Beton, Informace výrobců

Betony pro bílou vanu BD Vackov

Rezidenční obytný soubor Na Vackově se nachází v horní části pražského Žižkova, v těsné blízkosti parku Židovské pece. V tuto chvíli probíhá výstavba 10. etapy. Projekt se skládá z pěti železobetonových objektů, propojovacích lávek a areá­lové komunikace.

Objekty jsou navržené jako samostatné dilatační celky, které budou propojeny pouze v úrovni 1. NP ochozy a spojovacími lávkami. Každá budova má dvě podzemní a 8–13 nadzemních podlaží. Nyní jsou již hotové monolity spodní stavby. Objekty jsou umístěné ve svažitém terénu, až 5 metrů pod úrovní hladiny podzemní vody. Spodní stavba je proto navržena jako bílá vana. Z ekonomických důvodů byl navržen pro realizaci spodní stavby beton Permacrete o pevnostní třídě C30/37. Oproti běžnému betonu umožňuje Permacrete díky nízkému vývinu hydratačního tepla a omezenému smrštění úsporu vyztužení. I přesto, že některé betonáže bílé vany probíhaly v horkých letních dnech, na konstrukcích se neprojevily žádné viditelné trhliny. 

Betonáž PermacreteZákladová deska objektu A2

Beton Permacrete byl speciálně vyvinut pro výstavbu vodonepropustných konstrukcí, známých pod pojmem „bílá vana“. Návrh vychází z požadavků daných technickými pravidly ČBS Vodotěsné betonové konstrukce – bílé vany (TP ČBS 02, TP ČBS 04). Beton Permacrete splňuje nejenom přísné požadavky na průsak hmotou, ale je omezeno i jeho dlouhodobé smršťování, a tím sníženo riziko vzniku trhlin, které by narušily vodotěsnost konstrukce. Tento beton má snížený vývoj hydratačního tepla. Lze jej využít i pro masivní betonové konstrukce. Snížením hydratačního tepla jsou omezeny objemové změny, které by mohly mít opět za následek nežádoucí vznik trhlin. Díky optimalizovanému složení směsi je beton v konstrukci dostatečně hutný a zároveň vykazuje dobrou zpracovatelnost při ukládce (konzistence S4, S5 a SF1), čímž je usnadněno perfektní provedení dilatačních a pracovních spár s těsnicími profily. Standardní typy betonu Permacrete pokrývají pevnostní třídy C25/30 až C40/50. Vzhledem k pozvolnému náběhu pevností jsou betony Permacrete standardně hodnoceny až po 90 dnech. Beton Permacrete lze vyrobit s odolností téměř vůči všem vlivům prostředí.

Obvodové suteréní stěny bílé vany z betonu PermacreteObvodové suteréní stěny bílé vany z betonu PermacreteObvodová stěna z betonu Permacrete s dilatačním pásem z PVC

Od roku 2013, kdy byl tento beton firmou TBG Metrostav uveden na trh, z něho bylo realizováno nespočet spodních staveb a všechny úspěšně plní svou vodonepropustnou funkci.

podle podkladů firmy TBG Metrostav