Informace výrobců

Baumit Baumacol – systémové řešení pro koupelnu či balkón

Baumit Baumacol představuje již více než 10 let profesionální systémová řešení v oblasti lepení obkladů a dlažeb na českém trhu. Dlouholetá praxe a zkušenost společnosti Baumit, předního výrobce stavebních materiálů, poukazuje na skutečnost, že nejlepších výsledků se vždy dosáhne právě se systémy a materiály od jednoho výrobce. Tradice a trend systémových řešení se u výrobkových řad společnosti Baumit postupně upevňovaly nejen v oblasti zateplovacích systémů, omítek, podlah, sanací zdiva a betonu, ale právě i v oblasti lepení obkladů a dlažeb.

Základem je kvalitní hydroizolace
Každou koupelnu, balkón nebo terasu doprovází nejen požadavky a představy investora, ale rovněž i předpoklady a zásady spojené se samotnými výrobky. A právě u konstrukcí a prostor, které jsou vystaveny vysoké vlhkosti či extrémním klimatickým vlivům se kvalitní hydroizolace určitě vyplatí. Její primární funkcí je chránit podkladní vrstvy před prostupující vodou a vlhkostí, čímž je zaručena dlouhodobá spolehlivost a funkčnost celého souvrství. Hydroizolace se tím také podílí na eliminaci vzniku plísní, kterými mohou být vlhké konstrukce zasaženy. Nesmí však být zaměňována s penetrací, jak ukazují zkušenosti z praxe. Penetrace či kontaktní můstky mají za úkol pouze sjednocení vlastností podkladu a vytvoření potřebné adheze pro následující vrstvy (potěry, samonivelační stěrky, lepicí hmoty, hydroizolační stěrky…). Dlouhodobě však nejsou určeny pro zatížení vodou. Pro tento účel musí konstrukce v koupelnách, místnostech s vysokou vlhkostí a veškeré konstrukce v exteriéru (balkóny, terasy a lodžie) obsahovat hydroizolační hmotu potřebného zatřídění a parametrů. V oblasti koupelen a technických místností je nutné ošetřit hydroizolační stěrkou podlahu, styk podlahy a stěn, na stěnách pak všechny plochy vystavené možnému ostřiku vodou v místě vany, sprchového koutu i u umyvadla.

Baumit Baumacol – systémové řešení pro koupelnu či balkón

Volba lepicí hmoty je důležitým faktorem
Při volbě lepicí hmoty je nutné zvážit mnoho aspektů: umístění a účel daného prostoru, druh podkladu, druh obkladového či dlažebního prvku a specifické podmínky okolí. Tím se myslí např. použití podlahového vytápění, lepení velkoformátové dlažby nebo lepení obkladů na zateplenou fasádu. Každý podklad je specifický a stejně tak je rozmanitý i výběr různých druhů podkladů pro lepení keramických obkladů a dlažeb, se kterými se setkáváme u současné výstavby. Obklad nebo dlažba se v současnosti nelepí pouze na tradiční potěry a omítky, ale používají se i na sádrové omítky nebo pro renovace původní dlažby nalepením dlažby nové. 

Pro všechny výše uvedené kombinace existuje možnost výběru ze širokého spektra lepicích hmot Baumit Baumacol. Ty jsou součástí systémových certifikovaných řešení, které zaručují funkčnost a spolehlivost celé konstrukce. 

Důležitým parametrem pro správný výběr a použití lepicí hmoty je její zatřídění, které udává, pro jaký druh konstrukce v interiéru nebo exteriéru je vhodná, specifikuje dále charakteristické vlastnosti v podobě rychlého vytvrzování, sníženého skluzu apod. 

Mezi nejvyšší kategorii lepicích hmot se řadí tzv. flexibilní lepidla. Parametr „flexibilní“ již není pouze slovním označením, ale je jasně definovaným pojmem deklarovaným dle normy ČSN EN 12004+A1 – oprava normy s platností od ledna roku 2015. Z této opravy vyplývá, že od 1. 4. 2015 se jako flexibilní lepicí hmoty označují pouze ty, které jsou klasifikovány jako S1 nebo S2, tzn. hmoty s vyšší deformovatelností.

Baumit Baumacol – systémové řešení pro koupelnu či balkónBaumit Baumacol – systémové řešení pro koupelnu či balkónBaumit Baumacol – systémové řešení pro koupelnu či balkón

Nápady s budoucností
I v letošním roce přistupuje společnost Baumit k potřebám svých odběratelů velmi aktivně a připravuje inovace, které se vztahují právě k flexibilním lepidlům. Jedno z nejprodávanějších flexibilních lepidel na českém trhu, Baumit Baumacol FlexUni, opět posílilo svoji pozici na trhu v rámci svého zatřídění. Od poloviny letošního roku se výrobek pyšní zatříděním C2T S1, které ho posunulo směrem k širší oblasti použití a vyšší spolehlivosti. Ve spojení svých špičkových vlastností s atraktivní cenou se tak stává jedinečným řešením ve své řadě. 

Výrobky profesionální řady Baumit Baumacol by neměly chybět při žádné realizaci obkladů a dlažeb. Jejich správný návrh a použití usnadňuje inovovaný technologický předpis s podrobným popisem technologie, skladeb a materiálů, precizními 3D detaily. Společně s odborným servisem společnosti Baumit, kterým je i aktivní účast jejích zástupců na stavbách, je to důležitý přínos ve vzájemné spolupráci s obchodními partnery a zákazníky tohoto předního výrobce stavebních materiálů se zkušenostmi a bohatou tradicí na trhu v České republice.

podle podkladů společnosti Baumit