu projektovala Penta Jihlava, spol. s r. o., interiéry konkrétně navrhl Ing. arch. Jiří Pecha. Generálním dodavatelem se stala společnost PKS stavby. Jako vedoucí projektu zakázku realizoval Ing. Tomáš Novotný se stavbyvedoucími Františkem Řičařem a Ing. Vítem Polnickým.

podle podkladů společnosti Lasselsberger