Beton, Informace výrobců

Bednění monolitických konstrukcí staveb pro individuální bydlení

Řada těch, kteří se pouštějí do novostavby rodinného domu, dnes volí raději monolitické řešení než stavbu z tradičního zdiva nebo dřevostavbu. I v oblasti výstavby individuálního bydlení totiž patří železobetonové konstrukce mezi moderní a progresivní stavební systémy. Hlavní výhodou betonu je široká škála použití, vysoká variabilita tvarů, trvanlivost a odolnost konstrukce i její relativní subtilnost a únosnost. To jsou všechno plusy, které jasně hovoří pro využití monolitu při výstavbě personalizovaného bydlení.

Bednicí systémy pro realizaci monolitické stavby
Ty tam jsou doby, kdy se bedněním rozumělo několik stlučených prken. Dnes je realizace staveb jednodušší, rychlejší, bezpečnější a v mnoha případech díky profesionálním bednicím systémům i ekonomičtější. Rovné stěny, základy, výtahové a schodišťové šachty a další části konstrukce je možné jednoduše realizovat s pomocí systémových rámových bednění. Pro menší stavby je možné nasadit například rámové bednění společnosti Doka Frami Xlife. S tímto bedněním lze manipulovat ručně a není nutná další stavební mechanizace. Instalace na místo je snadná, stejně jako vyvažování a spínání jednotlivých částí pro betonáž. Prvky bednění Frami Xlife jsou ale relativně malé, proto je rychlejší a jednodušší realizovat stavbu pomocí většího systému Framax Xlife. Ten ale kvůli své váze a rozměrům pro manipulaci vyžaduje nasazení stacionárního nebo mobilního jeřábu. Další konstrukce pak je možné realizovat nosníkovým bedněním TOP 50 nebo například kruhovým bedněním H20. Bez jeřábu se ale stavební projekt opět obejde při kompletaci bednění pro stavbu stropů, například Dokaflex 20. To totiž sestává, zjednodušeně řečeno, pouze ze stropních podpěr, nosníků a bednicí desky.

Rámové bednění Frami Xlife je ideální například pro betonáž základů. Výhodou tohoto ručního systému je, že k manipulaci není potřeba jeřáb.Bednění Dokaflex pro betonáž stropních desek je možné nejen u monolitických konstrukcí, ale například i u zděných staveb a dalších konstrukcí

Okenní otvor z pohledového betonu zůstane v „syrovém betonu“. K dosažení takových povrchů je třeba realizaci věnovat zvláštní péči – od správného výběru bednění (zde Doka Framax s deskou Xlife) přes výběr betonové směsi až po pečlivou práci zkušených betonářů. 


Povrchy monolitické konstrukce závisejí na bednicích deskách
Výhodou monolitické konstrukce rodinného domu je rozhodně její subtilnost, která je plusem pro tepelný komfort domku. Beton sám o sobě se nevyznačuje nejlepšími izolačními vlastnostmi, ale díky konstrukční pevnosti i v relativně útlých stěnách dává větší prostor pro dodatečné zateplení bez omezení podlahové plochy. Podobu individuálního bydlení navíc může výrazně ovlivnit právě beton, použitý pro výstavbu konstrukcí. Nejenže monolitická stavba nabízí netušené možnosti tvarů, ale beton ve své syrové podobě se stále častěji stává viditelnou součástí interiérů a exteriérů stavby. Zde se pak otevírá nepřeberná škála možností designových otisků bednicích desek – od naprosto hladkého povrchu za použití desek Doka Xlife nebo fóliovaných překližek přes lehkou strukturu dřeva u třívrstvých desek Doka 3S až po designové lahůdky, jako jsou kartáčovaná či hoblovaná prkna nebo další strukturované povrchy. Samozřejmostí je i možnost kreativní práce se spárořezem (složením panelů bednění), který může výrazně ozvláštnit finální vzhled budovy. Každý individuální projekt navíc dostanou do rukou technici společnosti Doka, kteří vytvoří optimální plán nasazení bednění, aby stavba byla efektivní, jednoduchá, rychlá a ekonomická. 

Zvláštní bednění pro osobité bydlení
Představy architektů ale mnohdy přesáhnou možnosti běžné realizace, pro tyto situace disponuje společnost Doka výrobnou zvláštního bednění. Na základě nákresů z technického oddělení, které jsou pro zvláštní bednění vytvářené ve 3D modelu, jsou vyrobeny bednicí formy přímo pro potřeby daného projektu. Zvláštní bednění velmi často pracuje s oblouky, neobvyklými přechody nebo zborcenými plochami a jeho výroba je tak náročná nejen na práci, ale i na materiál. Bednění vyrobené na míru totiž musí splňovat nejen estetické požadavky na otisk, ale hlavně musí být dostatečně únosné, tuhé a samozřejmě splňovat i vysoké nároky na snadnost nasazení a bezpečnost práce. S tím vším si specialisté v dílnách Doka umějí poradit.

Ozvláštnit monolitickou stavbu je možné použitím různých druhů bednicích desek – od absolutně hladkých po desky se vzorem; zde například byla do nosníkového bednění TOP 50 aplikována deska z kartáčovaných prken pro dosažení rustikálního vzhledu.Rodinný domek z monolitického betonu může být ozvláštněn kreativním využitím spárořezu – otisku rámů stěnového bednění. Na snímku otisk bednění Framax s deskou Xlife pro hladký povrch.

Bezpečnostní systémy pro každou stavbu
I v rámci realizace individuálního bydlení je třeba dbát na bezpečnost na staveništi. I pád z relativně malé výšky při stavbě rodinného domku může mít vážné následky, a proto by mělo být nasazení profesionálních bezpečnostních prvků kompatibilních s bedněním samozřejmostí, zvlášť pokud lze jejich použití jednoduše naplánovat během jednoho projektu a instalovat je společně s bedněním. Základem by měly být bezpečné výstupy (například výstupový systém Doka XS nebo schodišťové věže 250) a ochrana volného okraje profesionálním systémem, jakým je třeba Doka XP nebo profesionální lešení Modul pro vyvazování armatury i obsluhu bednění.

Monolitické konstrukce jsou moderní a přinášejí mnoho výhod – od jednoduchého plánování a logistiky na staveništi, přes variabilitu konstrukce až po komfortní a rychlou výstavbu. Atraktivní je i estetická stránka – beton, zejména ve své nejčistší neošetřené podobě, přináší nové možnosti vyjádření osobnosti architekta i uživatele domku. Základem výstavby jakéhokoliv monolitického objektu je ale kvalitní bednění nasazené pro realizaci betonáže. Jen to totiž vtiskne monolitické stavbě její tvar, strukturu a finální vzhled.

Radek Syka,
Česká Doka bednicí technika, spol. s r. o.