Beton, Informace výrobců

Bednění Doka pro originální konstrukce z betonu

Moderní stavby dávají prostor architektům i investorům k vyjádření vlastní osobnosti prostřednictvím neobvyklých tvarů nebo povrchů. Ideálním materiálem se jeví beton, který dokáže kopírovat neobvyklé tvary nebo povrchy, a zachovat je tak v rámci hotového díla.

Architektonický beton se stává běžnou součástí každodenního života. Mosty, opěrné zdi, ale i bytové nebo kancelářské budovy nesou znatelné stopy bednění na pohledových betonových plochách, často výrazně ztvárněné. K podobné rea-lizaci je třeba nejen představa architekta a mnohdy i otevřená ruka investora, ale také únosný bednicí systém a správně vybraná bednicí deska. Doplnění vhodným odbedňovacím prostředkem a správný výběr betonové směsi je pak garancí úspěchu projektu. 

Realizace zvláštních požadavků
Znalost možností bednicích systémů i procesu betonáže je základním kamenem úspěchu při plánování neobvyklé konstrukce. Vhodné je hned od počátku plánování konzultovat možnosti realizace s odborníky na bednění, například s obchodně-technickými poradci společnosti Doka, kteří mají s nasazením bednění i pro neobvyklé konstrukce dlouholeté zkušenosti podpořené řadou úspěšných realizací. 

Základem úspěchu realizace zvláštního monolitického tvaru nebo povrchu ale není bednění, nýbrž informovaná spolupráce už od počátku projektu. Je třeba, aby si architekt i investor dokázali udělat představu o možnostech realizace. Stejně tak je nutné, aby stavební firma byla schopná stavbu uchopit a aby na stavbu byla dodávána odpovídající betonová směs. Bednění musí být dostatečně únosné a robustní a jeho povrchy je třeba ošetřit odpovídajícími odbedňovacími prostředky. Jen v případě, že všechny zúčastněné strany mají povědomí o možnostech realizace a vstupují do projektu s vůlí spolupracovat pro dosažení co nejlepšího výsledku, se následné dílo podaří a může vzniknout další unikátní stavba. 

Tvar a povrch na přání zákazníka
Řada unikátních projektů je realizována s podílem pohledových betonů nebo zvláštních monolitických konstrukcí. V takovém případě je třeba spojit síly pro dosažení perfektního výsledku.

Vytvořit bednění pro požadovaný tvar je možné s pomocí 3D programů pro plánování bednění (například Doka Cad). V těch se návrh překreslí do nejmenších detailů a následně je „rozebrán“ na jednotlivé prvky, které vyrobí dílna na zvláštní bednění Doka. Z těchto prvků jsou poté seskládány bednicí celky. Ty jsou navrženy tak, aby jejich nasazení bylo co nejjednodušší a zároveň bezpečné. Proto jsou v základních sestavách bednění kalkulovány i bezpečnostní prvky. 

Ve velké většině případů není cílem vytvořit zcela unikátní konstrukci, ale přidat jednoduché stavbě na zajímavosti použitím neobvyklých struktur v rámci pohledového betonu. Mohou to být extrémně hladké plochy nebo naopak strukturované povrchy s různými vzory, vlysy nebo otisky. Otisk je závislý na zvolené bednicí desce a tu lze vkládat do různých typů bednění. Vhodným „nositelem“ je například nosníkové velkoplošné bednění Doka TOP 50
nebo stěnové rámové bednění Framax. 

Obr. 1: Deska a otisk se zvláštním vzorem použitý pro realizaci dříků mostních pilířů železničního koridoru Soběslav–Doubí u Tábora (realizace Metrostav)Obr. 2: Atrium kancelářské budovy v Pardubicích nese otisk speciálně upravených kartáčovaných prken (realizace TAKO Pardubice)

Několik příkladů realizací
Plášť bednění může být vybaven nejrůznějšími bednicími deskami, které do betonu otisknou svoji strukturu. Může jít například o hladké desky s kompozitním povrchem (třeba Doka Xlife), třívrstvé desky s lehkou strukturou dřeva (Doka 3-So), zvláštní desky s povrchem kartáčovaných prken nebo například speciálně strukturované desky. Na obr. 1 je deska a otisk se zvláštním vzorem použitý pro realizaci dříků mostních pilířů železničního koridoru Soběslav–Doubí u Tábora (realizace Metrostav).

Designové povrchy mohou nést různé otisky. U objektu kancelářské budovy, kterou realizovala firmy TAKO Pardubice (obr. 2), například návštěvník může snadno nabýt dojmu, že jsou stěny obloženy prkny. Jedná se však o otisk speciálně upravených kartáčovaných prken, které byly využity jako bednicí plášť na stavebnicovém systému TOP 50. 

Nosičem zvláštních bednicích desek jsou bednicí celky. Těmi bývá nejčastěji stavebnicové nosníkové bednění Doka Top 50, které nabízí možnost obednění velké plochy bez viditelných spár. V případě jednostranné varianty navíc i bez kotevních otvorů. Takto společnost Brestt vytvořila zvláštní bednění pro pohledové oblouky nového vinařství Lahofer (obr. 3). 

Obr. 3: Vinařství Lahofer – velké plochy bez viditelných spár vytvořené pomocí nosníkového bednění Doka Top 50 (realizace Brestt)Obr. 4: Hladké pohledové betony podchodu Eden vytvořené pomocí desek Xlife (realizace Metrostav)

Stěnové rámové bednění Xlife je standardně vybaveno bednicí deskou Xlife, která se vyznačuje hladkým otiskem. Kompozitní deska s překližkovým jádrem je vybavena povrchem z vysoce odolného plastu. Ten vydrží velké množství nasazení při zachování hladkého otisku. Využito bylo například pro pohledové betony nádražního podchodu Eden (obr. 4, realizace Metrostav).

Obr. 5: Bytový dům v Letňanech, uplatnění stropního bednění Dokadek 30. Hladký otisk na stropních deskách přinesla inovační deska Xlife (realizace Terracon).Obr. 6: Bytový dům v Letňanech, uplatnění stropního bednění Dokadek 30. Hladký otisk na stropních deskách přinesla inovační deska Xlife (realizace Terracon).Obr. 7: Zvláštní bednění Doka pro atypické konstrukce

Výjimečnou kvalitu otisku při realizaci vodorovných konstrukcí přináší například prvkové stropní bednění Dokadek 30. Bednění je vybaveno deskou Xlife a díky prvkové koncepci lze snadno a bezpečně montovat ze země. Ukázkou je stavba bytového domu v Letňanech (obr. 5 a 6, realizace Terracon, a. s.).

Obr. 8: Monolit výcvikového centra hasičského záchranného sboru ve Velkém Poříčí vytvořený pomocí zvláštního bednění Doka (realizace StylBau, spol. s r. o.)Obr. 9: Monolit výcvikového centra hasičského záchranného sboru ve Velkém Poříčí vytvořený pomocí zvláštního bednění Doka (realizace StylBau, spol. s r. o.)

Neobvyklé tvary mohou být realizovány pomocí zvláštního bednění. To je často vyráběno přímo na míru projektu z komponentů bednění Doka. Osvědčené bednicí prvky, pečlivé plánování v profesionálních programech a zkušenost truhlářů ve výrobně zvláštního bednění zaručují, že takové bednicí celky přinesou kýžený výsledek. Takto byl realizován monolit výcvikového centra hasičského záchranného sboru ve Velkém Poříčí. Celkem bylo vyrobeno a nasazeno 94 bednicích forem pro 21 metrů vysokou stavbu (obr. 8 a 9, realizace StylBau, spol. s r. o.).

podle podkladů společnosti Česká Doka bednicí technika