Fasádní pláště, Informace výrobců

Baumit představuje nejkrásnější evropskou fasádu roku 2022

Nejprestižnější architekti a stavební společnosti se sešli na prestižním udělování cen za nejkrásnější fasády v Evropě. Dne 19. května vybrala odborná porota soutěže ve španělské Valencii fasádu roku 2022.

Porota to dělala napínavé až do poslední chvíle, kdy po udělení šesti cen v různých kategoriích došlo konečně k vyhlášení nejkrásnější evropské fasády z více než 300 předložených projektů – vítězem se stala „Cukrarna Gallery“ ze Slovinska.

Z 36 finalistů obdrželi cenu vítězové dalších šesti kategorií.

Čtvrtek 19. května 2022 byl tím dnem, na který všichni čekali. Baumit představil již popáté výsledky prestižní soutěže Baumit Life Challenge Award. Valencie, hlavní město designu pro rok 2022, se stala místem pro výběr nejkrásnější fasády v celé Evropě. Kromě designu, vzhledu a řemeslného provedení byla předmětem hodnocení i další kritéria, jako jsou sociální aspekty, udržitelnost a používání stavebních materiálů, které šetří zdroje surovin.

Vítězný projekt „Cukrarna Gallery“ je skvělým příkladem toho, jak se dá staré nepoužívané průmyslové budově vdechnout nový život pomocí dobře promyšleného plánování a renovace a poskytnout jí úplně nové možnosti využití.

Kromě hlavní ceny rozhodovalo 13 mezinárodních porotců o dalších vítězích v šesti vyhlášených kategoriích: rodinný dům, bytový dům, zateplení objektu, renovace historického objektu, kreativní fasáda a nebytový objekt.

Důvod k oslavě dostaly další čtyři země. Rakousko získalo cenu v kategorii renovace historického objektu s projektem „Friedensburg Schlaining“ a v kategorii kreativní fasáda s projektem „Live in the Green_Joseph Lister-Street“. Německo se mohlo radovat z vítězství v kategoriích zateplení objektu a nebytový objekt. Poprvé rozhodla porota mezinárodních odborníků o ocenění projektu z Irska v kategorii rodinný dům. Španělsku jako hostitelské zemi se podařilo zvítězit v kategorii bytový dům s projektem v Madridu.

„To, co je dnes žádanou mezinárodní soutěží, začalo v roce 2014 pozvánkou zaslanou všem zemím v Evropě, v nichž je Baumit zastoupen, aby veřejnosti představily své nejkrásnější fasády. Nyní vidíme každé dva roky na soutěži Life Challenge Award, co dokáže vytvořit perfektní symbióza představivosti a řemeslného umění a jak fascinující fasády se dají zhotovit kombinací inovativních materiálů, struktur, tvarů a barev,“ s potěšením říká Robert Schmid, výkonný ředitel Baumit Group a iniciátor soutěže.

Evropská fasáda roku 2022: Letmý pohled na vítězný projekt

Hlavní cena Baumit Life Challenge:
Cukrarna Gallery, Slovinsko

Cukrarna Gallery, Slovinsko

Vítězové šesti kategorií:

Rodinný dům
Connemarra II House, Irsko

Connemarra II House, Irsko

Bytový dům
LaScalA, Španělsko

LaScalA, Španělsko

Nebytový objekt
Bavarian College Augsburg, Německo

Bavarian College Augsburg, Německo

Renovace historického objektu
Friedensburg Schlaining, Rakousko

Friedensburg Schlaining, Rakousko

Zateplení objektu
Volkach Comprehensive School, Německo

Volkach Comprehensive School, Německo

Kreativní fasáda
Live in the Green_Joseph Lister-Street. Rakousko

Live in the Green_Joseph Lister-Street, Rakousko

Šest kategorií, jeden hlavní vítěz

V soutěži o titul nejkrásnější evropské fasády Baumit 2022 se utkali architekti a stavební společnosti v šesti různých kategoriích, které se od sebe diametrálně liší. Ať již se jedná o rodinný dům, bytový dům, nebytový objekt, zateplení objektu, renovaci historického objektu nebo kategorii kreativní fasáda, mezinárodní architekti a dodavatelé ukázali, že jsou v té nejlepší formě.

podle podkladů společnosti Baumit