Beton, Články, Informace výrobců

Bednění monolitické konstrukce Rezidence Lužánky

Bytové domy i rodinné domky se dnes stále častěji budují jako monolitické stavby. I když na trhu je nepřeberné množství technologií od klasických cihelných budov přes dřevostavby po montované konstrukce, beton má svá jasná plus.

Svými vlastnostmi, zejména značnou pevností v tlaku, je beton vhodný pro stavbu základů, nosných stěn i příček, stropů, výtahových šachet a dalších konstrukčních prvků. Navíc dokáže zajistit dostatečnou tepelněizolační funkci, a to při relativně malé tloušťce obvodové stěny. Tento detail je významný hned z několika důvodů, například finančních, kdy se menší síla stěn promítne do nákladů výstavby, a to nejen díky nižšímu množství materiálu, ale také díky rychlejší výstavbě v porovnání například se zděním z kusových staviv. Menší tloušťka stěn představuje i možnost větší podlahové plochy, což při běžných výměrách budov představuje i několik metrů čtverečních na patro. V neposlední řadě pak je beton významnou akustickou bariérou díky své vysoké objemové hmotnosti, a snižuje tak hlukovou zátěž bydlení. Díky možnosti využití monolitu a zejména jeho formování pomocí profesionálního bednění je navíc možné stavby ozvláštnit nejrůznějšími tvary. A to jednoduše, bez nutnosti složitých zednických prací.

Kvalita výsledných povrchů je ale přímo odvislá nejen od použité betonové směsi a nakládání s ní, ale zejména od použitého bednění, do kterého je beton ukládán. Právě to totiž formuje beton do požadovaného tvaru a právě bednění vtiskne betonu finální povrchovou strukturu. V dnešní době navíc řada povrchů, například opěrných stěn, garáží, výtahových šachet či společných prostor domů, zůstává bez dalších povrchových úprav, a kvalita bednění tak přímo ovlivňuje design budov.

Rezidence Lužánky v Brně; téměř celá stavba je z monolitického betonuBednění stropu rodinného domu pomocí systému Dokaflex

Rámové bednění pro základy a stěny
Pro snadnou a rychlou stavbu je třeba vybrat nejvhodnější bednicí systémy. A začít je třeba od základů. „Kvalitní a dobře provedené základy domu se odrazí na celé jeho konstrukci a životnosti. A betonový základ je dnes standardem,“ říká Vadim Šikula, odborník na bednění z firmy Doka, která realizovala bednění například při stavbě nové brněnské dominanty – bytového domu Rezidence Lužánky. Na stavbu základů s garážovými stáními bylo dodáno systémové rámové bednění Framax Xlife. Nasazení rámového bednění je jednoduché a práce s ním rychlá. Rámové prvky Framax jsou navrženy tak, aby tvořily logický rastr a byly volně kombinovatelné. Bednicí deska Xlife svým nenasákavým povrchem, který je tvořen speciální plastovou fólií, zajišťuje hladký otisk bez struktury.

„Rámové bednění Framax Xlife ale nebylo při stavbě tohoto bytového domu použito jen při stavbě základů.

Bylo nasazeno na stavbu svislých konstrukcí celého bytového domu, na formování opěrných stěn i technických šachet. Zvláštností projektu je navíc množství a velikost oken. Ze statických důvodů tak bylo nutné maximální část udělat z monolitu, takže bednění bylo na stavbě nasazeno poměrně hodně. I když důvodů samozřejmě bylo více, hlavní bylo, že monolitická stavba výrazně šetří čas i náklady a tak bylo možné postavit dvanáct nadzemních pater budovy A a osm nadzemních pater u budov B1 a B2 už za devět měsíců,“ popisuje Radek Dudešek, stavbyvedoucí společnosti Skanska, která realizaci stavby provádí. Zbývá jen dodat, že bednění Framax Xlife je nutné přemisťovat jeřábem. Naproti tomu s ručním bedněním Framxi Xlife, které disponuje stejnými vlastnostmi otisku, rastru i volné kombinovatelnosti, je možná pohodlná manipulace bez použití přemisťovací techniky, takže je vhodné i pro realizaci betonových staveb menších rozměrů.

Nosníkové bednění Dokaflex 20 pro betonové stropy
Stropy podobných staveb jsou dnes už téměř výhradně z monolitické desky. Nejinak je tomu i při této stavbě. „Nasadili jsme nosníkové bednění Dokaflex 20. Podpěry Eurex tvoří základ pro nosníky H20 TOP, na kterých je položená bednicí deska,“ popisuje Kamil Urban ze společnosti Skanska.

Dům pod sebou skrývá šest podzemních podlaží, která zabírají celou plochu staveniště a nesou všechny tři budovy (A, B i C). I proto jsou zde extrémně dimenzované průvlaky o metrovém průměru. „Tyto průvlaky musely ve fázi výstavby unést i budovu s ,chybějícím rohem‘; v budově A je totiž část stavby vynesená bez jakýchkoliv podpěrných sloupů nebo stěn,“ komentuje Kamil Urban. Za zmínku určitě stojí také to, že do prostor prvního podzemního patra zasahují dva velké monolitické květináče. I ony musí unést velké zatížení, v budoucnu bude totiž každý z nich osazený dvojicí vzrostlých stromů.

„Všechny tyto technické detaily znamenaly náročné plánování nasazení bednění. Ale díky perfektní spolupráci s technickým týmem Skanska pod vedením Ernesta Túró se vše podařilo vyladit včas a ke spokojenosti obou stran,“ dodává Vadim Šikula z brněnské pobočky Doka.

Projekt bytového domu Lužánky je složitý, ale nasazené bednicí systémy jeho výstavbu značně usnadňují. Navíc je realizace s pomocí moderního bednění jednoduchá, účinná i ekonomická. „Stejně bych si vybral, i pokud bych stavěl rodinný domek. A díky jednoduché obsluze bednění bych si na to asi troufl i svépomocí,“ doplňuje Vadim Šikula.

Stěnové rámové bednění Framax Xlife doplněné o jednostranné bezpečné spínání MonotecBednění základů rodinného domu pomocí ručního rámového bednění Frami Xlife

Zajištění bezpečnosti při stavbě bytového domu
„Bezpečnost pracovníků by rozhodně měla být při stavbě už na prvním místě,“ říká Václav Lorenc ze společnosti Doka. „Je přitom jedno, zda jde o svépomocnou stavbu rodinného domku nebo o profesionálně zajištěnou stavbu bytového domu. Zdraví totiž nikdo nenahradí a pracovní úraz může stavbu zastavit i na měsíce,“ dodává. „Nedílnou součástí stavby Rezidence Lužánky byly i bezpečnostní systémy, které jsme dodali společně s bedněním,“ doplňuje Vadim Šikula. „Na stavbě byly nasazeny stovky sloupků zábradlí, prostřednictvím kterých byl zabezpečen volný okraj, a nechyběly ani i betonářské plošiny pro pohodlnou a bezpečnou práci ve vyšších patrech.“

Bednění pro garáž i pro most
Práce s moderními bednicími systémy je jednoduchá a s jejich pomocí lze realizovat jakýkoliv projekt, ať už se jedná třeba o letmou betonáž mostní konstrukce, nebo o domácí zabetonování základů pro garáž. Je to právě kvalitní bednění, které nakonec formuje představy architektů a stavebníků do finální podoby železobetonové konstrukce. Přehled zajímavých projektů z celého světa najdete na stránkách www.doka.cz v sekci Reference či Newsroom.

podle podkladů společnosti Česká Doka